Το 46% των εργαζομένων στην Κύπρο δυσκολεύεται να πληρώσει τη θέρμανση, σύμφωνα με έρευνα

Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι εργάζονται, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC).

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιοποιείται τη στιγμή που οι τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται, το 15% των φτωχών εργαζόμενων της Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να ανάψουν τη θέρμανση για να ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.713.578 άτομα σε όλη την Ευρώπη.

Στην Κύπρο, το ποσοστό των εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση βρίσκεται στο 45,6% σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκε μέσω δελτίου τύπου.

Την τελευταία δεκαετία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ (μεταξύ τους και η Κύπρος), καθιστώντας πιο ευάλωτες τις ομάδες αυτές στις νέες αυξήσεις του κόστους και των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με την έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα από την Eurostat.

Το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση καταγράφεται στην Κύπρο, στην Βουλγαρία (42,8%), στη Λιθουανία (34,5%), στην Πορτογαλία (30,6%), στην Ελλάδα (28,7%) και στην Ιταλία (26,1%).

Η υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση των φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν θέρμανση από το 2009 καταγράφηκε σε Κροατία (16,5%), Κύπρο (10%), Λιθουανία (7,9%), Σλοβακία (7,8%), Ισπανία (6%) και Ιταλία (5,2%).

Τα συνδικάτα που αποτελούν τη ETUC καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα «κατώτατο όριο αξιοπρέπειας» στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα εγγυώνται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και δεν θα είναι χαμηλότεροι του 60% του μέσου μισθού ή χαμηλότεροι του 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους.

Σύμφωνα με τη ETUC, 20 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσμοθετημένους κατώτατους μισθούς που βρίσκονται κάτω από αυτό το επίπεδο.

Η συνομοσπονδία σημειώνει ακόμα πως χρειάζονται τροποποιήσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις σε όλη την Ευρώπη.

«Υπάρχουν εκατομμύρια χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, οι οποίοι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της θέρμανσης του σπιτιού τους ή της σωστής σίτισης της οικογένειάς τους ή της πληρωμής του ενοικίου παρά το γεγονός ότι εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Αυτό είναι απαράδεκτο και αναιρεί όλο το νόημα του κατώτατου μισθού», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ETUC Έστερ Λιντς.

Υπενθυμίζεται πως οι Υπουργοί Μεταφορών και Ενέργειας των κρατών μελών επρόκειτο να συζητήσουν το κλιματικό και ενεργειακό πακέτο «Fit for 55» σε άτυπη συνάντηση στη Σλοβενία την Τετάρτη. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προστίθεται, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ανέφερε πως η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει πως οι ευάλωτες ομάδες δεν θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τη μετάβαση της οικονομίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτεμβρίου 2021 - 18:45

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand