Οι τράπεζες είναι έτοιμες και μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας, το συμπέρασμα οnline συνεδρίου

Οι τράπεζες είναι έτοιμες και μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, ήταν το συμπέρασμα που έστειλε το 2ο online συνεδρίου που οργάνωσε η εταιρεία fmw financial media way, με θέμα "Τράπεζες + Νέα Εποχή".

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, στη δική της τοποθέτηση η Οικονομική Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη αναφέρθηκε στα σχέδια της Κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας καθώς και στην προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε έγινε μεγάλη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά για να επιτευχθεί βιώσιμη και διαχρονική ανάπτυξη χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση αυτού του θέματος καθώς και η μεταρρύθμιση του τομέα της δικαιοσύνης.

Ακόμα η κα. Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη ανάφερε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, γι΄ αυτό πρέπει να είναι ένας υγιής τομέας.

Από την πλευρά του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου τόνισε τη σημασία της αναδιάρθρωσης δανείων και επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για τους στρατηγικούς επενδυτές. Αφού αναφέρθηκε στα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα για διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μίλησε για την ανάγκη οι τράπεζες να εναρμονισθούν με τα νέα δεδομένα για να αυξήσουν την επικερδότητα τους.

Η Διευθύντρια Περιφέρειας Λευκωσίας της Τράπεζας Κύπρου Στέλλα Μουρουζίδου – Δάμτσα προέβη σε μια αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της στροφής της Τράπεζας Κύπρου στα ψηφιακά προϊόντα για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

Αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη ρευστότητα που διαθέτει σήμερα το τραπεζικό σύστημα είπε ότι υπάρχουν κι΄ άλλες εναλλακτικές λύσεις για τους καταθέτες, αφού είναι μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων. Για τη χορήγηση δανείων τόνισε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν κάθε βιώσιμη πρόταση, φτάνει να είναι εφικτή η αποπληρωμή τους και να συνάδουν με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Επικεφαλής Wealth Management της Eurobank Cyprus Μάριος Χατζηκυριάκος ανάφερε ότι η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα, αφού η διεθνής και ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζονται χρόνο για ανάκαμψη. Ειδικά για την Eurobank είπε ότι διαθέτει ισχυρή κεφαλαιουχική βάση, μεγάλη ρευστότητα και πολύ περιορισμένο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για την επένδυση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα ανάφερε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα και συμφέρουσα κίνηση για την τράπεζα.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της fmw, δημοσιογράφος Ιωσήφ Ιωσήφ.

Την εκδήλωση στήριξαν η Τράπεζα Κύπρου  και η Eurobank Cyprus, με Χορηγούς Επικοινωνίας το μηνιαίο περιοδικό nomisma και την οικονομική ιστοσελίδα www.nomisma.com.cy

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand