Ο Σεπτέμβριος έχει καθοριστεί ως «μήνας Αλτσχάιμερ» για τη διαφώτιση του κοινού

Ο Σεπτέμβριος έχει καθοριστεί ως «μήνας Αλτσχάιμερ» για τη διαφώτιση του κοινού και κινητοποίηση της πολιτείας με στόχο την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, παρόλο που στην Κύπρο δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες επιδημιολογικές μελέτες για την άνοια, στατιστικά μοντέλα εκτιμούν πως 1.17% του γενικού πληθυσμού πάσχουν από άνοια και το ποσοστό αναμένεται να ανέλθει στο 2.44% το 2050.Επιπρόσθετα, εκτιμήσεις δείχνουν πως 5% των Ελληνοκυπρίων άνω των 65 ετών παρουσιάζουν άνοια τύπου Αλτσχάιμερ, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 20% σε άτομα άνω των 80 ετών.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων, ο λογοπαθολόγος αποτελεί μέλος της διεπιστημονικής ομάδας πρόληψης, αξιολόγησης, διάγνωσης και παρέμβασης ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η λογοθεραπευτική προσέγγιση μπορεί να προσφέρεται συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, και συστήνεται όπως ξεκινήσει στο αρχικό στάδιο της νόσου.

Σημειώνεται ότι η Νευρογνωστική Μελέτη Ενηλίκων (NEUROAGE) που διεξάγεται από το Εργαστήρι των Νευρογνωστικών Ερευνών του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι η πρώτη διαχρονική παγκύπρια έρευνα με στόχο τον προσδιορισμό παραγόντων που συμβάλλουν στην υγιή γήρανση και εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για την άνοια.

Στην έρευνα έχουν αξιολογηθεί πάνω από 1000 κύπριοι, ηλικίας 60 χρονών και άνω, οι οποίοι αξιολογούνται με μία εκτενή μπαταρία γνωστικών-γλωσσικών λειτουργιών και επαναξιολογούνται κάθε 2 χρόνια. Με βάση την άνωθεν έρευνα, περίπου 10% των ατόμων παρουσιάζουν ήπια νοητική έκπτωση (ΗΝΕ).

Η ΗΝΕ είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ υγιούς γήρανσης και άνοιας που χαρακτηρίζεται από απώλεια σε μία ή δύο νοητικές λειτουργίες όπως μνήμη ή γλώσσα, αλλά το άτομο παραμένει λειτουργικό και δεν έχει ακόμη αναπτύξει άνοια.

Για αυτά τα άτομα, η έγκαιρη διαφορική διάγνωση για την αιτία της έκπτωσης, η στενή ιατρική παρακολούθηση και η εφαρμογή παρεμβατικών προγραμμάτων για βελτίωση των γνωστικών και γλωσσικών ικανοτήτων, είναι σημαντικοί άξονες για αποτελεσματική παρέμβαση.

Οι θεραπείες για γλωσσική και γνωστική αποκατάσταση, αναφέρεται, που παρέχονται από τους λογοπαθολόγους μπορεί να είναι ατομικές (σχεδιασμένες εξατομικευμένα στις δυσκολίες και ανάγκες του πάσχοντα) ή ομαδικές. Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και διατήρηση της ποιότητας ζωής, τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειας. Μέσα από εκμάθηση/συμβουλευτική διαφορετικών τεχνικών και στρατηγικών επιτυγχάνεται η κινητοποίηση του ασθενή και η ενίσχυση της αυτονομίας και της λειτουργικότητας του ασθενή μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητάς του.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτεμβρίου 2021 - 16:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand