Ο Σεπτέμβριος έχει καθοριστεί ως «μήνας Αλτσχάιμερ» για τη διαφώτιση του κοινού

Ο Σεπτέμβριος έχει καθοριστεί ως «μήνας Αλτσχάιμερ» για τη διαφώτιση του κοινού και κινητοποίηση της πολιτείας με στόχο την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, παρόλο που στην Κύπρο δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες επιδημιολογικές μελέτες για την άνοια, στατιστικά μοντέλα εκτιμούν πως 1.17% του γενικού πληθυσμού πάσχουν από άνοια και το ποσοστό αναμένεται να ανέλθει στο 2.44% το 2050.Επιπρόσθετα, εκτιμήσεις δείχνουν πως 5% των Ελληνοκυπρίων άνω των 65 ετών παρουσιάζουν άνοια τύπου Αλτσχάιμερ, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 20% σε άτομα άνω των 80 ετών.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων, ο λογοπαθολόγος αποτελεί μέλος της διεπιστημονικής ομάδας πρόληψης, αξιολόγησης, διάγνωσης και παρέμβασης ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η λογοθεραπευτική προσέγγιση μπορεί να προσφέρεται συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, και συστήνεται όπως ξεκινήσει στο αρχικό στάδιο της νόσου.

Σημειώνεται ότι η Νευρογνωστική Μελέτη Ενηλίκων (NEUROAGE) που διεξάγεται από το Εργαστήρι των Νευρογνωστικών Ερευνών του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι η πρώτη διαχρονική παγκύπρια έρευνα με στόχο τον προσδιορισμό παραγόντων που συμβάλλουν στην υγιή γήρανση και εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για την άνοια.

Στην έρευνα έχουν αξιολογηθεί πάνω από 1000 κύπριοι, ηλικίας 60 χρονών και άνω, οι οποίοι αξιολογούνται με μία εκτενή μπαταρία γνωστικών-γλωσσικών λειτουργιών και επαναξιολογούνται κάθε 2 χρόνια. Με βάση την άνωθεν έρευνα, περίπου 10% των ατόμων παρουσιάζουν ήπια νοητική έκπτωση (ΗΝΕ).

Η ΗΝΕ είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ υγιούς γήρανσης και άνοιας που χαρακτηρίζεται από απώλεια σε μία ή δύο νοητικές λειτουργίες όπως μνήμη ή γλώσσα, αλλά το άτομο παραμένει λειτουργικό και δεν έχει ακόμη αναπτύξει άνοια.

Για αυτά τα άτομα, η έγκαιρη διαφορική διάγνωση για την αιτία της έκπτωσης, η στενή ιατρική παρακολούθηση και η εφαρμογή παρεμβατικών προγραμμάτων για βελτίωση των γνωστικών και γλωσσικών ικανοτήτων, είναι σημαντικοί άξονες για αποτελεσματική παρέμβαση.

Οι θεραπείες για γλωσσική και γνωστική αποκατάσταση, αναφέρεται, που παρέχονται από τους λογοπαθολόγους μπορεί να είναι ατομικές (σχεδιασμένες εξατομικευμένα στις δυσκολίες και ανάγκες του πάσχοντα) ή ομαδικές. Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και διατήρηση της ποιότητας ζωής, τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειας. Μέσα από εκμάθηση/συμβουλευτική διαφορετικών τεχνικών και στρατηγικών επιτυγχάνεται η κινητοποίηση του ασθενή και η ενίσχυση της αυτονομίας και της λειτουργικότητας του ασθενή μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητάς του.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτεμβρίου 2021 - 16:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.