Δεν είναι εφικτή η επιστροφή στο 1960, σύμφωνα με τον Κ. Οζερσάι

Η «ε/κ διοίκηση», κατά την έκφρασή του, γνωρίζει πολύ καλά, όπως όλοι, ότι δεν υπάρχει πλέον επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι η πρόταση αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη έγινε είτε για εξισορρόπηση της «διαφορετικής πολιτικής» που έθεσαν επί τάπητος οι Τουρκοκύπριοι κατά την νέα περίοδο, είτε για να γίνει μια απαντητική κίνηση.

«Είναι μια κίνηση που επινοήθηκε λέγοντας ως ελληνοκυπριακή πλευρά να περάσω σε μιαν πιο σκληρή ρητορική, να ψηλώσω τον πήχη, ούτως ώστε αν αύριο τεθεί θέμα παζαρέματος, να υποχωρήσω από το σημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας», εκτίμησε.

Η άποψη που έθεσε επί τάπητος η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία λέγοντας λύση δύο κρατών, δεν σκοπεύει να ψηλώσει τον πήχη, πρόσθεσε ο κ. Οζερρσάι λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν το κατάλαβε αυτό. «Ήταν προσεγγίσεις που στόχευαν να δημιουργήσουν κομμάτι παζαρέματος οι αναφορές για κυριαρχία, συνομοσπονδία ή πρώτα να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ για 24 ώρες και αναλόγως θα υπάρξει λύση, που από καιρού εις καιρό έθετε επί τάπητος ο ιδρυτικός πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Ντενκτάς. Θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό το να έκανε αυτή την κίνηση η ελληνοκυπριακή πλευρά έναντι μιας τέτοιας προσέγγισης».

Κάνοντας λόγο για «νέα κατάσταση» που δημιούργησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι ο ε/κ ηγέτης, όπως αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδωσε το μήνυμα ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει μια άλλη λύση εκτός της ομοσπονδίας, απλώς για να φύγει από τις διαπραγματεύσεις και να σώσει την κατάσταση και άνοιξε ο ίδιος το Κουτί της Πανδώρας.

«Μετέτρεψε το θέμα σε συζητήσιμο επειδή ανέφερε τόσο σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στον Ελληνοκύπριο Αρχιεπίσκοπο ότι ‘πίσω από κλειστές πόρτες μπορώ ουσιαστικά να συζητήσω και τα δύο κράτη’», ανέφερε.

«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν έθεσαν επί τάπητος την εναλλακτική λύση που υπέβαλαν για να αυξήσουν το παζάρεμα και να την αποσύρουν αργότερα, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την διοίκηση και τον πλούτο. Πρέπει να το δει αυτό η ελληνοκυπριακή ηγεσία. Είχε μιαν σκέψη την οποία έκρυβε η ελληνοκυπριακή ηγεσία ερχόμενη τόσα χρόνια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διαπραγματευόμενη για ομοσπονδία πάντα την διαπραγματευόταν ως επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Οζερσάι, ο μυστικός στόχος στο παρασκήνιο σχεδιάστηκε ως επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκεται στα χέρια των Ε/κ ούτως ή άλλως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την Πρέσβη της Γαλλίας
21:53
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ λιγότερο από 24 ώρες μετά τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ επιτίθεται στον εκλιπόντα
21:50
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό του για μια πράσινη επανάσταση
21:19
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεκκινεί επίσημα τον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
21:00
Τουρκία: Έντονος εκνευρισμός προκάλεσε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
20:41
Ανασταστασιάδης - Μητσοτάκης συντονίστηκαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
20:21
Φώτης Φωτίου : Ζητά ανασκαφή χώρου στην Αμμόχωστο όπου φέρονται να είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι
20:11
Γερμανία: Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
19:57
Κύπρος: 181 νέα κρούσματα
19:40
Ινδία: Τουλάχιστον 41 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις
19:13
Βαρχέλι: Αποκλιμάκωση από την Τουρκία αλλά οι λόγοι που διατηρούν στάσιμη την ενταξιακή διαδικασία παραμένουν
19:11
ΑΚΕΛ :Αν ήταν για τις τράπεζες θα είχαν ήδη έτοιμα νομοσχέδια
18:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand