Το δράμα μιας εγκύου από την Συρία, η οποία έφθασε στις 22 Αυγούστου, σε βάρκα, μαζί με άλλα 75 άτομα, στο Κάβο Γκρέκο

Το δράμα μιας εγκύου γυναίκας από την Συρία, η οποία έφθασε στις 22 Αυγούστου, σε βάρκα, μαζί με άλλα 75 άτομα, στο Κάβο Γκρέκο, ξετυλίχθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις βουλευτών.

Ειδικότερα η γυναίκα ήταν στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης και έφθασε στην Κύπρο, μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της, τριών και ενός έτους, το οποίο μάλιστα θήλαζε. Η γυναίκα αποβιβάστηκε από την βάρκα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου γυναικολόγος έκρινε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Μεταφέρθηκε πίσω στο λιμάνι της Αγίας Νάπας, όπου παρέμεινε όλη την νύκτα σε ένα ξύλινο παγκάκι. Την επομένη έσπασαν τα νερά και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου γέννησε. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο κέντρο αιτητών ασύλου της Κοφίνου, ενώ ο σύζυγος και τα δύο παιδιά μεταφέρθηκε στο Λίβανο και από εκεί στην Συρία.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Θωμάς Κυριάκου, δήλωσε ότι δεν υπήρχε πληροφορία ότι η γυναίκα συνοδευόταν από τον σύζυγο και τα παιδιά της.

Η εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Όλγα Κομήτη, σημείωσε ότι υπάρχει μαρτυρία ότι υπήρχαν εκκλήσεις από την γυναίκα για να κατεβεί από την βάρκα ο σύζυγος και τα παιδιά της. Επεσήμανε ότι σήμερα η γυναίκα βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Κατήγγειλε ότι παραβιάστηκαν διεθνείς συμβάσεις και η κυπριακή νομοθεσία και σε άλλες επτά περιπτώσεις.

Ο Δώρος Πολυκάρπου πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΚΙΣΑ ανέφερε ότι το σκάφος της λιμενικής προσέγγισε την βάρκα, ξεγέλασε τους μετανάστες και πήρε μόνο την γυναίκα, παρά την συμφωνία να μεταφερθούν μαζί της, ο σύζυγος και τα παιδιά της. Ανακοίνωσε ότι προχωρούν σε αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά κατά της γυναίκας και της οικογένειας της.

Στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατατέθηκε και καταγγελία ότι δύο άτομα από την βάρκα, έπεσαν στην θάλασσα και κολύμπησαν προς την ακτή. Ο ένας βγήκε στην ακτή και ο άλλος χάθηκε.

Ο Θωμάς Χατζηκυριάκου, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ανέφερε ότι το περιστατικό αφορούσε άφιξη άλλης βάρκας. Τα άτομα ήταν κοντά στην ακτή, είχαν βατραχοπέδιλα, ενώ τους ρίχθηκε και σωσίβιο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζήτησε γραπτή έκθεση από την Αστυνομία.

Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία ενέγραψε το θέμα, μίλησε για απάνθρωπη συμπεριφορά προς την έγκυο γυναίκα και για δολοφονία του ατόμου, το οποίο έπεσε στην θάλασσα και αγνοείται.

Η συνεδρία σημαδεύτηκε από την απουσία του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να παρίσταται σε συνεδρία στην παρουσία εκπροσώπου παράνομης οργάνωσης όπως η ΚΙΣΑ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι είναι δικαίωμα της Βουλής, καλεί όποιον επιθυμεί.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2021 - 12:02

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand