Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία

Βαθιά ανησυχία για την αύξηση των αντιδημοκρατικών πρακτικών στη Ρωσία εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζεπ Μπορέλ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών, περιφερειακών και τοπικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία μεταξύ 17 και 19 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση, ο κ. Μπορέλ σημειώνει εκ μέρους της ΕΕ «πως ανεξάρτητες και αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις». Επίσης, η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κριμαία, η οποία όπως αναφέρεται θεωρείται κατεχόμενη περιοχή και έδαφος της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνεται, την περίοδο πριν τις εκλογές σημειώθηκε αύξηση των πρακτικών καταστολής κατά πολιτικών της αντιπολίτευσης, κατά οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφων.

Το αποτέλεσμα ήταν «ο περιορισμός των επιλογών για τους Ρώσους ψηφοφόρους και της δυνατότητάς τους να λάβουν πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες για τους υποψήφιους».

Η ΕΕ εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη συνεχή μείωση του χώρου που δίνεται για δραστηριότητες της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητων φωνών στη χώρα, και καλεί τη ρωσική ηγεσία να αντιστρέψει αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.

Όπως σημειώνεται, η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και «ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζει τις λεγόμενες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας».

«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εμπλέξει στις εκλογές για την Κρατική Δούμα, τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές, κατοίκους των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Κριμαία, έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και τους στόχους των συμφωνιών του Μινσκ» προστίθεται.

Η ΕΕ, αναφέρεται, παραμένει προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει επίσης τη λύπη της για την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει δραματικά το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας διεθνούς αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ και Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η αποστολή.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2021 - 20:52

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Επίσπευση μετακίνησης ασφαλτικών από την περιοχή Ιδαλίου, ζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
16:32
Αποκλείει «βουλευτικές» πριν τις 9 Ιανουαρίου ο Τατάρ, σχόλια κι αντιδράσεις μετά την παραίτηση Σανέρ
16:25
Η Ελεγκτική απαντά σε δημοσιεύματα για την διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές
16:20
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: "Η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής, τον φόβο τού θανάτου"
16:10
Σημαντική αύξηση πωλήσεων πετρελαιοειδών σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μείωση 10,5% αποθεμάτων
15:56
ΕΕ: Πρόστιμο στην Πολωνία για τη λειτουργία του πειθαρχικού οργάνου του Ανωτάτου Δικαστηρίου
15:53
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Κύπρο
15:42
Αυξήθηκαν οι καταθέσεις και τα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2021
15:34
Το θέμα αγνοουμένων συζήτησε ο Επίτροπος Προεδρίας με την Πρέσβειρα Αυστρίας
15:27
Το ψευδοκράτος δανείζεται 28 εκατομμύρια ΤΛ για να πληρώσει μισθούς
15:13
Λουξεμβούργο: Ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ κατηγορείται για λογοκλοπή στην πτυχιακή του διατριβή
15:12
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Πέμπτη
14:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand