Η ΕΕ πρέπει να συμμετέχει πιο ενεργά στις εξελίξεις στην περιοχή, τόνισε ο ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι πνέει ένας άνεμος αλλαγής στην περιοχή μας καθώς χώρες με αποκλειστικά θετική ατζέντα συνεργάζονται για να προωθήσουν τη συνεργασία, την ειρήνη και την σταθερότητα και τόνισε ότι αυτό που είναι υψίστης σημασίας είναι η ΕΕ να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, να συμμετέχει πιο ενεργά στην περιοχή και όχι απλώς να παρακολουθεί και να αντιδρά στις εξελίξεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε σε συζήτηση με θέμα «Μεσόγειος: Μια Γεωστρατηγική Σκακιέρα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Bled Strategic Forum που διοργανώνεται σε ετήσια βάση στην ομώνυμη πόλη της Σλοβενίας. Στο πάνελ της συζήτησης έλαβαν επίσης μέρος οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας.

Είπε ότι η ενίσχυση των σχέσεων με χώρες της περιοχής, με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί ιστορικά άριστες σχέσεις, είναι ένας από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. «Επενδύουμε πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο στην περιοχή επειδή πιστεύουμε στην αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία της» είπε.

Εξέφρασε τη θέση ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής πνέει ένας άνεμος αλλαγής δίδοντας σειρά παραδειγμάτων όπως οι συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και χωρών της περιοχής, η δημιουργία του East Mediterranean Gas Forum, η δημιουργία στην Κύπρο ενός περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ, και άλλες σημαντικές συναντήσεις.

Αυτή η αλλαγή, συνέχισε, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με μικρότερα, αλλά τολμηρά βήματα, που αρχικά έγιναν λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών της περιοχής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι από το 2014, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες δημιούργησαν μηχανισμούς συνεργασίας που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει σημαντική δυναμική, διατηρώντας πάντα τη θετική, χωρίς αποκλεισμούς ατζέντα τους ενώ επεκτάθηκαν και σε τομείς όπως η ασφάλεια, το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση και η καινοτομία.

Υπογράμμισε ότι αυτοί οι μηχανισμοί συνεργασίας δεν είναι ούτε αποκλειστικοί ούτε περιορίζονται στις χώρες που αναφέρθηκαν ήδη αλλά μπορούν να υλοποιηθούν και με άλλες χώρες, με μόνη προϋπόθεση ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο και μοιράζονται το όραμα για μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό που είναι υψίστης σημασίας είναι η ΕΕ να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, να συμμετάσχει πιο ενεργά στην περιοχή και όχι απλώς να παρακολουθεί και να αντιδρά στις εξελίξεις.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος καθώς και η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη, τονίζουν το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή υπάρχει ανάγκη για περισσότερη δέσμευση, πιο ουσιαστική υποστήριξη της ΕΕ στην περιοχή.

Σημειώνοντας ότι το Αφγανιστάν δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις που όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είπε ότι το να περιορίζεται η ΕΕ μόνο σε αντίδραση στα γεγονότα που εξελίσσονται, απλά δεν αρκεί, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της περιοχής ούτε της ΕΕ.

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Σεπτεμβρίου 2021 - 18:42

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.