Η ΕΕ πρέπει να συμμετέχει πιο ενεργά στις εξελίξεις στην περιοχή, τόνισε ο ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι πνέει ένας άνεμος αλλαγής στην περιοχή μας καθώς χώρες με αποκλειστικά θετική ατζέντα συνεργάζονται για να προωθήσουν τη συνεργασία, την ειρήνη και την σταθερότητα και τόνισε ότι αυτό που είναι υψίστης σημασίας είναι η ΕΕ να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, να συμμετέχει πιο ενεργά στην περιοχή και όχι απλώς να παρακολουθεί και να αντιδρά στις εξελίξεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε σε συζήτηση με θέμα «Μεσόγειος: Μια Γεωστρατηγική Σκακιέρα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Bled Strategic Forum που διοργανώνεται σε ετήσια βάση στην ομώνυμη πόλη της Σλοβενίας. Στο πάνελ της συζήτησης έλαβαν επίσης μέρος οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας.

Είπε ότι η ενίσχυση των σχέσεων με χώρες της περιοχής, με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί ιστορικά άριστες σχέσεις, είναι ένας από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. «Επενδύουμε πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο στην περιοχή επειδή πιστεύουμε στην αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία της» είπε.

Εξέφρασε τη θέση ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής πνέει ένας άνεμος αλλαγής δίδοντας σειρά παραδειγμάτων όπως οι συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και χωρών της περιοχής, η δημιουργία του East Mediterranean Gas Forum, η δημιουργία στην Κύπρο ενός περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ, και άλλες σημαντικές συναντήσεις.

Αυτή η αλλαγή, συνέχισε, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με μικρότερα, αλλά τολμηρά βήματα, που αρχικά έγιναν λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών της περιοχής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι από το 2014, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες δημιούργησαν μηχανισμούς συνεργασίας που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει σημαντική δυναμική, διατηρώντας πάντα τη θετική, χωρίς αποκλεισμούς ατζέντα τους ενώ επεκτάθηκαν και σε τομείς όπως η ασφάλεια, το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση και η καινοτομία.

Υπογράμμισε ότι αυτοί οι μηχανισμοί συνεργασίας δεν είναι ούτε αποκλειστικοί ούτε περιορίζονται στις χώρες που αναφέρθηκαν ήδη αλλά μπορούν να υλοποιηθούν και με άλλες χώρες, με μόνη προϋπόθεση ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο και μοιράζονται το όραμα για μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό που είναι υψίστης σημασίας είναι η ΕΕ να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, να συμμετάσχει πιο ενεργά στην περιοχή και όχι απλώς να παρακολουθεί και να αντιδρά στις εξελίξεις.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος καθώς και η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη, τονίζουν το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή υπάρχει ανάγκη για περισσότερη δέσμευση, πιο ουσιαστική υποστήριξη της ΕΕ στην περιοχή.

Σημειώνοντας ότι το Αφγανιστάν δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις που όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είπε ότι το να περιορίζεται η ΕΕ μόνο σε αντίδραση στα γεγονότα που εξελίσσονται, απλά δεν αρκεί, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της περιοχής ούτε της ΕΕ.

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Σεπτεμβρίου 2021 - 18:42

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Συμβιβασμός ανάμεσα σε Δόξα και Εθν.'Αχνας, το έφεραν 0 - 0 Πρινιωτάκης και Μπογκατίνοφ
15:36
Κοινή Δήλωση MED5 στη Μάλαγα, 24-25 Σεπτεμβρίου 2021
14:52
Αβέρωφ Νεοφύτου: Απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και υποστηρικτικός σε όσα ξεκάθαρα είπε ο ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση
14:46
Πυρά κατά του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.
14:18
ΕΔΕΚ: Διεκδικεί η λύση να οδηγεί σε ένα λαό και ένα κράτος με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών
14:10
Ελλάδα:Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
14:01
Φωτιά σε εξέλιξη κοντά στο Βατί Λεμεσού
13:49
ΑΚΕΛ: Ορθά ο ΠτΔ ανέδειξε την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά στην τοποθέτηση του έπρεπε να υπάρχει πρόταση για άρση του αδιεξόδου
13:27
Aπόλυτα ικανοποιημένος, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το περιεχόμενο της ομιλίας του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
13:19
Ποτάμια λάβας ρέουν από το ηφαίστειο στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα
13:07
Η Αστυνομία προχώρησε σε 496 καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις
12:39
Yπουργός Εργασίας:Στα σκαριά ειδικό σχέδιο για στήριξη θαλασσαιμικών που δεν λαμβάνουν την ειδική παροχή
12:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand