Αφγανιστάν: Δεν παραδιδονται οι αντάρτες του Αχμάντ Μασούντ - Συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν και οι αντάρτες που παραμένουν πιστοί στον πολέμαρχο Αχμάντ Μασούντ συγκρούστηκαν σήμερα στην κοιλάδα Πανσίρ, δύο εβδομάδες αφότου οι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν την εξουσία και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Το Πανσίρ είναι η επαρχία που αντιστέκεται ακόμη στους Ταλιμπάν, μετά την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης.

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι επέφεραν βαρύ πλήγμα η μία στην άλλη.

«Ξεκινήσαμε τις επιχειρήσεις αφού κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με την τοπική ένοπλη ομάδα», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Ανέφερε επίσης ότι μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στο Πανσίρ και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα εδάφη. «Υπέστησαν (σ.σ. οι αντίπαλες δυνάμεις) βαριές απώλειες», πρόσθεσε.

Από την άλλη, ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν (NRFA) είπε ότι οι αντάρτες διατηρούν τον πλήρη έλεγχο όλων των διαβάσεων και των εισόδων και απώθησαν τις προσπάθειες των Ταλιμπάν να καταλάβουν την περιφέρεια Σοτούλ. «Ο εχθρός επιχείρησε κατ’ επανάληψη να μπει στο Σοτούλ από το Τζαμπούλ-Σαράι και απέτυχε», είπε, αναφερόμενος σε μια πόλη, στη γειτονική επαρχία Παρουάν.

Αφότου μπήκαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου, πολλές χιλιάδες μαχητές τοπικών πολιτοφυλακών και ό,τι απέμεινε από τις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στο Πανσίρ υπό την ηγεσία του Μασούντ. Ο τελευταίος είναι γιος ενός πρώην διοικητή των Μουτζαχεντίν. Δηλώνουν ότι θα αντισταθούν από αυτήν την κοιλάδα, που λόγω της μορφολογίας της είναι πολύ δύσκολο να καταληφθεί.

Οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας λύσης φαίνεται ότι κατέρρευσαν και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για αυτήν την αποτυχία.

Ο εκπρόσωπος του NRFA υποστήριξε ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν πολλούς μαχητές Ταλιμπάν σε δύο μέτωπα. «Αποδείξαμε στην άλλη πλευρά ότι δεν μπορούν να επιλύσουν αυτό το θέμα με πόλεμο», πρόσθεσε.

Και οι δύο πλευρές ανακοινώνουν διαφορετικούς αριθμούς για τις απώλειες των αντιπάλων τους, χωρίς να παρέχουν αποδείξεις. Δεν είναι εφικτό να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές από τρίτες, ανεξάρτητες πηγές.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν επίσης ότι η κοιλάδα Πανσίρ είναι περικυκλωμένη και ότι η νίκη των ανταρτών είναι αδύνατη. Οι αντάρτες όμως επιμένουν ότι θα αρνηθούν να παραδοθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
ΠτΔ - EUMED 9: θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και για το κυπριακό
16:46
Ντ. Σασόλι για κλιματική αλλαγή: Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο
16:41
Οι βροχές του τελευταίου 24ωρου εκτίναξαν την ποσότητα βροχόπτωσης στο 144% της κανονικής για το Σεπτέμβριο
16:15
Η εκπομπή «Προκλήσεις» επιστρέφει τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου σε νέα ώρα μετάδοσης
15:48
Μικρή μείωση διασποράς του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με δειγματοληψίες
15:37
Η Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες εντόπισε προβλήματα σε δηλώσεις Βουλευτών, νέα συνεδρία στις 23/9
15:27
Ετήσια αύξηση 14,4% τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Αύγουστο
15:25
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 18 Σεπτεμβρίου 2021
15:14
Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Σερβίας
15:03
Πολλά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που ακοθουλείται για έργα, λέει το Υπ. Μεταφορών
14:37
Τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και θέματα ευάλωτων προσώπων, συζήτησαν ΥΠΕΡΓ και Σιζόπουλος
14:21
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής Compak Sporting
13:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand