Σύσταση για 3η δόση εμβολίου COVID19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα

Ο Συντονιστής Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Σπύρος Μιχόπουλος και ο Γαστρεντερολόγος Γεώργιος Αξιάρης αναφέρουν ότι  πρόσφατα το ίδρυμα Crohn’s and Colitis Foundation προχώρησε στη σύσταση για χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου COVID19 σε ανοσοκοτεσταλμένους ασθενείς με ΙΦΝΕ (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα).

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών περιλαμβάνει τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών- ανοσοτροποποιητικών  θεραπειών. Η σύσταση βασίστηκε στην οδηγία του κέντρου ελέγχου νοσημάτων (CDC-Center for Disease Control and prevention) των Η.Π.Α. για χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ που δεν λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή δεν θεωρούνται ανοσοκατεσταλμένοι, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βαρύτερης νόσησης και δεν χρειάζονται επιπρόσθετη δόση εμβολίου σε αντίθεση με τους ασθενείς που λαμβάνουν μέτρια-βαριά ανοσοκατασταλτική αγωγή, δηλαδή υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών (που ορίζονται ως >20mg πρεδνιζολόνης/ημέρα), ή αντι-ΤΝFa ή ανοσοτροποποιητικά (αζαθειοπρίνη, μεθοτρεξάτη).

Σε μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό GUT στην οποία συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 90 νοσοκομεία της Αγγλίας με μεγάλο αριθμό ασθενών με ΙΦΝΕ βρέθηκε ότι στους ασθενείς που ελάμβαναν θεραπεία με αντι-ΤΝF βιολογικό παράγοντα η ισχύς της ανοσιακής απάντησης ήταν μειωμένη μετά τη χορήγηση του εμβολίου[1]. Η οδηγία για χορήγηση 3ης δόσης αφορά ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις των mRNA εμβολίων (Pfizer BioNTech ή Moderna). Σύμφωνα με αυτή την οδηγία αυτή η 3η δόση θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά από την 2η δόση του εμβολίου. Προτείνεται μάλιστα η 3η δόση να γίνεται κατά προτίμηση με το ίδιο εμβόλιο που είχαν πραγματοποιηθεί οι δύο προηγούμενες. Δηλαδή αν κάποιος είχε λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer προτείνεται και η 3η δόση να είναι της ίδιας εταιρείας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συστάσεις σχετικά με τη χορήγηση επιπρόσθετης δόσης εμβολίου σε αυτούς που έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson&Johnson.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:36

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.