Λάβα και στάχτες εκλύονται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, στη νότια πλευρά του νησιού Λα Πάλμα, εξερράγη σήμερα, εκτοξεύοντας λάβα, πυκνό καπνό και στάχτες.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε καταγραφεί υψηλή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και νωρίτερα σήμερα οι αρχές είχαν αρχίσει να εκκενώνουν κατοικημένες ζώνες κοντά στο ηφαίστειο, απομακρύνοντας σε πρώτη φάση ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας και ορισμένα ζώα από φάρμες. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες τους κατοίκους να είναι έτοιμοι για να φύγουν.
Η έκρηξη σημειώθηκε στη δασωμένη πλαγιά της περιοχής Καμπέθα δε Βάκα στις 17.15 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.
Αμέσως μετά ο δήμος προέτρεψε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πλησιάζουν στην περιοχή και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους. 
Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών κλήθηκαν να μεταβούν σε ένα από τα πέντε κέντρα που έχουν στηθεί για την εκκένωση, ενώ αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν σε αυτήν την επιχείρηση, με τη βοήθεια και ενός ελικοπτέρου.
Στα πλάνα που μετέδωσε η ισπανική τηλεόραση, σιντριβάνια λάβας εκτοξεύονται στον ουρανό ενώ η στήλη του καπνού είναι ορατή από μεγάλη απόσταση, σε όλο το νησί.
Αυτήν την εβδομάδα σημειώθηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις στην περιοχή του εθνικού πάρκου Κούμπρε δε Βιέχα, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ,  ενώ το έδαφος υψώθηκε κατά περίπου 10 εκατοστά. Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή ανάγεται στο 1971. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα έγινε το 1430.
Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μεταβαίνει στη Λα Πάλμα, όπου εξερράγη το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί Λα Πάλμα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, όπου εξερράγη νωρίτερα σήμερα το απόγευμα το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, ανακοίνωσε το γραφείο του.
«Δεδομένης της κατάστασης στο νησί Λα Πάλμα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης ανέβαλε το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη», που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στα Κανάρια Νησιά για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης» ανέφερε το γραφείο Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης.
Ο Σταύρος Μελετλίδης, δόκτωρ ηφαιστειολογίας στο Εθνικό Ισπανικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο, ανέφερε ότι από την έκρηξη δημιουργήθηκαν πέντε ρωγμές στην πλαγιά και ότι δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πόσο διάστημα θα κρατήσει η έκρηξη. «Θα πρέπει να μετράμε καθημερινά τη λάβα και αυτό θα μας βοηθήσει να το υπολογίσουμε», εξήγησε.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας των Καναρίων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, είπε στη δημόσια τηλεόραση TVE ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Υπογράμμισε ότι ήταν «τυχεροί» που η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού, όπου ζουν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι.
Κανονικά εκτελούνται μέχρι στιγμής οι πτήσεις από και προς τα Κανάρια.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου 2021 - 19:44

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.