Την αυστηρή προσήλωση της ΚΔ στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των ΗΕ επισήμανε ο ΠτΔ στην Αθήνα

Την αυστηρή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού επισήμανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της EU-MED, στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι την Κυπριακή πρόταση για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία αλλά και για την εξεύρεση λύσης που να μην εκφεύγει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου υιοθετούν όλα τα μέλη της Συνόδου, όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλα τα μέλη του συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για έκνομες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και για απαράδεκτες αξιώσεις, ιδιαίτερα για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος στην Κλιματική αλλαγή, σημείωσε την κοινή θέση των μελών της συνόδου για επίσπευση υλοποίησης της Συμφωνίας των Παρισίων και ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των μεσογειακών κρατών μελών. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως ενημέρωσε τα μέλη της συνόδου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία για καταρτισμό περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κατά τη σύνοδο καταγράφηκαν επίσης ταυτόσημες απόψεις σε σειρά θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητα στην Ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η ενίσχυση της συνεργασίας της Ένωσης με την Ανατολική Γειτονία και ιδιαιτέρως της ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, η έρευνα και η γαλάζια οικονομία.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2021 - 21:10

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Εισηγήσεις για μεταναστευτικό και απόδοση κυπριακής υπηκοότητας σε δυο παιδιά καταθέτει ο ΥΠΕΣ στο Υπουργικό
09:27
Σεισμική δόνηση το πρωί βορειοδυτικά της Λεμεσού
09:17
Δημητρίου: Η Επιτροπή Θεσμών θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν σε σχέση με τα έγγραφα "Πάναμα" και "Πανδώρα"
09:01
Τουλάχιστον 11 νεκροί στο Ιράκ σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος
09:01
Aνησυχία Ουάσινγκτον για την ανέγερση νέων ισραηλινών κατοικιών στη Δυτική Oχθη
08:39
Σύλληψη 21χρονου στη Λάρνακα για υπόθεση κατοχής και μεταφοράς αυτόματου πυροβόλου όπλου
08:21
Σχοινάς: Οι υβριδικές απειλές γίνονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις των συστημάτων της ΕΕ, των ΗΠΑ και των δημοκρατιών μας
07:57
Μέτρα για ενίσχυση της Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρείου ΙΙΙ
07:47
H τελευταία πράξη του εθνικού πένθους για τη Φώφη Γεννηματά - Στη Μητρόπολη από τις 10:00 το λαϊκό προσκύνημα
07:33
Αυστραλία: Θα επιτραπούν εκ νέου τα ταξίδια προς και από το εξωτερικό εντός 2021
07:26
Γερμανία: Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν συνιστά απειλή για τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο
06:47
26 Οκτωβρίου
Στην Τουρκία το κοινοβούλιο ανανέωσε την εντολή προς την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διασυνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία κατά του ΙΚ
21:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand