Τέλος Σεπτεμβρίου η συνάντηση του γ.γ. του Ο.Η.Ε. με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη

Θα γίνει, τελικώς, η τριμερής συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, τέλος Σεπτεμβρίου. Η επιβεβαίωση έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι προοπτικές για μια θετική εξέλιξη παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτες, καθώς ο Ερσίν Τατάρ επιμένει σε αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους.

Από την Αθήνα όπου βρίσκεται επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε Ελλαδίτες δημοσιογράφους, πως έχει κλειδώσει η πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.  

Η τριμερής του γενικού γραμματέα με τους Αναστασιάδη και Τατάρ θα γίνει στο πλαίσιο προγεύματος. Ακόμη δεν προσδιορίστηκε οριστικά η ημερομηνία. Σύμφωνα με πηγές του ΡΙΚ, που έχουν γνώση των διαβουλευσεων που είναι σε εξέλιξη, η τριμερής συμφωνήθηκε κατ'αρχήν, με την τουρκοκυπριακή αποδοχή. Ακόμη δεν έχουν γίνει ούτε συγκεκριμένες διευθετήσεις για τη συνάντηση, η οποία ενδεχομένως θα λάβει χώρα στις 26 ή 27 Σεπτεμβρίου.

Πηγές από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι ίσως να γίνει και το πρωί του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου.

Την τριμερή είχε εισηγηθεί από τον Απρίλιο στις εμπλεκόμενες πλευρές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη και επανέφερε την πρότασή του με επιστολή του στον Αντόνιο Γκουτέρες τον Αύγουστο. Αρνητική ήταν η στάση της τουρκικής πλευράς αρχικώς.

Συμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, από πλευράς της Λευκωσίας υπήρξε έντονη προσπάθεια για να πεισθεί ο γενικός γραμματέας να συγκαλέσει την τριμερή, στην οποία τελικώς συναίνεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Αποδοχή με όρους όμως, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ: ζήτησαν να θεωρείται άτυπη συνάντηση, χωρίς ατζέντα και χωρίς δέσμευση για οποιοδήποτε ανακοινωθέν ή κείμενο.

Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τις περαιτέρω διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών.

​Πάντως με νέες δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολου της Τουρκίας, ο Ερσίν Τατάρ τόνισε πως και στη Νέα Υόρκη θα μιλήσει για τη θέση του για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται να η πλειοψηφία να κυβερνά τη μειοψηφία, με μια ενιαία κυριαρχία.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη για να παραστεί αύριο (σήμερα) στη σύνοδο κορυφή των κρατών - μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά και η Κροατία και η Σλοβενία.


Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιαδη με τους Ελλαδίτες δημοσιογράφους στους οποίους επιβεβαίωσε την τριμερή, έγινε στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει και στο οποίο παρέθετε γεύμα εργασίας σε συντάκτες ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος είχε επαφές με την ελλαδική ηγεσία.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2021 - 06:44

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
13:04
Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
12:44
Τροποποίηση διατάγματος για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποφάσισε το Υπουργικό (Βίντεο)
12:36
Πασινιάν: Ανάγκη επιστροφής περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν ή πόλεμος
12:27
Τη συνολική βροχόπτωση για τον μήνα κάλυψε η βροχόπτωση στη Λευκωσία
12:08
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν (Βίντεο)
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.