Τέλος Σεπτεμβρίου η συνάντηση του γ.γ. του Ο.Η.Ε. με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη

Θα γίνει, τελικώς, η τριμερής συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, τέλος Σεπτεμβρίου. Η επιβεβαίωση έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι προοπτικές για μια θετική εξέλιξη παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτες, καθώς ο Ερσίν Τατάρ επιμένει σε αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους.

Από την Αθήνα όπου βρίσκεται επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε Ελλαδίτες δημοσιογράφους, πως έχει κλειδώσει η πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.  

Η τριμερής του γενικού γραμματέα με τους Αναστασιάδη και Τατάρ θα γίνει στο πλαίσιο προγεύματος. Ακόμη δεν προσδιορίστηκε οριστικά η ημερομηνία. Σύμφωνα με πηγές του ΡΙΚ, που έχουν γνώση των διαβουλευσεων που είναι σε εξέλιξη, η τριμερής συμφωνήθηκε κατ'αρχήν, με την τουρκοκυπριακή αποδοχή. Ακόμη δεν έχουν γίνει ούτε συγκεκριμένες διευθετήσεις για τη συνάντηση, η οποία ενδεχομένως θα λάβει χώρα στις 26 ή 27 Σεπτεμβρίου.

Πηγές από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι ίσως να γίνει και το πρωί του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου.

Την τριμερή είχε εισηγηθεί από τον Απρίλιο στις εμπλεκόμενες πλευρές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη και επανέφερε την πρότασή του με επιστολή του στον Αντόνιο Γκουτέρες τον Αύγουστο. Αρνητική ήταν η στάση της τουρκικής πλευράς αρχικώς.

Συμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, από πλευράς της Λευκωσίας υπήρξε έντονη προσπάθεια για να πεισθεί ο γενικός γραμματέας να συγκαλέσει την τριμερή, στην οποία τελικώς συναίνεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Αποδοχή με όρους όμως, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ: ζήτησαν να θεωρείται άτυπη συνάντηση, χωρίς ατζέντα και χωρίς δέσμευση για οποιοδήποτε ανακοινωθέν ή κείμενο.

Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τις περαιτέρω διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών.

​Πάντως με νέες δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολου της Τουρκίας, ο Ερσίν Τατάρ τόνισε πως και στη Νέα Υόρκη θα μιλήσει για τη θέση του για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται να η πλειοψηφία να κυβερνά τη μειοψηφία, με μια ενιαία κυριαρχία.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη για να παραστεί αύριο (σήμερα) στη σύνοδο κορυφή των κρατών - μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά και η Κροατία και η Σλοβενία.


Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιαδη με τους Ελλαδίτες δημοσιογράφους στους οποίους επιβεβαίωσε την τριμερή, έγινε στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει και στο οποίο παρέθετε γεύμα εργασίας σε συντάκτες ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος είχε επαφές με την ελλαδική ηγεσία.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2021 - 06:44

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand