Τατάρ σε Αναντολού: Στην ατζέντα μας δεν υπάρχει αποκεντρωμένη ομοσπονδία- Η επιμονή μου είναι πάντα το μοντέλο των δύο κρατών

Στην δική μας ατζέντα δεν υπάρχει αποκεντρωμένη ομοσπονδία, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει συζητηθεί επίσημα μαζί τους (με τους Βρετανούς) ούτε και θα το συζητήσουν ποτέ. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι επιμένει στο μοντέλο των δύο κρατών που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο βασισμένο στην κυριαρχική ισότητα. Ο Ερίσν Τατάρ ο οποίος αναχωρεί για την Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου ανέφερε ακόμη ότι εκτός από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί μια άτυπη τριμερής συνάντηση με τον Ε/Κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του στον τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού σχετικά με τις επαφές που θα ξεκινήσουν στη Νέα Υόρκη το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ με τον ‘υπέξ’ Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και ομάδα συνεργατών του, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να προωθεί την πολιτική της “λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας την οποία υποστηρίζουν εδώ και ένα χρόνο επίσημα με την στήριξη της Τουρκίας”

“Θα πούμε στη Νέα Υόρκη ότι δεν υπήρξε αλλαγή στη θέση μας (για λύση δύο κρατών στην Κύπρο) μετά τη Γενεύη. Επιμένουμε στην πρόταση 6 σημείων που υπέβαλα στην Γενεύη, ιδιαίτερα επιμένουμε στη διασφάλιση του καθεστώτος διεθνούς ισότητας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αυτός είναι ένας εθνικός αγώνας, δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε αυτό”, είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο χωριστοί και ίσοι λαοί στην Κύπρο και ότι δεν επιτεύχθηκε αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί επί χρόνια στη βάση της ομοσπονδίας. “Μια συμφωνία μπορεί να είναι δυνατή μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών που ζουν δίπλα για την επίτευξη κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο”, ισχυρίστηκε ο Τ/Κ ηγέτης.

Ισχυρίστηκε ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία στο νότο έχει μετατραπεί σε ‘Ε/κ δημοκρατία’”, υποστηρίζοντας ότι “η ‘τδβκ’ και η ‘Ε/κ δημοκρατία της Κύπρου’ μπορούν να συνεργαστούν”.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε “δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε μια θέση που θα οδηγήσει το ζήτημα σε μια ενιαία δομή, όπου η πλειοψηφία θα κυβερνά τη μειοψηφία με μια ενιαία κυριαρχία. Η πολιτική μου είναι να διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία. Αυτή είναι η διαφορά μου”.

Ο Τ/Κ ηγέτης αναφερόμενος πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι “η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν θα υποχωρήσουν από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στην περιοχή”.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “αυτή η εθνική υπόθεση (Κύπρος) ανήκει τόσο στην Τουρκία όσο και στον ‘Τ/κ λαό’. Ο σκοπός μας είναι κοινός, οι αξίες μας κοινές. Στη χειρότερη μέρα μας, η Τουρκία ήταν μαζί μας, έστειλαν τα παιδιά τους και έγιναν μάρτυρες. Είναι πλέον ουσιαστικό και αναπόφευκτο να υπάρχει ένα κυρίαρχο ‘τουρκικό κράτος’ στην Κύπρο, στο βορρά”.

Ο Τ/Κ ηγέτης υποστήριξε: “Δεν απέφυγα ποτέ τον διάλογο. Αποφεύγουμε μόνο να δώσουμε το έναυσμα για την έναρξη μιας μιας επίσημης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η θέση μας περιλαμβάνεται στην πρόταση 6 σημείων που υποβάλαμε στη Γενεύη”. “Εάν αυτές οι ανεπίσημες συνομιλίες μετατραπούν σε επίσημες συνομιλίες, πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το διεθνές ισότιμο καθεστώς. Για αυτό απαιτείται ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Έχουμε ήδη πει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η έναρξη επίσημων συνομιλιών, καθώς ακόμη δεν υπάρχει και δεν υπάρχει κοινός τόπος (μεταξύ των μερών). Ωστόσο, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να παραβρεθούμε σε οποιαδήποτε συνάντηση ανεπίσημα”, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους διαφορετικών χωρών, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε θα εξηγήσει τις θέσεις του για το Κυπριακό στους εκπροσώπους άλλων χωρών.

Ανέφερε επίσης ότι θα συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και είπε ότι δεν θεωρεί αυτή τη δήλωση ειλικρινή και ότι “οι Έλληνες εξακολουθούν να σκέφτονται ‘Πώς μπορούμε να συνδέσουμε την Κύπρο με την Ελλάδα’ και ότι εξέφρασαν τις φιλοδοξίες τους στις τελετές.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Στήβεν Λίλυ ότι οι πρωτοβουλίες της Βρετανίας είναι συμβατές με την ιδέα Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Ερσιν Τατάρ είπε ότι “στην δική μας ατζέντα δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός”. “Ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει συζητηθεί επίσημα μαζί μας, ούτε θα το συζητήσουμε ποτέ. Η θέση μας είναι καθαρή και ξάστερη. Η εδώ διαπραγματευτική μου ομάδα με τον ’υπέξ’ μου είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Άγκυρα, αξιολογούμε τα θέματα. Δεν θα εγκρίνω ποτέ καμιά συμφωνία που θα μπορούσε να μας αποκόψει στο μέλλον με την Τουρκία και να αποκόψει τους δεσμούς μας.

Η επιμονή μου πάντα είναι το μοντέλο δύο κρατών που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο, βασισμένο στην κυριαρχική ισότητα. Μπορεί να υπάρχουν παραλλαγές και λεπτομέρειες, αλλά είναι ουσιαστικά κυριαρχική ισότητα και δουλειά δύο κρατών που ζουν δίπλα -δίπλα . Άλλωστε στην Κύπρο υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστά κράτη. Κανείς να μην περιμένει ότι θα εξαλείψουμε την ‘τδβκ’, η οποία είναι το ‘κράτος’ των Τ/Κ, αυτό θα υπάρχει πάντα”, ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Ερσίν Τατάρ πρόσθεσε ότι εκτός από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί μια άτυπη τριμερής συνάντηση με τον Ε/Κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη.

Ανταπόκριση: Άννα Ανδρεόυ/Κωνσταντινούπολη

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Επίσπευση μετακίνησης ασφαλτικών από την περιοχή Ιδαλίου, ζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
16:32
Αποκλείει «βουλευτικές» πριν τις 9 Ιανουαρίου ο Τατάρ, σχόλια κι αντιδράσεις μετά την παραίτηση Σανέρ
16:25
Η Ελεγκτική απαντά σε δημοσιεύματα για την διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές
16:20
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: "Η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής, τον φόβο τού θανάτου"
16:10
Σημαντική αύξηση πωλήσεων πετρελαιοειδών σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μείωση 10,5% αποθεμάτων
15:56
ΕΕ: Πρόστιμο στην Πολωνία για τη λειτουργία του πειθαρχικού οργάνου του Ανωτάτου Δικαστηρίου
15:53
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Κύπρο
15:42
Αυξήθηκαν οι καταθέσεις και τα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2021
15:34
Το θέμα αγνοουμένων συζήτησε ο Επίτροπος Προεδρίας με την Πρέσβειρα Αυστρίας
15:27
Το ψευδοκράτος δανείζεται 28 εκατομμύρια ΤΛ για να πληρώσει μισθούς
15:13
Λουξεμβούργο: Ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ κατηγορείται για λογοκλοπή στην πτυχιακή του διατριβή
15:12
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Πέμπτη
14:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand