Ιδιαίτερα σημαντική για Κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής ΕUMED, οι θέσεις που θα αναπτύξει ο Πρόεδρος

Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογεί η Κυβέρνηση τη Σύνοδο Κορυφής των 9 νότιων χωρών της ΕΕ (EUMED) που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στην Αθήνα. Η σύνοδος θα είναι διευρυμένη με τη συμμετοχή για πρώτη φορά πέραν των χωρών της ομάδας Μed7 (Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα), της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα αξιοποιήσει το βήμα και τις συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου, προκειμένου να συζητήσει τόσο ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και ζητήματα ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας. Στόχος είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο θα αξιοποιηθεί τόσο όσον αφορά στο Κυπριακό, όσο και σε άλλα ζητήματα που είναι και κυπριακού ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό και το θέμα της πανδημίας.

Η Σύνοδος θα ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τρεις μεγάλους πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και το μέλλον της  συνεργασίας με χώρες  της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στις τουρκικές παραβιάσεις στο έδαφος και τις περιοχές θαλάσσιας κυριαρχίας της Κύπρου, ενώ η συζήτηση για την ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής κυρίως θα αναδείξει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο κεφάλαιο αυτό η έμφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα δοθεί στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα επιδιώκει να εμποδίσει την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας που αναπτύσσεται στην περιοχή, μέσω της οποίας προωθείται μεταξύ άλλων ο στόχος της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας με αξιοποίηση πολλαπλών πηγών ενέργειας.

Δεύτερος πυλώνας είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα που περιλαμβάνει ζητήματα που προβληματίζουν και απασχολούν σήμερα την ΕΕ. Οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Κύπρος συμμετέχει στον μεγάλο προβληματισμό με θέσεις και απόψεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τα κοινωνικά δικαιώματα, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η διαχείριση της πανδημίας, καθώς και το νέο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την προώθηση της ενισχυμένης εταιρικότητας με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας. Η συζήτηση αυτή επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο καθώς αφορά το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Θα τεθούν οι νέες προτεραιότητες, η ανάπτυξη του κράτους δικαίου, ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Στο κεφάλαιο αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει και να προωθήσει την πρωτοβουλία του για την κλιματική αλλαγή και το διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 13-15 Οκτωβρίου. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός περιφερειακού σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Σημαντικές θεωρούνται και οι συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις υβριδικές απειλές, εξτρεμισμό κ.λπ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:27

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Υεμένη: 150 αντάρτες Χούθι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ
20:31
Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του
20:15
Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Απάντηση σε κ. Αρίστο Δαμιανού και ΑΚΕΛ
20:05
Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 166 τα κρούσματα και 57 νοσηλευόμενοι
19:34
Αφιερωμένη στον σερ Ντ έιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
19:30
Έγγραφο με επιλογές αντίδρασης σε σχέση με Βαρώσια και ΑΟΖ θα εξετάσουν τον Νοέμβριο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
19:25
Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ
19:16
Τάταρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
18:57
Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα επικεντρωθεί στο να δώσει καλύτερη προοπτική, στην τουριστική βιομηχανία
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand