Ενώπιον ΟΚΥπΥ η πρόταση για λειτουργία νοσοκομείων το απόγευμα, πριν τη λήξη του έτους η εφαρμογή της

Κατατίθεται εντός της ημέρα ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) η εισήγηση της Διεύθυνσης του Οργανισμού, για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τα απογεύματα, η οποία στην περίπτωση, που τύχει έγκρισης θα δοθεί το πράσινο φως στη Διεύθυνση να προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση με τις Συντεχνίες όλων των εργαζομένων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε ότι στην περίπτωση, που σήμερα εγκριθεί η πρόταση, τότε θα ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση με τις συντεχνίες των εργαζομένων, ενώ πρόσθεσε πως η προσπάθεια του Οργανισμού είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα συμφωνία, ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της απογευματινής εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην εφαρμογή της πρότασης, ο κ. Χαριλάου είπε ότι σίγουρα θα εφαρμοστεί πριν τη λήξη του έτους.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της πρότασης του ΟΚΥπΥ το πρόγραμμα θα χωρίζεται σε δύο μέρη και συγκεκριμένα το ένα θα αφορά στα εξωτερικά ιατρεία ειδικοτήτων, όπου καθημερινά θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες να λειτουργούν και τα απογεύματα, ώστε να εξυπηρετείται κόσμος, ενώ το άλλο μέρος θα αφορά στις χειρουργικές επεμβάσεις και σε ειδικότητες που παρουσιάζουν μεγάλες λίστες αναμονής.

Φόρμουλα αποζημίωσης βάσει εσόδων

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε πως η πρόταση προνοεί ότι οι γιατροί, που θα εργάζονται κατά τις απογευματινές ώρες και πέραν του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας, που εργάζονται μέχρι σήμερα, θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό για την απογευματινή τους εργασία, πέραν του μισθού που ήδη λαμβάνουν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαριλάου είπε ότι για τις χειρουργικές επεμβάσεις προνοείται όπως εφαρμοστεί μια φόρμουλα αποζημίωσης, βασισμένη στα επιπρόσθετα έσοδα, που θα έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας από τις επεμβάσεις αυτές.

«Αν θέλουμε ένα οργανισμό σύγχρονο πρέπει να προβούμε σε τομές»

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πλευράς των Κυβερνητικών Ιατρών, ο κ. Χαριλάου, είπε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα επέκτασης λειτουργίας του ωραρίου των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, το οποίο θα επενεργήσει θετικά προς τους ασθενείς».

«Δηλαδή», συμπλήρωσε, «θα εξυπηρετούμε καλύτερα τους ασθενείς μας, για να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να παίρνουν άδεια από την εργασία τους να χάνουν το μεροκάματο τους για έρθουν στα εξωτερικά ιατρεία να τους δει ένας γιατρός».

Είπε ακόμα ότι «από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ένας Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και όλοι θέλουμε αυτός ο Οργανισμός να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, παραγωγικός και οικονομικά αυτόνομος, πρέπει να κάνει τέτοιες τομές που στο τέλος της ημέρας να εξυπηρετεί καλύτερα τους ασθενείς του και από την άλλη να λειτουργεί ισότιμα μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Σημείωσε ότι δεν μπορεί ο ΟΚΥπΥ να διαθέτει έναν πανάκριβο εξοπλισμό, εφτά χιλιάδες προσωπικό και στις 15:00 να κλείνουν τα νοσοκομεία και να λειτουργούν μόνο τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Κεντρική Διοίκηση του Οργανισμού κατάθεσε μια εισήγηση στο ΔΣ του ΟΚΥπΥ για να της δοθεί η έγκριση να ξεκινήσει διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες συντεχνίες, ώστε να γίνει ένα πρόγραμμα απογευματινής εργασίας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε πως «αν θέλουμε ένα οργανισμό σύγχρονο, ευέλικτο, ανταγωνιστικό, οικονομικά αυτόνομο πρέπει να προβούμε σε τομές», για να σημειώσει ότι ο ΟΚΥπΥ πρέπει να λειτουργεί, όπως λειτουργούν και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας για να υπάρχει ισότιμος ανταγωνισμός.

«Σε διαφορετική περίπτωση», είπε, «θα έχουμε πρόβλημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.