Πέραν των €50 εκ. το χρέος της Τουρκίας στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη», λέει η Λευκωσία

Για «κατάφωρη παραβίαση των νομικών υποχρεώσεων» εκ μέρους της Τουρκίας, κάνει λόγο η Λευκωσία, η οποία ζητά από την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σημειώνοντας παράλληλα ότι το χρέος της Τουρκίας έχει ξεπεράσει τα €50 εκ. στην περίπτωση των οφειλόμενων αποζημιώσεων στην ομάδα υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη».

Σε κυβερνητικό υπόμνημα προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει 14-16 Σεπτεμβρίου, η Λευκωσία σημειώνει ότι οι υποθέσεις της ομάδας «Ξενίδη-Αρέστη» βρίσκονται ενώπιον των Μονίμων Αντιπροσώπων καθώς έχει εκπνεύσει η προθεσμία για καταβολή των αποζημιώσεων σε 33 περιπτώσεις - σε κάποιες περιπτώσεις από το 2007 - ενώ εκκρεμεί και το θέμα των ατομικών μέτρων στην περίπτωση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, στις 13 Μαρτίου 2019 είχε υπολογιστεί ότι το υφιστάμενο χρέος της Τουρκίας στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη» ανέρχεται σε €52.842.414,97, χωρίς, όπως σημειώνει η Λευκωσία, να λαμβάνεται υπόψη το ποσό των €103.493.835,62 για αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν στην 4η διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» και των €244.692,99 στις υποθέσεις «Βαρνάβα».

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την παραγνώριση της υποχρέωσης της Τουρκίας να καταβάλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις σε 33 περιπτώσεις της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη» ενώ διατυπώνει το αίτημα να δώσει οδηγίες στη Γραμματεία να ετοιμάσει μια ενδιάμεση έκθεση, με την οποία να ζητείται από τις τουρκικές αρχές να προχωρήσουν με την πληρωμή χωρίς καθυστέρηση.

Όσον αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου, την οποία η Τουρκία παραπέμπει στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας», η Λευκωσία σημειώνει ότι μια αίτηση στην «επιτροπή» δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της αιτήτριας. Χαρακτηρίζει παράλληλα ως «ανεπαρκή» την προσφορά που της έγινε το 2007 από την «επιτροπή» για ανταλλαγή ή αποζημίωση, όχι όμως αποκατάσταση.

Ζητά ακολούθως από το Σώμα να ζητήσει από την Τουρκία να παράσχει πληροφόρηση σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ άλλων, σε σχέση με τον ισχυρισμό για μεταβίβαση της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου σε άλλους χρήστες, την ανάπτυξη της και για το αν πρόκειται για Τουρκοκύπριους χρήστες που έχουν περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, ενώ διερωτάται για ποιόν λόγο ήταν τόσο χαμηλό το ποσό της προσφοράς.

Η εξέταση των ατομικών μέτρων της κ. Λοϊζίδου θα πρέπει να συνεχιστεί μόλις η Τουρκία παράσχει την σχετική πληροφόρηση, καταλήγει στο υπόμνημά της η Λευκωσία.

Επιστολές στην Επιτροπή Υπουργών είχαν σταλεί τις προηγούμενες ημέρες και από την νομική εκπροσώπηση της κ. Λοϊζίδου, καθώς και των υποθέσεων της ομάδας «Ξενίδη-Αρέστη».

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δίνει «έναν χρόνο» στο Ισραήλ για να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη
06:29
24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand