Ο πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει τον αντισημιτισμό και εκφράζει την «ντροπή» του για την εξόντωση των Εβραίων της Σλοβακίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την «ντροπή» του για τη σφαγή των Εβραίων της Σλοβακίας και τη λύπη του επειδή το όνομα του Θεού χρησιμοποιήθηκε συχνά «μέσα στην τρέλα του μίσους» κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ποντίφικας συναντήθηκε με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας της Σλοβακίας στην Μπρατισλάβα, σε μια πλατεία όπου κάποτε υψωνόταν μια συναγωγή, η οποία καταστράφηκε επί του κομμουνιστικού καθεστώτος. Για άλλη μια φορά ο θρησκευτικός ηγέτης 1,3 δισεκατομμυρίου Καθολικών σε όλον τον κόσμο καταδίκασε κάθε μορφή αντισημιτισμού.

Πριν από τρεις ημέρες η Μπρατισλάβα ζήτησε επισήμως συγγνώμη για τη βαριά κληρονομία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο ηγέτης της, ο Καθολικός ιερέας Γιόζεφ Τίσο, δέχτηκε να στείλει δεκάδες χιλιάδες Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.

«Το όνομα του Θεού ατιμάστηκε: μέσα στην τρέλα του μίσους, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 Εβραίοι Σλοβάκοι. Και μετά, όταν θέλησαν να σβήσουν τα ίχνη της κοινότητας, καταστράφηκε η συναγωγή», κατήγγειλε ο πάπας.

«Εδώ, ενώπιον της ιστορίας του εβραϊκού λαού, που σημαδεύτηκε από αυτήν την απερίγραπτη τραγωδία, ντρεπόμαστε που το παραδεχόμαστε: πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε το όνομα του Υψίστου για να διαπραχθούν ανείπωτες, απάνθρωπες πράξεις! Πόσοι τύραννοι δεν δήλωναν: Ο Θεός είναι μαζί μας; Όμως εκείνοι δεν ήταν με τον Θεό», πρόσθεσε ο πάπας, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Γιόζεφ Τίσο.

Μετά την ίδρυση της πρώτης Σλοβακικής Δημοκρατίας, το 1939, ενός απολυταρχικού κράτους, δορυφόρου της ναζιστικής Γερμανίας, εγκρίθηκαν πολλοί αντιεβραϊκοί νόμου που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τον εγκλεισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όταν τελείωσε ο πόλεμος είχαν επιζήσει λιγότεροι από 300. Σήμερα η εβραϊκή κοινότητα αριθμεί περίπου 2.000 άτομα.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2021 - 21:41

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ρόμπερντ Μενέντεζ για τις πρόσφατες εξελίξεις
06:57
Γερμανικές εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες για 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους
06:51
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 3 νεκροί στον εκτροχιασμό επιβατικού συρμού στη Μοντάνα
06:48
Βέλγιο: Πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 65
06:44
Ερσίν Τατάρ:Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο στην Κύπρο αλλά προσωπικό απεσταλμένο
06:39
25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Η ΥΔΔΤ κα Στέφη Δράκου επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό στην οδό Λήδρας
19:14
Ράλι Κύπρος: Προηγείται ο Γαλαταριώρτης, εγκατέλειψε ο Νάσερ (βίντεο)
18:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand