Νιγηρία: 12 νεκροί σε επίθεση σε στρατιωτική βάση -Ένοπλοι απελευθέρωσαν δεκάδες μαθητές

Ένοπλοι επιτέθηκαν και σκότωσαν 12 μέλη των νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας σε στρατιωτική βάση στην πολιτεία Ζαμφάρα (βορειοδυτική Νιγηρία), ενώ στη συνέχεια έκλεψαν όπλα και πυρπόλησαν κτίρια, έκαναν σήμερα γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας. Στην ίδια πολιτεία ένοπλοι απελευθέρωσαν δεκάδες μαθητές τους οποίους είχαν απαγάγει.

Η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μουτούμτζι, δεν διευκρινίσθηκε αμέσως, όμως στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται εναντίον εγκληματικών συμμοριών στη Ζαμφάρα. Οι συμμορίες αυτές κατηγορούνται για αριθμό μαζικών απαγωγών τους τελευταίους μήνες.

Οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στη Ζαμφάρα και σε ορισμένα τμήματα της γειτονικής πολιτείας Κατσίνα ώστε οι ένοπλες ομάδες να μην μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μηνύματα σχετικά με τις κινήσεις των στρατευμάτων.

«Οι επιτιθέμενοι προσέβαλαν τη βάση γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα) και άρχισαν σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τα στρατεύματα», δήλωσε πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Επικράτησαν των στρατευμάτων και σκότωσαν 12 ανθρώπους, εννέα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού, έναν στρατιώτη και δύο αστυνομκούς», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Μια δεύτερη πηγή στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας επιβεβαίωσε αυτόν τον απολογισμό.

Στο μεταξύ, στην ίδια πολιτεία Ζαμφάρα, ένοπλοι απελευθέρωσαν δεκάδες μαθητές που είχαν απαχθεί εκεί στην αρχή Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγή στους κόλπους της τοπικής κυβέρνησης και ένα βίντεο που εικονίζει αξιωματικούς με τα παιδιά.

Η απελευθέρωση των μαθητών του σχολείου της Κάγια πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, μετά την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των συμμοριών στην πολιτεία αυτή και τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών στην οποία προχώρησαν οι αρχές για να εμποδίζουν τους συμμορίτες να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Περισσότεροι από 70 μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν απαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου στην Κάγια. «Συνολικά 75 όμηροι του δημόσιου Λυκείου της Κάγια απελευθερώθηκαν το βράδυ της Κυριακής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή στην τοπική κυβέρνηση. «Φαίνονταν σώοι και αβλαβείς».

Σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, οι μαθητές απελευθερώθηκαν από τους απαγωγείς τους με αντάλλαγμα να επιτραπεί σ' αυτούς τους τελευταίους να αποχωρήσουν χωρίς να συλληφθούν από το δάσος στο οποίο είχαν καταφύγει, καθώς ο στρατός είχε περικυκλώσει τον καταυλισμό τους.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2021 - 16:17

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.