Νίγηρας: Όλο και περισσότερα παιδιά σκοτώνονται ή στρατολογούνται από τζιχαντιστές

Ολοένα και περισσότερα παιδιά σκοτώνονται ή στρατολογούνται από ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις στον Νίγηρα, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, όπου επιθέσεις τζιχαντιστών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Στην περιφέρεια Τιλαμπέρι του Νίγηρα, μια ολόκληρη γενιά μεγαλώνει περικυκλωμένη από τον θάνατο και την καταστροφή. Ένοπλες ομάδες επιτίθονται επανειλημμένα σε σχολεία και καταστήματα τροφίμων και στοχεύουν παιδιά στρατολογώντας αυτά», δήλωσε ο Μάθιου Γουέλς, υποδιευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ΜΚΟ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια έκθεση 64 σελίδων με θέμα τον αυξανόμενο αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων σε παιδιά στην περιοχή Τιλαμπέρι.

Αυτή η περιοχή, λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» είναι επαναλαμβανόμενος στόχος επιθέσεων από δύο τζιχαντιστικές ένοπλες οργανωσεις: Το Ισλαμικό κράτος της Μεγάλης Σαχάρας (EIGS) και την Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (GSIM) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τον τόπο και την πορεία των ένοπλων συγκρούσεων (ΜΚΟ, ACLED), που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η βία κατά αμάχων στον Νίγηρα έχει αφήσει 544 νεκρούς από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Ιουλίου 2021, έναντι 397 το 2020.

Περίπου 60 παιδιά σκοτώθηκαν στο τμήμα του Νίγηρα της ζώνης των «τριεθνών συνόρων», προσθέτει η Αμνηστία, η οποία παραθέτει αρκετές μαρτυρίες από έφηβους επιζώντες.

«Κάποια στιγμή, ο Ουάχαμπ σταμάτησε να μιλήσει στους (μαχητές). Τον πυροβόλησαν από το πλάι και πέθανε λίγο αργότερα», είπε ένα αγόρι που ήταν μάρτυρας της δολοφονίας του 12χρονου φίλου του τον Μάρτιο.

«Ο Ουάχαμπ, πριν πεθάνει, ρώτησε τους ληστές: ‘Τί έκανα; Μπαμπά μου, άσε με’. Θυμάμαι ακόμη ζωηρά τα λόγια του», είπε ένας άλλος μάρτυρας.

«Σκέφτομαι τον Ουάχαμπ και το πώς σκοτώθηκε. Μερικές φορές βλέπω εφιάλτες ότι με κυνηγάνε άνθρωποι με μοτοσικλέτα ή βλέπω τον Ουάχαμπ να ικετεύει τους δράστες», προσθέτει ένας τρίτος φίλος του παιδιού που δολοφονήθηκε.

Αν οι μεγάλης κλίμακας σφαγές φαίνεται να αποδίδονται κυρίως στο EIGS σύμφωνα με την έκθεση, η Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την στρατολόγηση νεαρών αγοριών ηλικίας 15 έως 17 ετών, κυρίως από το GSIM, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Τοροντί κοντά στην Μπουρκίνα Φάσο.

Οι επιθέσεις σε σχολεία είναι επίσης πολυάριθμες, σύμφωνα με την Αμνηστία, που αριθμεί περισσότερα από 31.000 παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, 10.000 περισσότερα από πέρυσι.

«Ο Νίγηρας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Οι αρχές της χώρας και διεθνείς εταίροι πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για να παράσχουν στα παιδιά μέσα που θα τους επιτρέψουν να χτίσουν ένα μέλλον», προειδοποίησε ο Ματ Γουέλς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.