Αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τ/κ για 6 διαφορετικά θέματα

Αγωγές σε έξι διαφορετικά θέματα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταχωρούνται σε δικαστήρια στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές εκ μέρους Τουρκοκυπρίων που θεωρούν ότι αδικούνται.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, πρωτοστάτης στο θέμα αυτό είναι ο Τουρκοκύπριος Τανιόλ Τσερίμπασι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς «πολίτες» να υποβάλουν αίτηση και να παράσχουν οικονομική βοήθεια.

Οι πέντε αγωγές αφορούν δικαιώματα που θεωρούν ότι έχουν Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ή εργάζονταν και συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά δεν τους παραχωρήθηκαν τα δικαιώματά τους, ενώ η έκτη αγωγή σχετίζεται με την μη παραχώρηση ταυτότητας ή διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά που γεννιούνται στα κατεχόμενα από μεικτούς γάμους Τουρκοκυπρίων και Τούρκων πολιτών.

Ο Τανιόλ Τσερίμπασι υπενθύμισε ότι για το θέμα των παιδιών από μεικτούς γάμους έχει καταχωρήσει αγωγή και η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, η οποία έχασε την υπόθεση, όμως υπέβαλε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώπιον του οποίου συνεχίζεται η διαδικασία. Σημείωσε ότι η στάση που θα τηρήσουν στο θέμα αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Τσερίμπασι ανέφερε ότι σε κάθε θέμα θα καταχωρηθεί μια αγωγή, η οποία θα αποτελέσει προηγούμενο για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι επειδή τα δικηγορικά έξοδα είναι υψηλά, θα καταχωρήσουν αυτές τις αγωγές σε αλληλεγγύη με τα άτομα που έχουν αδικηθεί. Είπε ότι για κάποια θέματα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες της αγωγής, ενώ σε κάποια άλλα διεξάγονται ετοιμασίες.

Αναφερόμενος στα πέντε θέματα που αφορούν εργασιακά δικαιώματα, ο Τσερίμπασι σημείωσε ότι το πρώτο αφορά το γεγονός ότι δεν καταβάλλεται σύνταξη σε σύζυγο αποβιώσαντος Τουρκοκύπριου, ο οποίος λαμβάνει σύνταξη από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, σε περίπτωση που ο γάμος τελέστηκε μετά το 1974. Γι’ αυτό το θέμα καταχώρησε αγωγή στις 15 Φεβρουαρίου 2018 η Τουρκοκύπρια Φατμά Κιλίτς με δικηγόρο τον Αχιλλέα Δημητριάδη.

Αίτηση για να λάβει σύνταξη από την Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβάλει και η Ζερέν Ζιγιά, σύζυγος του Ραντίπ Χασάν, ο οποίος απεβίωσε στις 24 Απριλίου 2021, δήλωσε ότι Τσερίμπασι, προσθέτοντας ότι από την απάντηση που θα λάβει από τις Αρχές θα εξαρτηθεί το κατά πόσον θα καταχωρήσει αγωγή.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο θα καταχωρηθεί αγωγή, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι κάποιοι Τουρκοκύπριοι, που εργάζονται ή εργάστηκαν στις ελεύθερες περιοχές και συνταξιοδοτήθηκαν, δεν δικαιούνται ιατρική περίθαλψη, παρά το γεγονός ότι τους γίνονται αποκοπές από τον μισθό τους για θέματα υγείας (ΓεΣΥ). Είπε ότι σε αίτηση που υπέβαλε ενδιαφερόμενος Τουρκοκύπριος για το θέμα, έλαβε την απάντηση ότι δεν μπορεί να επωφεληθεί από το Γενικό Σύστημα Υγείας επειδή διαμένει στα κατεχόμενα και ότι θα συνεχίσουν οι αποκοπές από τον μισθό του.

Το τρίτο θέμα για το οποίο θα καταχωρηθεί αγωγή, ανέφερε ο Τσερίμπασι, είναι το γεγονός ότι η σύνταξη κάποιων Τουρκοκυπρίων δεν αυξήθηκε στα 710 ευρώ, που είναι το νόμιμο κατώτατο όριο.

Σύμφωνα με τον Τσερίμπασι, η τέταρτη αδικία είναι το γεγονός ότι δεν δίδεται σε Τουρκοκύπριους το ποσό των 400 ευρώ που παραχωρείται σε άτομα που έκλεισαν το 65ο τους έτος, σε περίπτωση που δεν έχουν άλλο εισόδημα.

Ως πέμπτη αδικία, ο  Τσερίμπασι χαρακτήρισε το γεγονός ότι δεν παραχωρείται η αύξηση που χρειάζεται σε συνταξιούχους που απεβίωσε η σύζυγός τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Σε 33 καταγγελίες πολιτών για παραβίαση μέτρων κατά Covid προχώρησε η Αστυνομία
07:42
Αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο Αφρίν της Συρίας
07:34
Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό συζητά ο ΓΓ ΟΗΕ με τους Αναστασιάδη και Τατάρ
07:12
Γερμανία: Το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί πιθανόν σε μακρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας
06:29
26 Σεπτεμβρίου
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Αλέξανδρο Τσουλόφτα η νίκη του στο Ράλι Κύπρος 2021
21:20
Ερντογάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν δεν συμπεριληφθούν όλες τις συνιστώσες
21:18
Γερμανία-εκλογές:Δηλώσεις των υποψηφίων μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων εξόδου
20:46
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU και SPD
20:29
Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν
20:07
Ένας θάνατος και 78 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:45
Ινδία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Γκούλαμπ
19:18
Συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
18:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand