ΥΠΕΣ: Προκηρύσσεται φέτος η διαδικασία αναθεώρησης πολεοδομικών ζωνών για την ύπαιθρο

Θα προκηρυχθεί, "περί της φετινής χρονιάς", η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης των πολεοδομικών ζωνών της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, προσθέτοντας ότι κατά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, μέλημα και έγνοια της Κυβέρνησης είναι η ολιστική αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων των ορεινών  περιοχών και της αστυφιλίας.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, σε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου «Αμίαντος: Το διαμάντι του Τροόδους» του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Κυβέρνηση με προσήλωση στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγό την αναγκαιότητα στήριξης της υπαίθρου και αναζωογόνησης των ορεινών μας κοινοτήτων, προχώρησε σε προγραμματισμό και προώθηση δράσεων και έργων υποδομής, που καλύπτουν όλους τους τομείς της δημόσιας δραστηριότητας και οι οποίες θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη στην περιοχή Τροόδους και όλων των ορεινών περιοχών στον χώρο της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη γεωργία, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την πυρόσβεση και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Σημείωσε ότι το Στεγαστικό Σχέδιο Ορεινών περιοχών έχει στηρίξει οικονομικά μέχρι τώρα 12 οικογένειες για ιδιοκατοίκηση στην περιοχή της Πιτσιλιάς, με το ποσό που καταβλήθηκε να ανέρχεται στις €430.000.

Υπενθύμισε ότι οι κάτοικοι του Αμιάντου μπορούν να επωφεληθούν, στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής, με οικονομική βοήθεια κάτω από τα σχέδια επιδομάτων, τα οποία προσφέρουν συμπληρωματικά με τα στεγαστικά μας σχέδια, στηρίζοντας όσους επιλέξουν να παραμείνουν στα ορεινά.

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα άρχισε και η εκπόνηση, από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, της Δήλωσης Πολιτικής του Τροόδους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2023 και έχει προκύψει ως εισήγηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ορεινών Κοινοτήτων, που θα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα πολιτικής και πρόνοιες για προαγωγή και διευκόλυνση της ανάπτυξης, στηρίζοντας μεταξύ άλλων και τον τουρισμό, την μεταποίηση κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολυσέλιδο πόνημα, του οποίου η συγγραφή ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς, επίμονης και συνεχούς μελέτης φακέλων, εγγράφων και τόμων παλαιών εφημερίδων, μαρτυριών και συνεντεύξεων ανθρώπων, που έζησαν στην περιοχή και αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, τους ανθρώπους του Αμιάντου.

Οι μάρτυρες των γεγονότων σιγά σιγά χάνονται. Εναπόκειται σε εμάς να διατηρήσουμε την ατομική και συλλογική μνήμη, να αναγνωρίσουμε την αξία των εμπειριών των προηγούμενων γενεών και να διαφυλάξουμε τις μαρτυρίες τους ως παρακαταθήκη, ως οδοδείκτη για τις επόμενες γενιές, σημείωσε.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτεμβρίου 2021 - 13:09

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand