Ελπίδα και εντάσεις για εμβόλια και υγειονομικά μέτρα, ενώ συνεχίζεται η επέλαση της COVID-19 ανά τον κόσμο

Τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρές μορφές της Covid-19, που συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα με μελέτες των CDC.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την Covid-19 και 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν έχοντας μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, από τότε που η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα έγινε το κύριο στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από τρία άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον κύριο ομοσπονδιακό οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας και υπογραμμίζουν ομόφωνα τη συνεχή αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την Covid κατά των σοβαρών μορφών του ιού.

Επί του παρόντος υγειονομικοί αξιωματούχοι αξιολογούν την ανάγκη για χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να είναι οι πρώτοι που θα τη λάβουν όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκινήσει την εκστρατεία αναμνηστικών εμβολιασμών στις 20 Σεπτεμβρίου. Μία από τις μελέτες, που ανέλυσε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών εμβολίων στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου σε περισσότερα από 400 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Moderna ήταν το πιο αποτελεσματικό έναντι εισαγωγής σε νοσοκομείο (95%), από εκείνο της Pfizer (80%), και της Johnson & Johnson (60%).

Μέσα στον Οκτώβριο ενδέχεται η έγκριση των αμερικανικών αρχών για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών
-------------------------------------------------------------------------------------
Αμερικανοί ανώτατοι υγειονομικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το εμβόλιο της Pfizer για την COVID-19 ενδέχεται να λάβει έγκριση για χορήγηση σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έως το τέλος Οκτωβρίου, τόνισαν χθες δύο πηγές με γνώση του θέματος. Το χρονοδιάγραμμα βασίζεται στην προσδοκία ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, η οποία παρασκεύασε το εμβόλιο σε συνεργασία με την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, θα έχει επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για να υποβάλει αίτηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) για αυτήν την ηλικιακή ομάδα στον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA) προς το τέλος αυτού του μήνα, ανέφεραν οι πηγές.

Αναμένουν ότι ο FDA ενδέχεται να αποφασίσει για το αν το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε μικρότερα παιδιά, εντός τριών εβδομάδων από την υποβολή της αίτησης για EUA. Ο δρ Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος Αμερικανός ειδικός για τις λοιμώδεις νόσους σκιαγράφησε το χρονοδιάγραμμα κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) χθες Παρασκευή, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Μια δεύτερη πηγή εξοικειωμένη με την κατάσταση είπε ότι ο FDA αναμένει ένα παρόμοιο χρονοδιάγραμμα για την Pfizer.

Εάν η Pfizer υποβάλει το αίτημα της για EUA μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και τα δεδομένα υποστηρίζουν τη χορήγησή του, "μέχρι να φτάσουμε στον Οκτώβριο, τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου... το παρασκεύασμα της Pfizer πιθανότατα θα είναι έτοιμο", δήλωσε ο Φάουτσι, σύμφωνα με πηγή.

Πυρ ομαδόν από τους Ρεπουμπλικάνους κατά του διατάγματος Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη χώρα των ατομικών ελευθεριών, η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid 19 θα γίνει σύντομα υποχρεωτικός για τα δύο τρίτα των Αμερικανών εργαζομένων σήκωσε θύελλα και κατακραυγή στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι προανήγγειλαν μηνύσεις κατά της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου. "Αυτό μοιάζει πολύ με δικτατορία", αντέδρασαν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν καν ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ ολοκληρώσει την ομιλία του την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος τότε κατακεραύνωσε: "Κάναμε υπομονή, αλλά η υπομονή μας έφτασε στα όριά της". Μετά από μήνες προσπαθειών να πείσει τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν, ορισμένες φορές με ανταμοιβές για παρότρυνση, ο 78χρονος ένοικος του Λευκού Οίκου υιοθέτησε προχθές έναν ολοφάνερα διαφορετικό τόνο για να ανακοινώσει τη νέα του "στρατηγική": να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν στηλίτευσε τη "μειονότητα" των Αμερικανών η οποία, όπως τόνισε, υποστηριζόμενη από μια "μειονότητα πολιτικών", εμποδίζει τις ΗΠΑ να "γυρίσουν τη σελίδα" της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αρνούμενη να εμβολιαστεί.

"Σχεδόν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί" και κάνοντας τα πράγματα χειρότερα "αιρετοί εργάζονται ενεργά για να υπονομεύσουν τον αγώνα" εναντίον της πανδημίας, κάτι το οποίο "είναι απαράδεκτο", είπε ο αρχηγός του κράτους παρουσιάζοντας στον Λευκό Οίκο το σχέδιό του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζομένων, για να κατανικηθούν αυτοί που "εμποδίζουν" την προστασία "της δημόσιας υγείας". Αυτά τα 80 εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού: αυτό "μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, και το κάνει", τόνισε ο Μπάιντεν, επιμένοντας πως σκοπός του είναι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη "φυσιολογική ζωή" το ταχύτερο.

Ώρες μετά την ομιλία του, η χιονοστιβάδα οργισμένων αντιδράσεων συντηρητικών που καλούσαν για "ελευθερία" ξεχύθηκε ξανά, συνοδευόμενη από απειλές άσκησης μηνύσεων. "Στα τελευταία νέα, ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα", είπε εξεγερμένος ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για συγκέντρωση χρημάτων.

Καναδάς: Διαδηλωτής συνελήφθη για απειλές θανάτου εναντίον του Τριντό
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ένας 32χρονος διαδηλωτής συνελήφθη κατηγορούμενος ότι εκτόξευσε απειλές θανάτου εναντίον του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιοδείας στα τέλη Αυγούστου, ανακοίνωσε χθες η καναδική αστυνομία. Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, σε κάθε έξοδο του απερχόμενου πρωθυπουργού, ένα πλήθος αντιπάλων του τον ακολουθεί και διαμαρτύρεται θορυβωδώς για τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Στην αρχή της εβδομάδας, διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας πέταξαν στον Τριντό χαλίκια, χωρίς ο πρωθυπουργός να τραυματιστεί. Οι απειλές θανάτου στόχευαν απευθείας τον ηγέτη του Κόμματος των Φιλελευθέρων σε ένα επίσκεψή του στις 29 Αυγούστου στο Κέιμπριτζ, 100 χλμ. δυτικά του Τορόντο. Ο άνδρας απείλησε ότι θα "τραυματίσει ή θα σκοτώσει" τον Τζάστιν Τριντό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας Τσέρι Γκρίνο, η οποία αναφέρθηκε επίσης στις "απειλές που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο".

Βραζιλία: 672 θάνατοι, σχεδόν 16.000 κρούσματα σε 24 ώρες
---------------------------------------------------------------------
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 672 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 15.930 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με 585.846 νεκρούς επί συνόλου 20.974.829 καταγεγραμμένων μολύνσεων ως αυτό το στάδιο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τους 212 εκατ. κατοίκους της κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω από τις ΗΠΑ, ενώ καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό: 699 θάνατοι, σχεδόν 14.000 κρούσματα σε 24 ώρες
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 699 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 14.233 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με 266.849 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.494.232, κατά τα στοιχεία του υπουργείου, που όμως το ίδιο έχει αναγνωρίσει πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Γερμανία: Σχεδόν 11.000 κρούσματα, 45 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες
--------------------------------------------------------------------
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 11.214 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.070.295, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Οι θάνατοι 45 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 92.598 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτεμβρίου 2021 - 09:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.