Είκοσι χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου, εκδήλωση τιμής διοργάνωσε η Αμερικανική Πρεσβεία

Περπατώντας 2071 βήματα, όσα και οι 343 πυροσβέστες που ανέβηκαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στην κορυφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, δεκάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής ανήμερα της 20ής επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, στους Αμερικανούς πυροσβέστες που έφτασαν πρώτοι στο σημείο κι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και τίμησαν, ταυτόχρονα, τους Κύπριους πυροσβέστες, που επιχείρησαν για την κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών σε Κύπρο και Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Αμερικανική Πρεσβεία το Σάββατο, στο Λευκόθεο αθλητικό κέντρο, στη Λευκωσία, παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Judith Garber, πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος από χώρες, των οποίων υπήκοοι έχασαν τις ζωές τους στα τρομοκρατικά χτυπήματα, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν δωρεές για την αγορά εξοπλισμού για την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αναφερόμενη στα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον ηρωισμό, την αυτοθυσία και την αφοσίωση στο καθήκον που επέδειξαν οι 343 πυροσβέστες που έφτασαν πρώτοι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και ανέβηκαν 2071 σκαλιά για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Τιμούμε αυτούς τους πρώτους διασώστες με την πρόκληση των 2071 βημάτων, είπε. Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο κατάλληλο φόρο τιμής σε αυτούς τους ήρωες, πρόσθεσε η κα. Garber, από το να προσφέρουμε την υποστήριξή μας στους σημερινούς ήρωες, τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτό το καλοκαίρι έδειξαν την ίδια προθυμία να αψηφήσουν τον κίνδυνο για να σώσουν άλλους στην Κύπρο και την Ελλάδα στη διάρκεια των χειρότερων δασικών πυρκαγιών», είπε, σημειώνοντας ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έσωσε πολλές ανθρώπινες ζωές, πολλά σπίτια και στρέμματα δάσους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η εκδήλωση έστειλε ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτη αξία και ότι δεν θα υποκύψουμε ποτέ στη σκληρότητα της τρομοκρατίας».

«Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής και θυμόμαστε τα θύματα περπατώντας 2071 βήματα προς τιμήν των ηρωικών πρώτων διασωστών, που έσπευσαν στο σημείο και έσωσαν τόσους πολλούς πληρώνοντας, δυστυχώς, το υπέρτατο τίμημα», είπε ο Υπουργός.

«Χαιρετίζουμε τη γενναιότητα και τον αλτρουισμό τους και καθώς βαδίζουμε αυτά τα βήματα που προσομοιώνουν τη μακρά ανάβασή τους στην κορυφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, αντλούμε μαθήματα ανθεκτικότητας, ελπίδας και ανανέωσης», σημείωσε.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «η συλλογική μας βούληση να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των εθνών μας και να πολεμήσουμε κάθε απειλή κατά της ασφάλειας των λαών μας είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Σημείωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ και η Κύπρος θα παραμείνουν σε εγρήγορση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο κόσμος δεν μπορεί να είναι ασφαλής αν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά η απειλή της τρομοκρατίας, σημείωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου.

Η Υπουργός εξήρε τον ηρωισμό, τη γενναιότητα, το θάρρος και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών, που κλήθηκαν στο σημείο, σημειώνοντας πως την ίδια προθυμία και αυταπάρνηση επέδειξε η ομάδα των Κυπρίων πυροσβεστών, που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των ελληνικών Αρχών για βοήθεια προς αντιμετώπιση των τεράστιων πυρκαγιών, που ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Οι Κύπριοι πυροσβέστες κλήθηκαν να επιχειρήσουν σε άγνωστο έδαφος, έχοντας περιορισμένη εμπειρία στη μορφολογία του, παρόλα αυτά η συμβολή τους στον περιορισμό των πυρκαγιών αναγνωρίστηκε δημόσια από την κυβέρνηση της Ελλάδας και τους πολίτες, σημείωσε η κα. Δράκου.

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτεμβρίου 2021 - 14:32

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.