Στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το ζήτημα αποκοπής σελίδων

Το ζήτημα που προέκυψε, με τις αποφάσεις, αρχικά, για αποκοπή σελίδων και, τελικώς, για απόσυρση του βιβλίου αγγλικών της δευτέρας Λυκείου, λόγω εγκωμιαστικών αναφορών στον Κεμάλ Ατατούρκ, θα συζητηθεί, σήμερα, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι επικρίσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα. Με ενδιαφέρει όμως, τόνισε, πώς αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα, που, στον εικοστό πρώτο αιώνα, ενδεχομένως να απαιτούσε μια άλλη διαχείριση και να μπορούσε να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο.

Η Οέλμεκ, με χθεσινή ανακοίνωση της, είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας και την απόδοση ευθυνών, τόσο για την οδηγία για απόσυρση του βιβλίου, όσο και για το σύνολο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την επιλογή και αγορά του. Η συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών υπογράμμισε ότι η απαράδεκτη οδηγία για σχίσιμο σελίδας σχολικού βιβλίου δεν έχει θέση σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

  Το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ανακοίνωση του, χθες, σημείωσε ότι είναι ιστορικά αποδεδειγμένη η σύνδεση της καταστροφής βιβλίων με πρακτικές σκοταδισμού και απολυταρχισμού. Η προσπάθεια ανάπτυξης κριτικής σκέψης, τόνισε, επιβάλλεται στο πλαίσιο της διδασκαλίας όλων των γνωστικών αντικειμένων και σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Στα κατεχόμενα, η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων, χαρακτήρισε απαράδεκτες και σκανδαλώδεις τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Σε ανακοίνωση της, σημείωσε ότι το σχίσιμο σελίδων βιβλίων, η απαγόρευση βιβλίων, φασιστικές και ολοκληρωτικές, όπως ανέφερε, νοοτροπίες που κάνουν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες εχθρικές, υπήρχαν σε όλη την ιστορία του κόσμου. Ευτυχώς, πρόσθεσε, τέτοιες  νοοτροπίες έχουν πάρει τη θέση τους, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

 Στην Τουρκία, την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για την απόσυρση του βιβλίου, ακολούθησαν δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Χαρακτήρισε το γεγονός παράδειγμα στρεβλής και εχθρικής νοοτροπίας, το οποίο, όπως ανέφερε η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει και καταδικάζει σθεναρά.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου 2021 - 06:41

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα ασφάλειας, δήλωσε η ΓΓ του ΚΣ ΟΑΣΕ
15:20
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών η ηθοποιός Λέτα Πασχούλα
15:10
Σειρά μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ
14:47
Εκτός ελέγχου φωτιά στα κατεχόμενα Πάναγρα, οδεύει προς το δάσος
14:41
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς
14:35
ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
14:25
Υπουργικό Συμβούλιο: Τέρμα οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας
14:18
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Ενας τραυματίας
14:00
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τα ΜΟΕ και τις νέες τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών
13:50
Σιζόπουλος: ​Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υποβαθμίζουν το κυπριακό σε δικοινοτικό πρόβλημα και απενοχοποιούν την Τουρκία
13:44
Συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις ΗΠΑ θα έχει ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης
13:36
Αρχίζουν επιθεωρήσεις παγκύπρια για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και παραβίαση των όρων εργοδότησης
13:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand