Ράαμπ:Άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στο Αφγανιστάν και λάθος οι εκτιμήσεις για την τύχη της χώρας

Η βρετανική Κυβέρνηση δεν είναι βέβαιη για τον ακριβή αριθμό των αμάχων που δικαιούνταν να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν κατά τη βρετανική επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ αλλά τελικά έμειναν πίσω.

Αυτό παραδέχθηκε το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κατά τη διάρκεια κατάθεσης στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων με αντικείμενο τη διαχείριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες.

Επανέλαβε ότι η καλύτερη εκτίμηση που μπορεί να κάνει για τους Βρετανούς υπηκόους και τις οικογένειές τους, τους Αφγανούς συνεργάτες των Βρετανών και άλλους ευάλωτους πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στο Αφγανιστάν είναι πως αριθμούν «λίγες εκατοντάδες».

Συμφώνησε, ωστόσο, με τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» όσων έπρεπε να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν έχουν φύγει.

Ο κ. Ράαμπ επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι πρόκειται να ταξιδέψει στην περιοχή για συνομιλίες με γειτονικές χώρες και άλλους φορείς αναφορικά με τη διάσωση όσων έχουν μείνει πίσω στο Αφγανιστάν.

Κατά τον κ. Ράαμπ, η Βρετανία θα θέσει μια σειρά «αξιόπιστων ρεαλιστικών τεστ» για να διασφαλίσει ότι οι Ταλιμπάν θα τηρούν τις δεσμεύσεις τους για συνεργασία με τις δυτικές χώρες.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης στα μέλη της επιτροπής ότι «η κεντρική εκτίμηση με βάση την οποία ενεργούσαμε και η οποία υποστηριζόταν βεβαίως από τη Μικτή Επιτροπή Πληροφοριών Ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις ήταν πως το πιο πιθανό, η κεντρική υπόθεση, ήταν ότι δεδομένης της αποχώρησης των στρατευμάτων έως το τέλος Αυγούστου θα βλέπαμε μία σταθερή επιδείνωση από εκείνο το σημείο και μετά και πως ήταν απίθανο η Καμπούλ να πέσει φέτος».

Παραδέχθηκε ότι αυτή η κεντρική εκτίμηση την Βρετανών ίσχυσε «έως αργά», αν και ο σχεδιασμός για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ είχε αρχίσει από τον Ιούνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για το αν τελικά οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας πιάστηκαν «στον ύπνο» από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Ράαμπ σχολίασε ότι η προσέγγιση τέτοιων υποθέσεων είναι πολύ επαγγελματική, «αλλά όταν κάνουν λάθος, χρειάζεται να δούμε πώς μπορούμε να το διορθώσουμε».

Όπως κατέληξε, «υπάρχουν πολλά μαθήματα να διδαχθούμε από την ταχύτητα της πτώσης της Καμπούλ».

Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει διεθνής υποστήριξη αυτή τη στιγμή της ιδέας για δημιουργία ζωνών ασφαλείας ή ζωνών απαγόρευση πτήσεων στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Ράαμπ αρνήθηκε πολλές φορές να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε αναχώρησε για διακοπές στην Κρήτη, παρά τις κατηγορίες που δέχεται ότι προτίμησε να ξεκουραστεί παρά να παρακολουθήσει από κόντα την κρίση του περασμένου μήνα με την προέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Είπε πάντως για ακόμα μία φορά ότι εκ των υστέρων κρίνει πως δεν έπρεπε να φύγει από το Λονδίνο.

Τόνισε δε ότι δεν έχει σκεφτεί να υποβάλει παραίτηση υπό την πίεση αυτών την κατηγοριών σε βάρος του, αντιτείνοντας ότι από τα μέσα Μαρτίου συμμετείχε σε πάνω από 40 συσκέψεις ή τηλεφωνήματα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Σεπτεμβρίου 2021 - 20:08

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.