Ο πλήρης εμβολιασμός είναι το κλειδί για την προστασία από σοβαρή νόσο με COVID-19, υποστηρίζουν ο EMA και το ECDC

Με την αυξανόμενη κυκλοφορία της παραλλαγής Delta του SARS-CoV-2 σε χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ενθαρρύνουν έντονα όσους είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 εγκαίρως.

Ο πλήρης εμβολιασμός με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα από την ΕΕ/ΕΟΧ εμβόλια προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας από σοβαρές ασθένειες και θανάτους που προκαλούνται από τον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών, όπως η Delta. Το υψηλότερο επίπεδο προστασίας επιτυγχάνεται αφού περάσει αρκετός χρόνος (επτά έως δεκατέσσερις ημέρες) από την ημέρα της τελευταίας δόσης εμβολίου.

Ο εμβολιασμός είναι επίσης σημαντικός για την προστασία αυτών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας, μειώνοντας την εξάπλωση του ιού και αποτρέποντας την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Ο Mike Catchpole, επικεφαλής επιστήμονας του ECDC, δήλωσε: «Ενώ τα διαθέσιμα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων από σοβαρή νόσοCOVID-19, μέχρι να ανοσοποιηθούν υψηλότερα ποσοστά του πληθυσμού, ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί. Είμαστε τώρα μάρτυρες ενός αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ και τον ΕΟΧ και τα εμβόλια παραμένουν η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για να αποφευχθεί η αύξηση των σοβαρών ασθενειών και των θανάτων».

Καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού αυξάνονται με ταχύτητα σε ολόκληρη την ΕΕ και τον ΕΟΧ, μπορεί να είναι σκόπιμο σε ορισμένες περιπτώσεις να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του διαστήματος μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης, εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ιδιαίτερα για άτομα που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση με COVID-19 που δεν έχουν ολοκληρώσει το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν

Αν και η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων COVID-19 που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι πολύ υψηλή, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται περιορισμένος αριθμός λοιμώξεων από SARS-CoV-2 μεταξύ ατόμων που έχουν ολοκληρώσει το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού (δηλαδή «πρωτοποριακές λοιμώξεις»). Ωστόσο, όταν εμφανίζονται λοιμώξεις, τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν σοβαρά νοσήματα σε μεγάλο βαθμό και να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19.

Ο Fergus Sweeney, επικεφαλής κλινικών μελετών και κατασκευής του EMA, δήλωσε: «Αυτά τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι πολύ αποτελεσματικά. Ωστόσο, όσο ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πρωτοποριακές λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν. Τα εμβολιασμένα άτομα προστατεύονται πολύ καλύτερα από τη σοβαρή νόσο με COVID-19 από τα μη εμβολιασμένα άτομα, και θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να εμβολιαστούμε πλήρως με την πρώτη ευκαιρία».

Ο EMA και το ECDC συνιστούν τον πλήρη εμβολιασμό COVID-19 σε όλους τους δικαιούχους πολίτες. Μέχρι να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι και ενώ ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ακόμα, όλοι θα πρέπει να τηρούν τους εθνικούς κανονισμούς και να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας και ο σεβασμός της κοινωνικής απόστασης, ακόμη και εκείνα τα άτομα που έχουν λάβει πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο EMA και το ECDC παραμένουν δεσμευμένοι να συνεργάζονται στενά με άλλους φορείς της ΕΕ και εθνικούς οργανισμούς για τη συλλογή, παραγωγή και ανταλλαγή των καλύτερων επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο των εθνικών τους καταστάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από τις ιστοσελίδες:

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Αυγούστου 2021 - 09:42

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand