Διερεύνηση καταγγελίας για θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Διερεύνηση καταγγελίας για θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Καθησυχαστικά τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων

Αναφορικά με πρόσφατη καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας για θαλάσσια ρύπανση του αλιευτικού καταφυγίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, πραγματοποιήθηκε, χθες, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Α. Γρηγορίου, υπηρεσιακή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν λειτουργοί από όλα τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επισημάνθηκε ότι, τόσο το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος, μετά από οδηγίες του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή, διενήργησαν, άμεσα, επί τόπου επισκόπηση και συλλογή δειγμάτων από τη θαλάσσια περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Κάτω Πύργου. Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαφάνηκε ότι οι τιμές των βαρέων μετάλλων στα δείγματα που επιλέγηκαν κυμαίνονταν εντός των επιτρεπτών ορίων απόρριψης στο θαλάσσιο περιβάλλον, που τίθενται σε επίπεδο Μεσογείου στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, ενώ είναι παρόμοιες με τις φυσικές τιμές που χαρακτηρίζουν τον ευρύτερο Κόλπο της Χρυσοχούς. Διαφάνηκε, ακόμα, ότι δεν τίθεται θέμα ρύπανσης της θάλασσας από λύματα, αφού δεν ανιχνεύθηκαν βακτήρια E.Coli και Εντερόκοκκοι, ανιχνεύσεις που αποτελούν δείκτες ρύπανσης των νερών από αστικά λύματα. Γενικά, όλες οι τιμές των εξειδικευμένων αναλύσεων ήταν πολύ πιο χαμηλές από τα αυστηρότερα όρια. Σημειώνεται ότι τα νερά όλων των περιοχών κολύμβησης στον Κάτω Πύργο και τα Πηγαίνια Τηλλυρίας αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εξαιρετικής ποιότητας, σε ετήσια βάση, από το 2004 μέχρι και την τελευταία αξιολόγηση, το 2020.

Όσον αφορά στο πρόβλημα δυσοσμίας που παρατηρείται στο αλιευτικό καταφύγιο, αυτό οφείλεται στη συσσώρευση φυκιών, η οποία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη κυκλοφορία του θαλασσινού νερού εντός του καταφυγίου, δημιουργεί ανοξικές συνθήκες στο ίζημα και κατ’ επέκταση ενδεχόμενη δυσοσμία. Για επίλυση του προβλήματος, έχει ήδη τροχοδρομηθεί η διαδικασία εκβάθυνσης του καταφυγίου και αναμένεται η προκήρυξη των σχετικών προσφορών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η απομάκρυνση του υλικού εκβάθυνσης και η διαχείριση του θα γίνει με βάση το σχετικό Πρωτόκολλο και τις κατευθυντήριες γραμμές της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Ταυτόχρονα, προωθείται, από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η εκπόνηση μελέτης για βελτίωση και προστασία της ευρύτερης περιοχής Κάτω Πύργου, η οποία αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του 2022. Πρόσθετα, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει ήδη περιλάβει πρόνοια στον Προϋπολογισμό του, για την εκπόνηση μελέτης δημιουργίας δικτύου συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της περιοχής.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Κοινοτάρχη Κάτω Πύργου και, στις επόμενες μέρες, προγραμματίζεται νέα επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και αρμόδιων λειτουργών στην περιοχή.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Αυγούστου 2021 - 12:34

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.