Διερεύνηση καταγγελίας για θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Διερεύνηση καταγγελίας για θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Καθησυχαστικά τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων

Αναφορικά με πρόσφατη καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας για θαλάσσια ρύπανση του αλιευτικού καταφυγίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, πραγματοποιήθηκε, χθες, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Α. Γρηγορίου, υπηρεσιακή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν λειτουργοί από όλα τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επισημάνθηκε ότι, τόσο το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος, μετά από οδηγίες του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή, διενήργησαν, άμεσα, επί τόπου επισκόπηση και συλλογή δειγμάτων από τη θαλάσσια περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Κάτω Πύργου. Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαφάνηκε ότι οι τιμές των βαρέων μετάλλων στα δείγματα που επιλέγηκαν κυμαίνονταν εντός των επιτρεπτών ορίων απόρριψης στο θαλάσσιο περιβάλλον, που τίθενται σε επίπεδο Μεσογείου στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, ενώ είναι παρόμοιες με τις φυσικές τιμές που χαρακτηρίζουν τον ευρύτερο Κόλπο της Χρυσοχούς. Διαφάνηκε, ακόμα, ότι δεν τίθεται θέμα ρύπανσης της θάλασσας από λύματα, αφού δεν ανιχνεύθηκαν βακτήρια E.Coli και Εντερόκοκκοι, ανιχνεύσεις που αποτελούν δείκτες ρύπανσης των νερών από αστικά λύματα. Γενικά, όλες οι τιμές των εξειδικευμένων αναλύσεων ήταν πολύ πιο χαμηλές από τα αυστηρότερα όρια. Σημειώνεται ότι τα νερά όλων των περιοχών κολύμβησης στον Κάτω Πύργο και τα Πηγαίνια Τηλλυρίας αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εξαιρετικής ποιότητας, σε ετήσια βάση, από το 2004 μέχρι και την τελευταία αξιολόγηση, το 2020.

Όσον αφορά στο πρόβλημα δυσοσμίας που παρατηρείται στο αλιευτικό καταφύγιο, αυτό οφείλεται στη συσσώρευση φυκιών, η οποία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη κυκλοφορία του θαλασσινού νερού εντός του καταφυγίου, δημιουργεί ανοξικές συνθήκες στο ίζημα και κατ’ επέκταση ενδεχόμενη δυσοσμία. Για επίλυση του προβλήματος, έχει ήδη τροχοδρομηθεί η διαδικασία εκβάθυνσης του καταφυγίου και αναμένεται η προκήρυξη των σχετικών προσφορών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η απομάκρυνση του υλικού εκβάθυνσης και η διαχείριση του θα γίνει με βάση το σχετικό Πρωτόκολλο και τις κατευθυντήριες γραμμές της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Ταυτόχρονα, προωθείται, από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η εκπόνηση μελέτης για βελτίωση και προστασία της ευρύτερης περιοχής Κάτω Πύργου, η οποία αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του 2022. Πρόσθετα, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει ήδη περιλάβει πρόνοια στον Προϋπολογισμό του, για την εκπόνηση μελέτης δημιουργίας δικτύου συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της περιοχής.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Κοινοτάρχη Κάτω Πύργου και, στις επόμενες μέρες, προγραμματίζεται νέα επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και αρμόδιων λειτουργών στην περιοχή.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Αυγούστου 2021 - 12:34

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Τους σχεδιασμούς στο τεμάχιο 10 συζήτησε ο Προέδρος Αναστασιάδης με την Exxon
08:27
Νεαρός οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο με 193 χλμ, δεν σταμάτησε για έλεγχο
08:04
Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία
07:37
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο Ερσίν Τατάρ
07:24
Tη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ εξέφρασαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ
06:56
Μητσοτάκης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών
06:48
O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δίνει «έναν χρόνο» στο Ισραήλ για να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη
06:29
24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand