Το Ανώτατο απέρριψε έφεση για μείωση ποινής για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση για μείωση της ποινής 27 χρόνων φυλάκισης, που επιβλήθηκε πρωτόδικα σε καταδικασθέντα για αδικήματα που αφορούσαν την σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. «Κρίνουμε ότι πολυετής ποινή φυλάκισης άρμοζε πλήρως στην παρούσα περίπτωση και η ποινή που επιβλήθηκε συνιστούσε μια δίκαιη τιμωρία για την αποτρόπαια συμπεριφορά που ο εφεσείων επέδειξε, αντικατοπτρίζοντας την αποστροφή της κοινωνίας έναντι τέτοιων εγκλημάτων και αποστέλλοντας, παράλληλα, ένα ηχηρό μήνυμα ότι εγκλήματα αυτού του είδους θα αντιμετωπίζονται από τα Δικαστήρια με την επιβολή αυστηρότατων και αποτρεπτικών ποινών», σημείωσε το Ανώτατο στην απόφασή του.

Σύμφωνα με την απόφαση, ημερομηνίας 29 Ιουλίου, ο εφεσείων, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας, βρέθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 61 συνολικά κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, του βιασμού, της διαφθοράς νεαρής γυναίκας και της κοινής επίθεσης. Θύμα των αδικημάτων ήταν ανήλικη, της οποίας η μητέρα ήταν, κατά τον ουσιώδη χρόνο, συμβία του Εφεσείοντα.

Όταν άρχισε η σεξουαλική κακοποίηση, τον Οκτώβριο του 2014, η ανήλικη ήταν μόλις 6½ ετών, ενώ όταν τερματίστηκε η εγκληματική συμπεριφορά του εφεσείοντα τον Οκτώβριο του 2018 ήταν 10½ ετών. Το Κακουργιοδικείο επέβαλε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, με μεγαλύτερη αυτή των 27 χρόνων. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, «τα γεγονότα της παρούσα υπόθεσης και οι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως αναδείχθηκαν από το Κακουργιοδικείο, μεταξύ των οποίων η ηλικία και το ευάλωτο του θύματος, το εκτεταμένο χρονικό διάστημα που κάλυπτε η έκνομη συμπεριφορά του εφεσείοντα, τα αποτελέσματα που αυτή επέφερε στον ψυχικό κόσμο του θύματος, καθιστούσαν την υπό κρίση περίπτωση άκρως ειδεχθή και, όπως πολύ ορθά επεσήμανε το Κακουργιοδικείο, μια από τις σοβαρότερες του είδους».

Ο εφεσείων, προστίθεται, «εκμεταλλευόμενος πλήρως τη σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητα που είχε με την ανήλικη παραπονούμενη, ενόψει του ότι ήταν ο συμβίος της μητέρας της και διέμενε στο σπίτι της, καθώς και την τρυφερή ηλικία αυτής, αλλά και την ανάγκη της να αναπληρώσει, μέσω εκείνου, τη στέρηση της πατρικής φιγούρας, διέπραξε σε βάρος της για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και επί συστηματικής βάσεως βιασμούς και σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς και άλλες διεστραμμένες σεξουαλικές πράξεις, προκαλώντας της με αυτό τον τρόπο τεράστια προβλήματα τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική της υγεία». «Υπό αυτές τις περιστάσεις δεν θεωρούμε, σε καμία περίπτωση, ότι η συνολική ποινή φυλάκισης των 27 ετών που του επιβλήθηκε είναι υπερβολική», αποφαίνεται το Ανώτατο.

«Kρίνουμε ότι πολυετής ποινή φυλάκισης άρμοζε πλήρως στην παρούσα περίπτωση και η ποινή που επιβλήθηκε συνιστούσε μια δίκαιη τιμωρία για την αποτρόπαια συμπεριφορά που ο εφεσείων επέδειξε αντικατοπτρίζοντας την αποστροφή της κοινωνίας έναντι τέτοιων εγκλημάτων και αποστέλλοντας, παράλληλα,ένα ηχηρό μήνυμα ότι εγκλήματα αυτού του είδους θα αντιμετωπίζονται από τα Δικαστήρια με την επιβολή αυστηρότατων και αποτρεπτικών ποινών», σημειώνεται. «Για όλους τους πιο πάνω λόγους θεωρούμε ότι η Έφεση πρέπει να αποτύχει», καταλήγει το Ανώτατο.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Αυγούστου 2021 - 13:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Θέματα ομογένειας και οικουμενικού ελληνισμού συζήτησαν Μητσοτάκης και Ελπιδοφόρος
09:57
Δρ. Πέτρου:Έξαρση των μολύνσεων κορονοϊού ενδέχεται να προκύψει το επόμενο χρονικό διάστημα
09:27
Ο ΠτΔ θα δεχθεί το απόγευμα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στην πρεβευτική κατοικία στη Νέα Υόρκη
09:17
Τραγωδία στο Τέξας: Αγοράκι 2 ετών βρήκε πιστόλι στο σακίδιο θείου του και αυτοπυροβολήθηκε
08:59
Φωτιά σε όχημα-κινητή καντίνα στην Πάφο
08:47
Τους σχεδιασμούς στο τεμάχιο 10 συζήτησε ο Προέδρος Αναστασιάδης με την Exxon
08:27
Νεαρός οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο με 193 χλμ, δεν σταμάτησε για έλεγχο
08:04
Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία
07:37
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο Ερσίν Τατάρ
07:24
Tη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ εξέφρασαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ
06:56
Μητσοτάκης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών
06:48
O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δίνει «έναν χρόνο» στο Ισραήλ για να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη
06:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand