Επιστολή προς τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στην ΚΣΣΕ για Αμμόχωστο από Τορναρίτη

O Bουλευτής Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), απέστειλε την Τετάρτη επιστολή προς τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στην ΚΣΣΕ αναφορικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και με την οποία στηλιτεύει υποστηρικτικές προς την Τουρκία ενέργειες συγκεκριμένων κρατών εις βάρος της Κύπρου, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στις αξίες και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Βουλή στην επιστολή του, ο κ. Τορναρίτης στηλιτεύει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στους «εορτασμούς» για την 47ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την αλλαγή του καθεστώτος τμήματος που αντιστοιχεί στο 3,5% της περίκλειστης περιοχής από στρατιωτική σε αστική ζώνη.

Προκλητικά, αναφέρει ο κ. Τορναρίτης, η Τουρκία και η υποτελής διοίκησή της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου «προσκαλούν» τους νόμιμους Ελληνοκύπριους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αιτούμενοι την αποκατάσταση των περιουσιών τους ενώπιον της «Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας».

Οι προκλήσεις αυτές, επισημαίνει ο Κύπριος βουλευτής, αποτελούν μέρος των αξιώσεων της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών». Συνιστούν δε, τονίζει o κ. Τορναρίτης, κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύουν τις οιεσδήποτε προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου διαπραγματευτικού πλαισίου του ΟΗΕ.

Η απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας ήταν ισχυρή και ξεκάθαρη και καλεί σε άμεση ανάκληση των αποφάσεων της Τουρκίας για την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, υπογραμμίζει ο κ. Τορναρίτης. Συναφώς δε στηλιτεύει υποστηρικτικές προς την Τουρκία ενέργειες συγκεκριμένων κρατών εις βάρος της Κύπρου, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στις αξίες και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Αυγούστου 2021 - 18:02

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand