Τη στήριξη Βελγίου στην επανένωση Κύπρου εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής της χώρας

Την προσήλωση του Βελγίου στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη στήριξη στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας, Eliane Tillieux, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής επικοινωνίας που είχε σήμερα με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής στηλίτευσε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, τόνισε η κ. Δημητρίου, υπονομεύουν τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και τις προοπτικές για εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Tillieux εξέφρασε την αλληλεγγύη του Βελγίου προς την Κύπρο, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας της στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη στήριξη στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου.

Οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βελγίου, στη βάση κοινών αρχών και αξιών, ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων.

Eξέφρασαν, εξάλλου, την ανησυχία τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και κοριτσιών, στο Αφγανιστάν, τονίζοντας την  ανάγκη ευαισθητοποίησης και συντονισμού της διεθνούς κοινότητας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης.

Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε την ομόλογο της για τη θετική ανταπόκρισή της στην εισήγηση για διεξαγωγή επείγουσας συζήτησης του ζητήματος αυτού στην επικείμενη 13η Σύνοδο των Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων και στην 5η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στη Βιέννη. Επίσης χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Βέλγιο με συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων για το ζήτημα αυτό, εκφράζοντας την πρόθεσή της για την εκ μέρους της ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών στην Κύπρο.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δυο χώρες και για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αναχαίτιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αυγούστου 2021 - 16:15

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΑΚΕΛ:Μπροστά μας έχουμε μια Τουρκία με κρεσέντο αδιαλλαξίας
15:08
Επιταγή για πυρόπληκτες περιοχές Λεμεσού - Λάρνακας, παρέδωσε στον Υπ. Γεωργίας ο Αρχιεπίσκοπος
15:03
Λίβανος: Εν μέσω μιας κοινωνικοοικονομικής κρίσης αυξάνονται οι κλήσεις για παροχή ψυχολογικής βοήθειας
14:56
Ε. Τατάρ: Εμμένει στις θέσεις του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές στάτους της τ/κ πλευράς
14:29
Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Άγιο Συλά και Στρουμπί
14:17
Ο κορωνοϊός θα καταλήξει να μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, εκτιμούν κορυφαίοι Βρετανοί ειδικοί
13:42
Το SPD θα ζητήσει την έγκριση των μελών του για να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό
13:36
Αυστηροποιούνται οι ποινές για πρόκληση πυρκαγιάς, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας
13:13
Ηράκλειο: Αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη για τα πενήντα χρόνια από το θάνατό του
13:00
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων Επιδόματος Τέκνου και Επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειας
12:49
Προειδοποιήσεις στη Βρετανία για αγορές πανικού ενόψει Χριστουγέννων λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα
12:31
2η παράταση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Σύστημα «Πληρώνω όσο Πετώ»
12:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand