Συνολικά 300 θάνατοι από το 2004 στην Κύπρο που σχετίζονται με ναρκωτικά

Από το έτος 2004, έχουν καταγραφεί στην Κύπρο 300 θάνατοι σχετιζόμενοι με τα ναρκωτικά, εκ των οποίων οι 150 οφείλονταν σε υπερβολική δόση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), η οποία επικαλείται στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης της ΑΑΕΚ/ ΕΚΤΕΠΝ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA, 2021) το 2019 καταγράφηκαν 5141 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι οφείλονταν στη χρήση μίας ή πολλαπλών ουσιών, αριθμός αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2018.

Στα πλείστα των θανατηφόρων περιστατικών που οφείλονται σε υπερβολική δόση (76%) ανιχνεύονται οπιοειδή, κυρίως ηρωίνη, συχνά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέτρα που προωθούνται από την ΑΑΕΚ για την πρόληψη των θανάτων που συνδέονται με την χρήση ουσιών επικεντρώνονται σε διεθνώς εφαρμοσμένες παρεμβάσεις, κυρίως στην ένταξη και διατήρηση των χρηστών οπιοειδών στη θεραπεία υποκατάστασης, στη διασφάλιση της συνέχειας της θεραπείας στις φυλακές και την επανένταξη των ατόμων στην κοινότητα. Οι θάνατοι που προέρχονται από υπερβολική δόση ουσιών, μπορούν να προληφθούν, επισημαίνεται. "Δίνουμε έμφαση στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπερβολική δόση, ιδιαίτερα γύρω από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο συνδυασμός χρήσης ουσιών με αλκοόλ ή/και βενζοδιαζεπινών και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας της ναλοξόνης (ανταγωνιστής των οπιοειδών) και εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών πρώτης γραμμής όσο και των χρηστών οπιοειδών στη χρήση της για ανατροπή της υπερβολικής δόσης", σημειώνεται. Προστίθεται πως "στόχος της ΑΑΕΚ στο επόμενο στάδιο είναι να προωθηθεί η εκπαίδευση των μελών της οικογένειας των χρηστών στη χορήγηση ναλοξόνης".

Η Αρχή σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, φωτίζουν απόψε συμβολικά την Πλατεία Ελευθερίας στο χρώμα λιλά, στο χρώμα της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση ουσιών, εις μνήμη όλων όσων έχουν χάσει την ζωή τους από αυτή την αιτία, και εις αναγνώριση της θλίψης και απώλειας που βιώνουν οι οικογένειες και φίλοι τους. Στόχος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υπερβολική δόση, η πρόληψη του φαινομένου αλλά και η μείωση του στίγματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών εξάρτησης.

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αυγούστου 2021 - 07:33

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand