Συνολικά 300 θάνατοι από το 2004 στην Κύπρο που σχετίζονται με ναρκωτικά

Από το έτος 2004, έχουν καταγραφεί στην Κύπρο 300 θάνατοι σχετιζόμενοι με τα ναρκωτικά, εκ των οποίων οι 150 οφείλονταν σε υπερβολική δόση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), η οποία επικαλείται στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης της ΑΑΕΚ/ ΕΚΤΕΠΝ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA, 2021) το 2019 καταγράφηκαν 5141 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι οφείλονταν στη χρήση μίας ή πολλαπλών ουσιών, αριθμός αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2018.

Στα πλείστα των θανατηφόρων περιστατικών που οφείλονται σε υπερβολική δόση (76%) ανιχνεύονται οπιοειδή, κυρίως ηρωίνη, συχνά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέτρα που προωθούνται από την ΑΑΕΚ για την πρόληψη των θανάτων που συνδέονται με την χρήση ουσιών επικεντρώνονται σε διεθνώς εφαρμοσμένες παρεμβάσεις, κυρίως στην ένταξη και διατήρηση των χρηστών οπιοειδών στη θεραπεία υποκατάστασης, στη διασφάλιση της συνέχειας της θεραπείας στις φυλακές και την επανένταξη των ατόμων στην κοινότητα. Οι θάνατοι που προέρχονται από υπερβολική δόση ουσιών, μπορούν να προληφθούν, επισημαίνεται. "Δίνουμε έμφαση στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπερβολική δόση, ιδιαίτερα γύρω από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο συνδυασμός χρήσης ουσιών με αλκοόλ ή/και βενζοδιαζεπινών και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας της ναλοξόνης (ανταγωνιστής των οπιοειδών) και εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών πρώτης γραμμής όσο και των χρηστών οπιοειδών στη χρήση της για ανατροπή της υπερβολικής δόσης", σημειώνεται. Προστίθεται πως "στόχος της ΑΑΕΚ στο επόμενο στάδιο είναι να προωθηθεί η εκπαίδευση των μελών της οικογένειας των χρηστών στη χορήγηση ναλοξόνης".

Η Αρχή σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, φωτίζουν απόψε συμβολικά την Πλατεία Ελευθερίας στο χρώμα λιλά, στο χρώμα της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση ουσιών, εις μνήμη όλων όσων έχουν χάσει την ζωή τους από αυτή την αιτία, και εις αναγνώριση της θλίψης και απώλειας που βιώνουν οι οικογένειες και φίλοι τους. Στόχος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υπερβολική δόση, η πρόληψη του φαινομένου αλλά και η μείωση του στίγματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών εξάρτησης.

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αυγούστου 2021 - 07:33

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
22:04
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Διχασμένη η Ισραηλινή κοινωνία – Αντίθετη η πλειοψηφία των πολιτών στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει και δεύτερος πόλεμος
18:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.