Πιθανή πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) ενημερώθηκε την περασμένη Πέμπτη σε σχέση με περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης από καύσιμα από Ηλεκτροπαραγωγικό (Η/Π) σταθμό στην παράκτια περιοχή Baniyas της Συρίας και έκτοτε παρακολουθεί την εξέλιξη αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, μοντέλα πρόβλεψης διασποράς.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι χθες γύρω στις 7 μ.μ. λήφθηκε από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας δορυφορική εικόνα από το σύστημα CleanSeaNet της EMSA (European Maritime Safety Agency), βάσει της οποίας διαφαίνεται η ύπαρξη πιθανής πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, η οποία εκτιμάται να σχετίζεται με την προηγούμενη εντοπισθείσα διαρροή στα παράλια της Συρίας.

Σχετική πληροφόρηση λήφθηκε και από την REMPEC (Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea), η οποία έχει ενημερώσει επίσης τα γειτονικά κράτη.

Με βάση το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή, συνήλθε η Ομάδα Αντίδρασης (ΤΑΘΕ, Υφυπουργείο Ναυτιλίας) στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ του ΚΣΕΔ για διερεύνηση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων με σκοπό τη λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών πρόληψης/αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με το τελευταίο μοντέλο προσομοίωσης εξάπλωσης της πιθανής πετρελαιοκηλίδας και με βάση τα υφιστάμενα μετεωρολογικά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα το επόμενο 24ωρο.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από παραπλέοντα πλοία και φωτογραφίες που λήφθηκαν από τα πλοία στην περιοχή, εκτιμάται ότι πρόκειται για «γυαλάδα πετρελαίου» (oil sheen) και όχι για αργό πετρέλαιο. Σημειώνεται ότι έχουν γίνει οι ενέργειες για ενημέρωση του κατοχικού καθεστώτος και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να παρέχει βοήθεια στην περίπτωση που αυτό της ζητηθεί. 

Η Ομάδα Αντίδρασης παρακολουθεί στενά και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που λαμβάνει σε συνεργασία με τη REMPEC και άλλα φίλια και γειτονικά κράτη, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αυγούστου 2021 - 19:35

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Κορονοϊός-Ελλάδα: 2.329 νέα κρούσματα, 333 διασωληνωμένοι, 26 νέοι θάνατοι
18:37
Το 46% των εργαζομένων στην Κύπρο δυσκολεύεται να πληρώσει τη θέρμανση, σύμφωνα με έρευνα
18:19
Νέα κατάρρευση βρετανικής εταιρείας ενέργειας λόγω του κόστους φυσικού αερίου
17:50
Προβληματισμό εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας για την πρωτοφανή υπόθεση εξαπάτησης ασθενούς από 36χρονη γυναικολόγο
17:33
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Μπάιντεν για το θέμα των υποβρυχίων με την Αυστραλία
17:12
Τα σημεία για δωρεάν rapid test την Πέμπτη
16:44
Ο Σεπτέμβριος έχει καθοριστεί ως «μήνας Αλτσχάιμερ» για τη διαφώτιση του κοινού
16:23
Δεν είναι εφικτή η επιστροφή στο 1960, σύμφωνα με τον Κ. Οζερσάι
16:16
Εμβολιασμοί 475 ατόμων 86 ετών και άνω και 569 επαγγελματιών υγείας ιδιωτικού τομέα με τρίτη δόση
15:54
Διαφωνία για την τριμερή συνάντηση της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, εκφράζει το ΕΛΑΜ
15:39
Πρόεδρος ΔΗΣΥ: "Δεν αποκλείω κανένα μονοπάτι που θα οδηγεί στην επανένωση"
15:28
Η Κύπρος στην 35η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής 2021
15:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand