Κρίσιμη η κατάσταση στην Τουρκία με τις πυρκαγιές

“Μακάρι να ξεπεράσουμε σύντομα αυτό την κρίσιμη περίοδο”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αφού ενημερώθηκε προσωπικά από το Κέντρο Συντονισμού των Πυρκαγιών στην Τουρκία.

Και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος κατάγεται από την Αττάλεια, όπου εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές δήλωσε ότι “σήμερα και αύριο η κατάσταση είναι κρίσιμη, οι ανεμοι έχουν αναζωπυρώσει τις πυρκαγιές, δυστυχώς στην Αττάλεια η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη”.

Ολόκληρες περιοχές γύρω από το Μαναβγκάτ στην Μαρμαρίδα έχουν εκκενωθεί ενώ μέσα στις φλόγες έμεινε και ο αντιδραστήρας ηλιακής ενέργειας 4 εκατομμυρίων ευρώ. Από αέρος γίνεται προσπάθεια κατάσβεσης από το πρωί στην Μαρμαρίδα, το Κιοϊτζεγιζ, το Μίλας, στο Μπόντρουμ, το Καβακλίντερε, ενώ νέα εστία πυρκαγιά ξέσπασε και στο Ουσάκ.

Στο Μαναβγκάτ ο τραγουδιστής Γιουσούφ Γκιουνέι συνελήφθη επειδή πυροβόλησε στον αέρα όταν οι πυροσβέστες δεν παρενέβησαν στην περιοχή που ο ίδιος ήθελε να κατασβέσουν.

Πάντως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την έλλειψη εγχώριων πυροσβεστικών αεροσκαφών για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Εναέριας Προστασίας, Τζενάπ Αστσί, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε 4 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουμε καινούρια αεροπλάνα. Καθώς η συντήρηση που απαιτείται από τις αρχές πολιτικής αεροπορίας δεν μπορεί να γίνει, δεν είναι σε θέση να πετάξουν. Επομένως, τα αεροπλάνα δεν λειτουργούν». Κι ενώ ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Εναέριας Προστασίας (THK) υποστηρίζει ότι χρειάζονται 4 εκατομμύρια δολάρια, η Τουρκία πληρώνει ήδη 24 εκατομμύρια δολάρια για να νοικιάσει πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Ρωσία, αναφέρουν τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δασών, Μουσταφά Όζκαγια, δήλωσε ότι τα 18 ξένα αεροσκάφη που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αποτελούνται από 12 αεροπλάνα κατάσβεσης και έξι ελικόπτερα. «Η αεροπορική μας δύναμη είναι πραγματικά καλή, αλλά δεν θα πούμε όχι στις χώρες που θέλουν να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη», είπε.

Η ισπανική πρεσβεία στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία αποφασίστηκε να σταλούν στην Τουρκία στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής άμυνας της ΕΕ για τις πυρκαγιές, έφτασαν στο Νταλαμάν.

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Αυγούστου 2021 - 20:23

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.