Διαχειρίσιμη η κατάσταση με rapid test, σύντομα ηλεκτρονική καταχώρηση, λένε οι φαρμακοποιοί

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση με τα rapid test στα φαρμακεία, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται ηλεκτρονική καταχώρηση των αποτελεσμάτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα.

Επεσήμανε ότι εδώ και πέντε μήνες τα φαρμακεία διενεργούν rapid test στο κοινό, μια υπηρεσία η οποία δόθηκε στα φαρμακεία από το Υπουργείο Υγείας ώστε να συνεργούν με τα κλινικά εργαστήρια και το δωρεάν πρόγραμμα για τεστ του κράτους.

Μέχρι σήμερα, είπε η κ. Πιέρα, η υπηρεσία αυτή έγινε με επιτυχία. Ανταποκρίθηκαν περίπου τα 2/3 των φαρμακείων που διενεργούσαν rapid test, δηλαδή 370 φαρμακεία.

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, ότι με τη διακοπή των δωρεάν rapid tests από το Υπουργείο, έπεσε παραπάνω βάρος στους ώμους των φαρμακείων.

Ουρές, σημείωσε, δεν υπάρχουν. «Δημιουργήθηκαν ουρές την πρώτη ημέρα που δυστυχώς συνέπεσε να είναι Κυριακή και δούλευαν μόνο τα διημερεύοντα φαρμακεία. Αντίθετα, τη Δευτέρα όταν άνοιξαν τα φαρμακεία, έστω και τα μισά γιατί τα υπόλοιπα είναι σε άδεια, κατάφεραν να διαχειριστούν την κατάσταση πολύ καλά», πρόσθεσε.

Ηλεκτρονική καταχώρηση των αποτελεσμάτων

Η κ. Πιέρα είπε πως μέχρι τώρα τα φαρμακεία χρησιμοποιούσαν την παλιά διαδικασία, εκδίδοντας απόκομμα αποτελεσμάτων, που χρησιμοποιούσε ο πολίτης για εγχώρια χρήση.

«Τώρα έχουμε πάρει επιστολή από το Υπουργείο Υγείας και δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία να έχουν πλέον ηλεκτρονική σύνδεση με πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Κύπρου και ηλεκτρονική καταχώρηση των αποτελεσμάτων, ώστε να δίνεται η ευκολία στον πολίτη να χρησιμοποιεί το αποτέλεσμα του φαρμακείου για έκδοση safe pass ή ακόμα και ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού», σημείωσε.

Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος τώρα, συνέχισε, όπου ζητήσαμε από τα φαρμακεία να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο με τα φαρμακεία, τα οποία θέλουν να δίνουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα και ο κατάλογος αυτός θα αποσταλεί στο Υπουργείο την Πέμπτη.

«Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον. Ενώ φαρμακεία είναι σε άδεια αυτή την στιγμή, έχουν καταγραφεί ήδη 270 φαρμακεία για να δίνουν ηλεκτρονικά αποτελέσματα. Πλέον ευελπιστώ, ότι σίγουρα την άλλη εβδομάδα τα φαρμακεία θα καταχωρούν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα», ανέφερε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για τη διενέργεια rapid tests, η κ. Πιέρα είπε ότι «το πιο εξειδικευμένο προσωπικό είναι ο ίδιος ο φαρμακοποιός ως λειτουργός υγείας. Από εκεί και πέρα αν διαφανεί ότι θα χρειάζεται βοήθεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσει είτε μέρος του προσωπικού του είτε φοιτητές φαρμακοποιούς, που κάνουν πρακτική και ενδεχόμενα τα Σαββατοκύριακα, αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, έχουμε ζητήσει να ενημερωθούμε για τα άτομα που διενεργούσαν τα τεστ στο δωρεάν πρόγραμμα του Υπουργείου κι αν υπάρχει ενδιαφέρον για να στελεχώσουν φαρμακεία».

Διαπιστώνεται, επεσήμανε η κ. Πιέρα, ότι το φαρμακείο της γειτονιάς είναι ο πλέον προσβάσιμος χώρος για τους πολίτες, από το οποίο μπορούν να πάρουν οποιεσδήποτε υγειονομικές υπηρεσίες, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα πρόληψης της υγείας και είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει ανάγκη μαζικού ελέγχου.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν εμπλοκή για τους εμβολιασμούς της εποχικής γρίπης

Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε ότι θα ήθελαν οι φαρμακοποιοί να έχουν εμπλοκή στους εμβολιασμούς για την εποχική γρίπη.

«Σε δύο μήνες θα υπάρξει κι αυτή η ανάγκη, ενδεχόμενα να συντρέχει και ο εμβολιασμός της τρίτης δόσης για COVID και δεν θα θέλαμε να δούμε και πάλι λίστες αναμονής. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε για τους εμβολιασμούς της εποχικής γρίπης», είπε.

Σημείωσε ότι ήδη οι φαρμακοποιοί έχουν κάνει πρακτική και θεωρητική εξάσκηση ούτως ώστε να μπορούν να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία του εμβολιασμού της εποχικής γρίπης στο φαρμακείο της γειτονιάς.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Αυγούστου 2021 - 13:22

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Οδοφράγματα: Από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι δεν θα επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό
08:40
Κ. Μητσοτάκης προς Α. Γκουτέρες: Η λύση του Κυπριακού ορίζεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ
08:32
Τον σοβαρό τραυματισμό 28χρονου διερευνά η Αστυνομία Πάφου
08:24
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει το απόγευμα τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
08:15
23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand