Ο Πρόεδρος δέχθηκε τα διαπιστευτήρια των νέων πρεσβευτών της Αυστρίας και της Ρουμανίας στην Κύπρο

Τα διαπιστευτήρια των νέων πρεσβευτών της Αυστρίας και της Ρουμανίας στην Κύπρο δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την προσφώνησή σε ξεχωριστές τελετές διαβεβαίωσης των πρεσβευτών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμησή του για τις θέσεις αρχών των χωρών αναφορικά με το Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι παρά τα εμπόδια η Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη και αποφασισμένη να συνεχίσει και να ενισχύσει τις προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων της ΕΕ. Καταδίκασε επίσης τις πρόσφατες ανακοινώσεις και παράνομες πράξεις της Τουρκίας αναφορικά με το Βαρώσι.

Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία της Κύπρου για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και με τις δύο χώρες, ενώ τόνισε τη συνεργασία που υπάρχει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά την Αυστρία, σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού. Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες που είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, αλλά και την αποφασιστικότητα και την ισχυρή πολιτική βούληση να τις αντιμετωπίσουν.

Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων της η νέα Πρέσβης της Αυστρίας Dorothea Auer, σημείωσε ότι ήταν μία από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, με συνεχή παρουσία για πάνω από 50 χρόνια. Περισσότεροι από δεκαέξι χιλιάδες νεαροί Αυστριακοί στρατιώτες, πρόσθεσε, εκπλήρωσαν τιμητικά τα καθήκοντά τους υπό τη σημαία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ τρεις από αυτούς πλήρωσαν το μέγιστο τίμημα για την ανδρεία τους.

Αναφέρθηκε επίσης σε αμοιβαία κατανόηση και υποστήριξη μεταξύ Αυστρίας και Κύπρου, σε διάφορα διεθνή φόρα και εξέφρασε την εκτίμησή της για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Αυστρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2027-2028, στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2026 με αντάλλαγμα την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη θητεία 2035-2036, στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2034 καθώς και την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για περίοδο 2025-2027.

«Η υποστηρικτική συνεργασία μας σε πολυμερή φόρα δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κύπρος έχει βαθιά κατανόηση για τις αυστριακές ευαισθησίες, ενώ η Αυστρία κατανοεί τις ανησυχίες της Κύπρου, ιδίως όσον αφορά την υπέρβαση των υφιστάμενων διαιρέσεων. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω σε αυτό το πλαίσιο ότι η Αυστρία στέκεται σε τακτική βάση δίπλα στην Κύπρο», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι περισσότεροι από πενήντα πέντε χιλιάδες Αυστριακοί τουρίστες επισκέπτονται συνήθως την Κύπρο κάθε χρόνο και ότι αυστριακές εταιρείες προσφέρουν την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες τους όσον αφορά τις εγκαταστάσεις λυμάτων, τις μονάδες αφαλάτωσης, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.

Στην αντιφώνησή του μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του Πρέσβη της Ρουμανίας Sorin-Dan Mihalacheο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι δύο χώρες διατηρούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις  που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση, σε διάφορους σημαντικούς τομείς, από θέματα εξωτερικής πολιτικής, έως ανθρώπινα δικαιώματα και πολυμερή συνεργασία.

«Οι εκτεταμένες επαφές μεταξύ των δύο λαών μας ενισχύουν τον διάλογο και τη συνεργασία μας με πρακτικό τρόπο, δημιουργώντας έτσι έναν επιτυχημένο κοινωνικό δεσμό μεταξύ των χωρών μας, ο οποίος συνεχίζει να ευδοκιμεί λόγω της μεγάλης, ενεργού κοινότητας των Ρουμάνων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, καθώς και της κυπριακής φοιτητικής κοινότητας που σπουδάζει ή έχει αποφοιτήσει από ρουμανικά πανεπιστήμια», ανέφερε.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αυγούστου 2021 - 19:04

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιανουαρίου
Πληροφορίες ΚΥΠΕ: Πάει Υπουργικό το μέτρο "Test to Stay" για νοσοκομεία και σώματα ασφαλείας
16:22
Με τον Γιάννο Κουγιουμτζιάν στο Αλπικό Σκι και πενταμελή αποστολή η συμμετοχή της ΚΟΕ στο «Beijing 2022»
16:15
Ένοπλη ληστεία σε καζίνο στην Πύλα
16:11
Αττική Οδός: Αποζημίωση 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα
16:00
Υπό τεραήμερη κράτηση οι τρεις ανήλικοι για κλοπές και απόπειρα ληστείας
15:46
Η Κυβέρνηση της Δανίας θα ανακοινώσει την άρση όλων των περιορισμών της COVID-19, σύμφωνα με δημοσίευμα
15:32
Πλήγμα με Λούντεμο στο ΑΠΟΕΛ, κάταγμα 5ου μετατάρσιου
15:28
Προειδοποιήσεις, ότι οι αυξήσεις τελών στο λιμάνι Λεμεσού ενδέχεται να εκτινάξουν τον πληθωρισμό στα ύψη
15:15
Σε ετοιμότητα η Αστυνομία να ερευνήσει οποιαδήποτε πληροφορία για ύπαρξη κυκλώματος βιασμών
15:00
NBA : Συνεχίζουν με σπασμένα...φρένα οι Σανς, πήραν και το ντέρμπι με τους Τζαζ (videos)
14:58
Πυκνή χιονόπτωση σε ορεινές κοινότητες της Κύπρου προκάλεσε προβλήματα
14:56
Πόρισμα AEK – Aπόλλων : Δεν δηλώθηκε ως κρούσμα ο Ροσάλες, oι παρατυπίες του εργαστηρίου
14:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand