Άρχισε η αποχώρηση Βρετανών στρατιωτών από την Καμπούλ

Οι πρώτοι περίπου 100 Βρετανοί στρατιώτες από τους 1.000 που έμειναν στην Καμπούλ για την επιχείρηση εκκένωσης έχουν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής, όπως μετέδωσε το Sky News.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας πως η ολοκλήρωση της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας είναι «ζήτημα ωρών».

Σε πρωινές συνεντεύξεις του ο Βρετανός Υπουργός διαβεβαίωσε πως η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση δεν οδήγησε στην επίσπευση της βρετανικής επιχείρησης και ότι το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης τηρείται σχεδόν στο ακέραιο.

Πάντως ο κ. Γουάλας σημείωσε ότι περίπου 100-150 Βρετανοί υπήκοοι παραμένουν στο Αφγανιστάν, ορισμένοι εξ αυτών με δική τους επιθυμία. Επίσης, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 800-1.100 Αφγανοί που δικαιούνταν υπό το πρόγραμμα για τους μεταφραστές των βρετανικών δυνάμεων να απομακρυνθούν, οι οποίοι δεν τα κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στο αεροδρόμιο.

Ενδεικτικό του πόσο γρήγορα εκτυλίχθηκε η κατάσταση στην Καμπούλ το προηγούμενο διάστημα είναι το γεγονός ότι ο απεσταλμένος της εφημερίδας Times στην αφγανική πρωτεύουσα βρήκε στην εγκαταλελειμμένη πρεσβεία του Ην. Βασιλείου έγγραφα που δεν είχαν προλάβει να καταστραφούν με ονόματα, στοιχεία επικοινωνίας και διευθύνσεις στελεχών της πρεσβείας αλλά και επτά Αφγανών που είχαν υποβάλει αίτηση να εργαστούν ως μεταφραστές.

Το περιστατικό αποκαλύπτεται από την εφημερίδα σήμερα, αφού πρώτα είχε δοθεί η ευκαιρία στο Foreign Office να επικοινωνήσει με τους εν λόγω Αφγανούς και να φροντίσει για την ασφαλή απομάκρυνση των ιδίων και των οικογενειών τους από την Καμπούλ.

Έρευνα για την υπόθεση θα διεξαγάγει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου.

Στις πρωινές δηλώσεις του ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η απειλή από τον ISIS-K γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα αυξηθεί καθώς οι ξένες δυνάμεις αποχωρούν.

«Ανησυχώ. Ο ISIS έχει την πρόθεση, έχει την ικανότητα αν το επιθυμεί να πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις αυτού του τύπου. Είμαι απολύτως ανήσυχος ότι μέχρι να φύγουμε υπάρχει απολύτως απειλή για τις δυνάμεις μας και ακόμα και αφού φύγουμε θα υπάρχει απειλεί για τον αφγανικό λαό από τον ISIS», δήλωσε ο κ. Γουάλας.

Ο Βρετανός Υπουργός είπε επίσης ότι η χθεσινή επίθεση πιστεύεται ότι έγινε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και με την πυροδότηση ενός ακόμα μικρού εκρηκτικού μηχανισμού μεταξύ του πλήθους που βρισκόταν στα όρια της περιμέτρου που είχαν διαμορφώσει οι βρετανικές δυνάμεις σε απόσταση 300 μέτρων από το ξενοδοχείο όπου διεκπεραιώνονταν οι αιτήσεις των Αφγανών προσφύγων.

Αυτή η απόσταση ασφαλείας από το ξενοδοχείο είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο βράδυ, μετά από τις πληροφορίες ασφαλείας περί επικείμενου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αυγούστου 2021 - 12:23

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.