Απαράδεχτα ψηλός αριθμός «υπηκοοτήτων», λέει «βουλευτής» του ΡΤΚ

Την πληροφόρηση ότι η «κυβέρνηση» παραχώρησε 2.460 «υπηκοότητες» μέχρι τις 27 Μαΐου 2021, δηλαδή μέσα σε διάστημα 5 μηνών από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, έδωσε γραπτώς ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ σε ερώτηση που υπέβαλλε γραπτώς μέσω της «βουλής» ο «βουλευτής» του ΡΤK και πρώην «υπουργός εσωτερικών», Ασίμ Ακάνσοϊ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει ότι σε έγγραφο με την υπογραφή του «υφυπουργού» εσωτερικών Εμρέ Χατζί, που επισυνάπτεται στην απάντηση που υπογράφει ο Σανέρ αναφέρεται ότι μέχρι τις 27 Μαΐου 2021 δόθηκε η «υπηκοότητα» σε 673 άτομα με έγκριση του «υπουργείου» και σε 1.787 άτομα λόγω γάμου. Σημειώνεται επίσης ότι κατά την εν λόγω περίοδο δεν δόθηκε καμία «υπηκοότητα» με έγκριση του «υπουργικού συμβουλίου» και ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια μέχρι τις 27 Μαΐου 2021 υποβλήθηκαν 3,923 αιτήσεις από άτομα που περιμένουν να τους παραχωρηθεί «υπηκοότητα» λόγω γάμου.

Πίνακας που επισυνάπτεται στην επιστολή με την υπογραφή του Χατζί δείχνει ότι από το 2006 μέχρι το 2021 υποβλήθηκαν 13.516 αιτήσεις για παραχώρηση «υπηκοότητας» λόγω γάμου. Τα 12.790 από τα άτομα που υπέβαλαν τέτοια αίτηση είναι πολίτες της Τουρκίας και τα 726 είναι πολίτες άλλων χωρών. 

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες στα έγγραφα, ο Ασίμ Ακάνσοϊ σημειώνει ότι αν και φαίνεται ότι παραχωρήθηκαν 2.460 «υπηκοότητες» μέχρι τις 27 Μαΐου 2021, σε περίοδο πέντε μηνών, θα ήταν χρήσιμο να αξιολογηθούν ειδικά οι 673 «υπηκοότητες» που παραχωρήθηκαν από το «υπουργείο» πολλαπλασιαζόμενες τουλάχιστον επί τρία, με την προσθήκη των συζύγων και των τέκνων των «πολιτογραφημένων» ατόμων. Δηλαδή, είπε, μπορούμε να πούμε ότι το 763 είναι τουλάχιστον 2019 και αν προστεθούν και οι 1.787 «υπηκοότητες» που παραχωρήθηκαν λόγω γάμου, το σύνολο των «υπηκοοτήτων» μέχρι τις 27 Μαΐου 2021 ανέρχεται στις 3.806.

Χαρακτηρίζοντας αξιοσημείωτο τον αριθμό των «υπηκοοτήτων» που παραχωρούνται λόγω γάμου, ο κ. Ακάνσοϊ ανέφερε ότι υπάρχουν 13.516 άτομα με άδεια εργασίας πέντε συνεχόμενων χρόνων και επεσήμανε ότι «για να φτάσουμε στο σωστό συμπέρασμα πρέπει βεβαίως να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό αυτό τουλάχιστον με το 3 ή το 4  και να προσθέσουμε σε αυτόν τις 3.923 που έγιναν μέσω γάμου και περιμένουν».

Όλα αυτά, συνέχισε, «εκπέμπουν το σήμα του επείγοντος» και χρειάζεται ένας νέος «νόμος» για τις «υπηκοότητες» και «νόμος» για «πιστοποιητικό μόνιμης διαμονής».

Σύμφωνα με τον Ασίμ κάνσοϊ, όπως και αν αξιολογηθούν οι αριθμοί των ατόμων στα οποία δόθηκε «υπηκοότητα» είναι απαράδεχτο να παραχωρούνται τόσες πολλές μέσα σε πέντε μήνες.

Στο μεταξύ, ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Σαμί Όυσλου γράφει σήμερα ότι η «κυβέρνηση» και το «υπουργείο» εσωτερικών εσωτερικών παραχωρεί καθημερινά 100 και 200 «υπηκοότητες» μέσω «αδειών εργασίας» και «φυσιολογικών οδών», αλλά υπάρχουν και ‘εξαιρέσεις’.

Όπως γράφει, ο Ερσάν Σανέρ και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν στο έπακρον την αρμοδιότητα που δεν χρησιμοποίησαν έστω και μία φορά οι τελευταίες δύο «κυβερνήσεις». Σε κάθε συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» γίνονται οπωσδήποτε νέοι «πολίτες» με την ιδιότητα του «κατ’ εξαίρεση πολίτη». Τους παραχωρείται «υπηκοότητα» με δικαιολογίες όπως ότι γεννήθηκαν στο ψευδοκράτος, η μητέρα ή πατέρας τους είναι «πολίτης» του ψευδοκράτους, ζουν επί μακρόν στο ψευδοκράτος. «Ουσιαστικά αυτό είναι ένα κάλυμμα υπό το όνομα ‘ανθρωπιστικοί λόγοι’, όμως μπορεί να γίνει αποδεχτό μέχρι ενός σημείου. Αλλά υπάρχουν κάποια παραδείγματα που είναι σκέτη καταστροφή!»

Αναφερόμενος στις 48 «υπηκοότητες» που ανακοινώθηκαν χθες, ο Όζουσλου σημειώνει ότι υπάρχουν κάποιες που δόθηκαν για πολύ παράξενους λόγους. «Ο μόνος δεσμός που έχει με την Κύπρο ένας από εκείνους στους οποίους παραχωρήθηκε υπηκοότητα είναι το γεγονός ότι υπηρέτησε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία! Βρέθηκε ως στρατιώτης στην Κύπρο μεταξύ του 1974 και του 1976 και θεωρήθηκε ‘βετεράνος’. Και ο συνασπισμός UBP-DP-YDP θεώρησε πρέπον να παραχωρήσει υπηκοότητα σε αυτό το άτομο».

Ο Σαμί Όζουσλου γράφει ότι αν υπάρχουν γύρω στις 40.000 Τούρκοι στρατιώτες στην Κύπρο, σημαίνει ότι υπηρέτησαν στρατιωτική θητεία περίπου δύο εκατομμύρια άτομα από το 1974 μέχρι σήμερα. Αν πάμε με τα μυαλά του «υπουργείου εσωτερικών»» υπό την διοίκηση του Κουτλού Εβρέν, συνεχίζει, σημαίνει ότι θα στηθούν σειρά έξω από την πόρτα όλοι όσοι υπηρέτησαν το ‘πατριωτικό τους καθήκον’.

Αναφέρεται και σε ένα άλλο άτομο που ήρθε στα κατεχόμενα πριν δύο χρόνια και παράγει τυρί. «Ο ίδιος συνασπισμός UBP-DP-YDP τον θεώρησε και αυτόν ‘εξαίρεση’ και τον έγραψε πολίτη. Αν μπορούν οι παραγωγοί τυριού να γίνονται πολίτες, μήπως δεν μπορούν να γίνονται και οι οικοδόμοι; Ή οι αλουμινιτζίδες, οι μπογιατζήδες, οι φαναρτζήδες; Δεν έχει όρια αυτή η λογική». Αυτό σημαίνει, προσθέτει, ότι σε όλους μπορεί να παραχωρηθεί η «υπηκοότητα» χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα, χωρίς να αναζητείται απολύτως κανένα κριτήριο.

Τότε αλλάξτε αμέσως τον «νόμο», γράψτε ότι για την «υπηκοότητα» είναι αρκετό να έχει υπηρετήσει κάποιος την στρατιωτική του θητεία ή να κάνει τυρί στην Κύπρο, γράφει, ή πείτε, χωρίς περιστροφές, ‘δεν αναζητείται κανένας όρος’ να τελειώνει.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αυγούστου 2021 - 16:12

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.