O YΠΕΞ στη Τριμερή Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ

Στo Ισραήλ μεταβαίνει την Κυριακή το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας με τους ομολόγους του των δύο χωρών, Yair Lapid και Νίκο Δένδια, αντίστοιχα.

Επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των τριών χωρών σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης του Ισραήλ, η οποία επαναβεβαιώνει την κοινή βούληση όλων των μερών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους και για διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων συνεργασίας, στη βάση θετικής ατζέντας, προς ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Τις εργασίες της Τριμερούς Συνάντησης αναμένεται να απασχολήσουν μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση, ανάμεσα σε άλλα, στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο. Οι τρεις Υπουργοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν επί στοχευμένων προτάσεων για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, η οικονομική συνεργασία, ο τουρισμός, η διαχείριση κρίσεων, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Με την ολοκλήρωση της Συνάντησης, οι κκ. Χριστοδουλίδης, Lapid και Δένδιας θα προβούν σε δηλώσεις (στις 15.15) σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του κ. Lapid, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, ενώ θα ανασκοπηθεί επίσης η πρόοδος στην προώθηση της πολυεπίπεδης συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, σε συνέχεια και των συζητήσεων που διεξήχθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των δύο Υπουργών, στο τέλος Ιουλίου.

Περαιτέρω, μέσα στο πλαίσιο των τριμερών επαφών, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση, από κοινού με τον Έλληνα ομόλογο του κ. Δένδια, με την Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, κα Karine Elharrar, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανταλλαγούν απόψεις για θέματα που άπτονται της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, καθώς και θέματα περιφερειακού ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται της περιφερειακής ασφαλείας.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αυγούστου 2021 - 11:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιανουαρίου
Πού να εξεταστείτε δωρεάν σήμερα Πέμπτη
06:37
Η Ρωσία θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, εκτιμά ο Τζο Μπάιντεν
06:33
Ισραήλ: 72.120 κρούσματα του νέου κορονοϊού –ρεκόρ για δεύτερη συναπτή ημέρα
06:20
19 Ιανουαρίου
Κλειστοί δρόμοι λόγω χειμερινών συνθηκών
21:27
Μάλτα: Αστυνομική έρευνα στην οικία του πρώην πρωθυπουργού Μουσκάτ
20:58
2,226 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη, κανένας θάνατος
20:09
Η Άγγελα Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη
20:02
To Κυπριακό και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Κασουλίδη
18:58
Covid: Χωρίς τεστ θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος στην Ελβετία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
18:55
Επιστροφή στις ζημιές για το ΧΑΚ την Τετάρτη
18:24
Ερντογάν: Μεγάλες χώρες ζητούν να αγοράσουν τα αεροπλάνα μας
17:48
Μακρόν: H ευρωπαϊκή κυριαρχία, η μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν, η άμυνα και ασφάλεια, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand