Μια ομάδα παιδικών φίλων από τη Θεσσαλονίκη «σκίζει» επί δεκαετίες τα κύματα

Όταν ήταν μικρά παιδιά έδιναν το καθιερωμένο ραντεβού στους ναυτοπροσκόπους. Πλέον, που τα χρόνια πέρασαν και οι ίδιοι μεγάλωσαν, δίνουν ραντεβού στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Πρόκειται για μία παρέα φίλων από τη Θεσσαλονίκη με κοινή αγάπη για τη θάλασσα, που τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχουν, ως αμιγώς ανδρικό πλήρωμα, στη διεθνή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση Aegean Regatta.

Ο Γιάννης Τιμοθέου, ο Δήμος Κουλούρης, ο Χρήστος Τσιμπουκίδης, ο Πέτρος Σκάλκος, ο Χρήστος Παππάς και ο Αθηναίος Γιώργος Μπαλάφας ξεκίνησαν το 2001 την κοινή τους «περιπέτεια» στη θάλασσα, εκεί όπου «σκίζουν» τα κύματα, λασκάρουν τα σχοινιά, μαζεύουν τα πανιά και αναμετρώνται με άλλους Έλληνες και ξένους ιστιοπλόους για το ποιος θα τερματίσει πρώτος. Τότε, ο μικρότερος σε ηλικία στο πλήρωμα ήταν 35 χρόνων και ο μεγαλύτερος 40.

Φέτος και πάλι μέλη της ίδιας παρέας, μεγαλύτεροι σε ηλικία αλλά και με περισσότερη εμπειρία, συμμετέχουν με το σκάφος «Μελτέμι» στη διοργάνωση, στη διαδρομή που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από τη Λέρο, πέρασε από την Κω και τη Σύμη και έχει ως τελικό προορισμό τη Ρόδο, εκεί όπου θα καταλήξουν τα πληρώματα στις 23 Αυγούστου.

Ο 56χρονος Χρήστος Τσιμπουκίδης, λίγο πριν ανέβει και πάλι στο σκάφος μαζί με τους παιδικούς του φίλους για την ολοκλήρωση του αγώνα Aegean Regatta 2021, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αποτελούν το μεγαλύτερο σε ηλικία πλήρωμα που συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση και ίσως το μοναδικό που έχει συμμετάσχει ανελλιπώς σε όλους τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες Aegean Regatta.

«Τα χρονάκια πέρασαν, εμείς είμαστε εδώ...», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπουκίδης επισημαίνοντας πως η ιστιοπλοΐα δεν έχει ηλικία: «Μπορεί να τρέξει ένα παιδί 15 ετών και ένας 70αρης ή 80αρης εάν το επιτρέπει η φυσική του κατάσταση. Εμείς, όσο μας κρατούν τα πόδια μας, θα είμαστε στους αγώνες. Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ότι έχουμε ως πλήρωμα ένα μέσο όρο ηλικίας πάνω από το συνηθισμένο».

Παραδέχτηκε πως πλέον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η εμπειρία που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τα προηγούμενα χρόνια από τη συμμετοχή τους σε αγώνες και πως η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας αποτελεί πρόκληση τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα. «Η σωματική καταπόνηση είναι μεγάλη, ενώ πρέπει να κρατάς συνέχεια σε εγρήγορση και το μυαλό και να σκέφτεσαι ποια διαδρομή είναι καλύτερα να ακολουθήσεις για να φτάσεις γρηγορότερα στον τερματισμό», εξήγησε.

Ερωτηθείς για τις πιο ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές σ' αυτή την ξεχωριστή παρέα των ιστιοπλόων και ιδιαίτερα σ' αυτή την 20ετή, κοινή διαδρομή, ο κ. Τσιμπουκίδης απάντησε: «Η πιο δύσκολη στιγμή είναι όταν φτάνεις στον τερματισμό μετά 12 ώρες αγώνα και καταλαβαίνεις ότι σε κέρδισε ένα άλλο σκάφος που τερμάτισε μόλις 1 λεπτό νωρίτερα. Από την άλλη, η χαρά του Aegean Regatta είναι η επαφή μεταξύ των πληρωμάτων και το γλέντι στις απονομές. Δυστυχώς, λόγω πανδημίας τώρα δεν έχουμε κάτι τέτοιο και η ατμόσφαιρα είναι λίγο "κρύα"».

Δεν κρύβει δε, πως σε όλους τους αγώνες οι φίλοι- ιστιοπλόοι «τσακωνόμαστε μεταξύ μας, αλλά μέσα σε ένα λεπτό τα ξαναβρίσκουμε» και πως στάθηκαν όλοι τυχεροί με τις συντρόφους τους, οι οποίες δείχνουν απόλυτη κατανόηση και τους ...επιτρέπουν κάθε χρόνο, μέσα στο καλοκαίρι, να ταξιδεύουν ως «αντροπαρέα» στα ανοιχτά του Αιγαίου παρά τις όποιες οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Σημειώνεται πως στην πορεία των 20 ετών συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πλήρωμα και άλλοι αθλητές, κάποιοι από τους οποίους είναι οι γιοι των παιδικών φίλων, στους οποίους μετέδωσαν την αγάπη για τη θάλασσα, καλύπτοντας ουσιαστικά τη θέση ενός μέλος του πληρώματος που δεν μπορούσε να συμμετέχει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.