Ένεση €2 δισ. στο κυπριακό ΑΕΠ από 5G έως το 2025-Επενδύσεις εκατομμυρίων, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

Έδαφος φαίνεται να κερδίζει τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας (5G). Βάσει μελετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτιμήσεων ειδικών, η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G, μπορεί να προσθέσει ως και €2 δισ. στο κυπριακό ΑΕΠ και να μετασχηματίσει μέχρι και 20 χιλ. θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, έως το 2025.

Ήδη δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η Cyta και Epic έχουν προχωρήσει στη λειτουργία δικτύου 5G για τους συνδρομητές τους, ενώ οι άλλες δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται να εισέλθουν σύντομα στο συγκεκριμένο πεδίο δυναμικά.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, είχαν αναπτυχθεί εμπορικές υπηρεσίες 5G σε 24 χώρες της ΕΕ, με περιορισμένη κάλυψη αλλά πέραν του 10% στις περισσότερες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Φεβρουάριο 2021 υπήρχαν 144 εμπορικά δίκτυα 5G σε περισσότερες από 60 χώρες, με 413 φορείς εκμετάλλευσης σε 131 χώρες να επενδύουν σε δίκτυα 5G με τη μορφή ελέγχων, δοκιμών, πιλοτικών έργων, προγραμματισμένων και πραγματικών εγκαταστάσεων.

Ενίσχυση του ΑΕΠ και μετασχηματισμός θέσεων εργασίας

Στο εθνικό ευρυζωνικό πλάνο για το 2021-2025, το οποίο ετοιμάστηκε από το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και αναμένεται να αποτελέσει την βάση για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, γίνεται αναφορά σε σειρά μελετών που εντόπισαν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G στην παραγωγή, τη γεωργία, τις μεταφορές και άλλους τομείς.

Βάσει των μελετών εκτιμάται ότι έως το 2025, η εισαγωγή του 5G θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους €100 εκατ. στην Κύπρο, με άμεσο αντίκτυπο €470 εκατ. και έμμεσο αντίκτυπο €950 εκατ.

Αναφορά γίνεται και σε εκτίμηση για συνεισφορά €2 δισ. στο ΑΕΠ της Κύπρου ως το 2025, από την υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G, ενώ όπως σημειώνεται, η εισαγωγή του 5G έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ή να μετασχηματίσει έως και 20 χιλ. θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Αναφορικά με την προώθηση του δικτύου 5G, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει διάφορους μηχανισμούς χρηματοδότησης, μεταξύ των οποίων το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα διαθέσει συνολικά στην Κύπρο πέραν του €1 δισ., με περισσότερα από €200 εκατ. σε ψηφιακά έργα, εκ των οποίων €52,5 εκατ. αφορούν έργα ψηφιακής συνδεσιμότητας.

Η Κύπρος θα αντλήσει επίσης, κεφάλαια για το δίκτυο πέμπτης γενιάς από το κονδύλι των €2 δισ. του πολυετές Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο περιλαμβάνει διάφορους μηχανισμούς που σχετίζονται με επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές.

Το Δεκέμβριο του 2020, η Κύπρος ολοκλήρωσε τη δημοπρασία ραδιοφάσματος 5G, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατανομή όλου του διαθέσιμου ραδιοφάσματος, στους τέσσερις παροχείς τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αντλώντας €41,6 εκατ.

Οι παροχείς δεσμεύθηκαν ότι θα επιτύχουν κάλυψη του 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς όλοι οι αυτοκινητόδρομοι και οι κύριες οδοί, θα πρέπει να καλύπτονται έως το τέλος του 2025 με το δίκτυο 5G.

Σημειώνεται ότι δεσμεύθηκαν πως το αποδεκτό επίπεδο σήματος θα πρέπει να διασφαλίζει ότι ο τελικός χρήστης θα είναι σε θέση να λαμβάνει ικανοποιητικά τις βασικές υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα παρέχονται από δίκτυα 5G (π.χ. ταχύτητα 100 Mbps).

Επενδύουν δεκάδες εκατομμύρια οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Στην κούρσα για υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών τρέχουν με χίλια, προχωρώντας σε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων.

Η Cyta έθεσε σε λειτουργία το δίκτυο 5G εδώ και περίπου 7 μήνες, με την πληθυσμιακή κάλυψη συμπεριλαμβανομένων αστικών, τουριστικών περιοχών, αυτοκινητόδρομων και μεγάλων αγροτικών κοινοτήτων, να φτάνει σήμερα στο 80% από 70% που ήταν στην αρχή.

Το δίκτυο της Cyta αναμένεται ότι θα επεκτείνεται σταδιακά ώστε, μέχρι το τέλος του 2021, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο 5G.

Όσον αφορά τη δαπάνη για το πέρασμα της Κύπρου στη νέα εποχή των τεχνολογικών καινοτομιών, εκπρόσωπος της Cyta ανέφερε στη StockWatch ότι «από το 2015 αρχίσαμε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από ίδια κεφάλαια, χωρίς τραπεζικό δανεισμό».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, σχεδιάστηκε η εισαγωγή του δικτύου 5G. «Με προδιαγραφές Cyta σε ποιότητα, αξιοπιστία, ασφάλεια και τεχνολογική υπεροχή, το 5G βάζει τα θεμέλια του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, της οικονομικής ανάπτυξης, της επιχειρηματικής καινοτομίας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της προόδου του τόπου», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Cyta το 2018, ανακοίνωσε δεκαετές επενδυτικό σχέδιο ύψους €100 εκατ. για την κάλυψη 200 χιλιάδων υποστατικών με FTTH (fiber-to-the-home). Μετά την ανακοίνωση της Cyta, οι τρεις άλλοι παροχείς εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεπένδυση, αλλά οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Το 2019, η Cyta άρχισε να αναπτύσσει δίκτυο οπτικών ινών με στόχο την ολοκλήρωση του 60% του έργου εντός 4 ετών. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μειώθηκε σημαντικά και ο στόχος για τα 200 χιλιάδες υποστατικά αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023 .

Η Cyta προσφέρει ήδη, τόσο μέσω λιανικής όσο και χονδρικής, μια σειρά υπηρεσιών με ταχύτητα έως 1 Gbps, ενώ μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας ραδιοφάσματος 5G, η Cyta ανακοίνωσε ότι η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 5G θα ανέλθει στο 98% εντός ενός έτους.

EPIC: Εκσυγχρονισμός του δικτύου κινητής της σε 5G

H EPIC εισήλθε πρόσφατα στην αγορά 5G. Σύμφωνα με το εθνικό ευρυζωνικό πλάνο για το 2021-2025, η EPIC έχει αναπτύξει πιλοτικό έργο FTTH στην Ακρόπολη και σχεδιάζει να αναπτύξει εκτεταμένο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών.

Αναφέρεται επίσης, ότι η EPIC εξασφάλισε πρόσφατα δάνειο ύψους €19 εκατ. από την ΕΤΕπ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών 1.600 χλμ. για την παροχή υπηρεσιών FTTH σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Όπως σημειώνεται, η EPIC μεταβίβασε πρόσφατα την κυριότητα της κατά 100% θυγατρικής της στη διαχείριση της κινητής υποδομής «M.T. Mediterranean Towers Limited» στην «Phoenix Towers International», προκειμένου να ενισχύσει το επενδυτικό σχέδιο της EPIC για εκσυγχρονισμό του δικτύου κινητής σε 5G και ανάπτυξη FTTH.

Cablenet: Νέες εγκαταστάσεις με οπτική ίνα

Όσον αφορά την Cablenet, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι όλες οι νέες εγκαταστάσεις της θα είναι με οπτικές ίνες, ενώ σημειώνεται πως έχει αναπτυξει δίκτυο πρόσβασης FTTH στο Δάλι και την τρέχουσα περίοδο, αναπτύσσει στην Πάφο.

Εκτός από το φάσμα 5G, η Cablenet, η οποία λειτουργούσε ήδη ως εικονικός παροχέας κινητής σε συμφωνία με την Cyta, έλαβε το 2019 νέα άδεια κινητής τηλεφωνίας με δημοπρασία.

Primetel: €8.5 εκατ. για δικαιώματα δικτύου 5G

Πολύ σύντομα αναμένεται να μπει στην αγορά των δικτύων 5ης γενιάς και η Primetel σύμφωνα δηλώσεις της εκπροσώπου της εταιρείας Έφης Κυρινοπούλου στη StockWatch.

Η κ. Κυρινοπούλου, είπε ότι «με συνολικό τίμημα €8.5 εκατ. εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα χρήσης Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων για τη Λειτουργία Δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και δρομολογούμε τις απαραίτητες διεργασίες για τη μετάβαση στη νέα εποχή, πολύ σύντομα».

Πρόσθεσε ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επίσης η ανάπτυξη του νέου υπερσύγχρονου δικτύου κινητής της Primetel σε όλη την Κύπρο με συνολική επένδυση που ξεπερνά τα €70 εκατ.

«Το στρατηγικό μας πλάνο δεν περιορίζεται μόνο στις συμβατικές υποχρεώσεις για ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων. Πολύ περισσότερο στοχεύουμε στη δημιουργία της υποδομής που θα υποστηρίξει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική και τις απεριόριστες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία 5G σε κάθε πολίτη, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο», τόνισε η κ. Κυρινοπούλου.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Primetel επικεντρώνεται στις «έξυπνες λύσεις, νέες τεχνολογίες αιχμής, στη διαρκή αναβάθμιση υπηρεσιών, δικτύων και εξυπηρέτησης». Παράλληλα σημείωσε ότι η εταιρεία, συμμετέχει ενεργά στο μεγάλο στοίχημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο οποίος όπως ανέφερε «πρέπει να γίνει καταλύτης για την οικονομική επανεκκίνηση».

Πηγή: Stockwatch/Eλένη Χαραλάμπους

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αυγούστου 2021 - 14:18

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.