Ο Σ.Α.Φ.Ε.Γ.Α για την απάλειψη των επιγραφών στο Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου

Ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου (Σ.Α.Φ.Ε.Γ.Α.) παρακολουθεί "με ανείπωτη θλίψη και αγωνία την προσπάθεια εξάλειψης της ιστορικής ταυτότητας της Αμμοχώστου μετά την απόπειρα τουρκοποίησης των υπόλοιπων κατεχόμενων εδαφών μας".

Σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου αναφέρει ότι  η απάλειψη των επιγραφών στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στο Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου και η ανάρτηση ταυτόχρονα τεράστιων τουρκικών σημαιών για κάλυψη της κλασσικής αρχιτεκτονικής των δύο κτιρίων δείχνουν καθαρά τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

«Σημειώνουμε ταυτόχρονα την οικειοποίηση και του μεταξύ των δύο κτιρίων δημοτικού κήπου όπου διοργανώνονταν σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις, αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της ζωής και ταυτότητας της πόλης μας. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες αυτές, καθώς και τις άλλες ανεπίτρεπτες τουρκικές κινήσεις στο Βαρώσι μας. Ωστόσο γνωρίζουμε από πείρα πως διαδηλώνοντας τη διαμαρτυρία μας για τη βεβήλωση και εκφράζοντας την καταδίκη μας δημόσια για τις ενέργειες αυτές, δεν πρόκειται να υπάρξει το επιθυμητό ουσιαστικό αποτέλεσμα», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ενώπιον της αδήριτης και επιτακτικής ανάγκης να αποτραπεί, έστω την υστάτη, «η οριστική απώλεια και τουρκοποίηση της Αμμοχώστου και όλων των κατεχόμενων περιοχών μας, κοιτίδα αιώνων ελληνικού πολιτισμού στην Κύπρο, απευθύνουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κραυγή αγωνίας και απαιτούμε από αυτόν, ως τον έχοντα εκ της θέσης του την αποκλειστική ευθύνη για το Κυπριακό, να προχωρήσει αμέσως, με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αξιοπιστία, σε κάθε αναγκαία ενέργεια για ταχεία συνέχιση των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ο.Η.Ε. για την επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης του προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των μέχρι τώρα συγκλίσεων, επαναβεβαιώνοντας ρητώς και εμπράκτως την αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες στο σύνολό του».

Ο Σ.Α.Φ.Ε.Γ.Α., σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο θέμα της Αμμοχώστου, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως αναλάβει σοβαρή και αποτελεσματική πρωτοβουλία ώστε να καταστεί επιτέλους δυνατή η εφαρμογή στην πράξη της κρίσιμης σημασίας πρόνοιας των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας για απόδοση, σε πρώτο στάδιο, της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις καταδεικνύουν με αναμφισβήτητο τρόπο τη σημασία και άμεση ανάγκη υλοποίησης της πρόνοιας αυτής. Ελπίζουμε ότι τις αγωνιώδεις εκκλήσεις μας θα ακολουθήσουν και άλλα οργανωμένα σύνολα και πολίτες, αλλά κυρίως ο Δήμος Αμμοχώστου, προκειμένου να δοθεί περιεχόμενο στην κραυγή αγωνίας μας και να ασκηθεί πραγματική πίεση σε κάθε υπεύθυνο για ουσιαστική δράση και θετικό αποτέλεσμα», καταλήγει.

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Αυγούστου 2021 - 13:47

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand