Σε έξαρση οι παράνομοι έρανοι, προσοχή συστήνει στους πολίτες το ΥΠΕΣ

Ο εθελοντισμός και η προσφορά είναι δύο αξίες που χαρακτηρίζουν τον Κύπριο πολίτη και ως τέτοιες οφείλουμε να προστατεύσουμε από την εκμετάλλευση επιτήδειων, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη έξαρση παράνομων εράνων για συλλογή χρημάτων ή αντικειμένων, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καλούμε τους πολίτες, σημειώνεται, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιβεβαιώνουν ότι έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν καλούνται να προσφέρουν σε έρανο».  

Όπως αναφέρεται, η άδεια εράνου φέρει τα διακριτικά του Υπουργείου Εσωτερικών, αναγράφει τον διοργανωτή του εράνου, αναγράφει τον σκοπό του εράνου και έχει ισχύ όχι μεγαλύτερη των έξι μηνών.  Όλοι οι αδειοδοτημένοι έρανοι, προστίθεται, βρίσκονται σε κατάλογο που είναι υπό συνεχή επικαιροποίηση και βρίσκεται αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.   Οι μόνοι, σημειώνεται, που με βάση τον Νόμο δεν χρειάζονται άδεια για διεξαγωγή εράνου είναι το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και ο Επίτροπος του Πολίτη. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει όσον αφορά τη συλλογή χρημάτων, ότι ο πιο ασφαλής τρόπος τα χρήματα να φτάσουν για εξυπηρέτηση του κοινωφελούς σκοπού που ανακοινώνεται, είναι να κατατίθενται από τον πολίτη απευθείας στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που φέρει το όνομα «Έρανος υπέρ……» με αναγραφή του σκοπού. Εξίσου ασφαλής τρόπος είναι η δωρεά χρημάτων μέσω του charity direct.

  Για την δωρεά χρημάτων (cash) στους δρόμους ή σε άλλους χώρους συνάθροισης, σημειώνεται, ο πολίτης θα πρέπει να ζητά να δει την άδεια και επίσης να ζητά απόδειξη είσπραξης ή δελτίο εισφοράς στο οποίο θα φαίνεται τυπωμένος ο σκοπός και ο αριθμός του εράνου.  Οι πολίτες καλούνται να μην δίνουν χρήματα έναντι απόδειξης ή δελτίου εισφοράς που δεν φέρει τυπωμένα τα πιο πάνω, αφού στη συνέχεια καθίσταται  δύσκολο να διαπιστωθεί αν το πρόσωπο που πήρε τα χρήματα τα παρέδωσε για τον σκοπό του εράνου. Όσον αφορά τη συλλογή αντικειμένων μικρής ή μεγαλύτερης αξίας μέσω διαδικτύου, ο πολίτης πρέπει να ελέγχει και πάλι την ύπαρξη της σχετικής άδειας εράνου.   

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αυγούστου 2021 - 14:27

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand