Ο Υπουργός Υγείας προήδρευσε σύσκεψης για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα προήδρευσε σήμερα σύσκεψης για το θέμα της διαχείρισης των νοσηλευόμενων ασθενών COVID-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, κας Χριστίνας Γιαννάκη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι μια σύσκεψη την οποία κάνουμε τον τελευταίο ένα μήνα σχεδόν κάθε δύο με τρεις μέρες, παρούσα στη σύσκεψη είναι η κα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια, είναι τα άτομα που κρατούν αυτές τις στιγμές τις μονάδες εντατικής θεραπείας ζωντανές, που είναι ο κ. Παλάζης και η κα Παυλίτου, είναι οι δύο λοιμωξιολόγοι, ο κ. Κωνσταντίνου, ο κ. Χατζηχάννας μαζί με τον κ. Κυριάκο Γεωργίου, που είναι ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου, και τον κ. Κουλλά, που είναι υπεύθυνος για τους νοσηλευτές. Με αυτούς τους αφανείς ήρωες κάνουμε τις συσκέψεις, ότι προβλήματα έχουμε τα συζητούμε και βρίσκουμε λύσεις για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς».

Σε σχέση με το θέμα της σημερινής σύσκεψης, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι «αυτό που απασχόλησε σήμερα ήταν να δούμε πόσες διαθέσιμες κλίνες έχουμε στις μονάδες εντατικής θεραπείας, και να κάνουμε ένα προγραμματισμό για τις επόμενες μέρες».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα για φοίτηση στα Πανεπιστήμια στο 80% με αρνητικό τεστ PCR, ο Υπουργός απάντησε ότι «αυτό θα συζητηθεί στο Υπουργικό τη Δευτέρα, είναι κάτι που συζητήθηκε με τα Πανεπιστήμια, τα Πανεπιστήμια έχουν ζητήσει φυσική παρουσία φοιτητών στις αίθουσες, για να γίνει φυσική παρουσία πρέπει να υπάρχει ένα ψηλό ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών».

Σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες που εξετάζει η Αστυνομία για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι δεν είχε κάποια ενημέρωση τις τελευταίες μέρες από την Αστυνομία.

Από πλευράς της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ανέφερε τα ακόλουθα: «Εμείς έως σήμερα έχουμε βγάλει έξω προς τον ιδιωτικό τομέα από όλα τα κρατικά μας νοσηλευτήρια, γύρω στους 430 ασθενείς, έχουμε βγάλει έξω περίπου 45 ασθενείς στις εντατικές. Όπως έχει πει ο Υπουργός, το λέω και εγώ, οι κλίνες στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι ανεξάντλητες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 ασθενείς στις εντατικές, και αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς, με τη συνεργασία που έχουμε, με την εντατική -και δεν είναι πια μία εντατική στο Γενικό Νοσοκομείο, έχουμε περίπου τρεις- προσπαθούμε, κάποιους ασθενείς τους στέλνουμε προς τον ιδιωτικό τομέα, που είναι non-covid, για να παραμείνουν οι ασθενείς με covid, και με αυτό τον τρόπο γίνεται έτσι μια ανταλλαγή των ασθενών και δουλεύουμε κάθε μέρα να εξυπηρετήσουμε όλον αυτό τον κόσμο. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι ότι σήμερα φτάσαμε τις 23800 περίπου άτομα που είναι από τα walk-in, πάρα πολύ σημαντικό. Tην Παρασκευή πάλι θα έχουμε αυτό το πρόγραμμα, αύριο θα είμαστε στην Αγία Νάπα, και δουλεύουμε πάρα, πάρα πολύ το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα είναι που θα βοηθήσει, και ο κόσμος φυσικά να ακούσει και να έρθει, να εμβολιαστεί και το άλλο μικρό ποσοστό. Και με αυτό τον τρόπο, όσους περισσότερους εμβολιασμούς θα έχουμε, τόση μειωμένη προσέλευση θα έχουμε στα κρατικά νοσηλευτήρια. Και η προσέλευση δεν είναι πια στους θαλάμους, λιγόστευσαν εκεί, έχουμε αύξηση στις εντατικές λόγω αυτής της μετάλλαξης η οποία υπάρχει.»

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η μετάλλαξη επηρεάζει και εμβολιασμένους, η κα Γιαννάκη επεσήμανε: «Ναι αλλά όχι όμως σε τόσο βαριά μορφή όσο σε αυτούς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι. Κάθε μέρα όμως, επειδή έχουμε έτσι μια συνεργασία, κάθε μέρα προσπαθούμε να βοηθούμε τον κόσμο για να τον στέλνουμε έξω στον ιδιωτικό τομέα για να μπορούμε να αποφορτίζουμε το Γενικό, που είναι όλες οι εντατικές μας εδώ, και να μπορούμε να βοηθούμε τον κόσμο όσο το δυνατό καλύτερα.»

Ερωτηθείσα αναφορικά με τη νέα μονάδα αυξημένης φροντίδας στο Νοσοκομείο Αναφοράς, η κα Γιαννάκη σημείωσε ότι «αυτό ήταν εις γνώση του Υπουργού, την είχαμε ανοίξει, σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς έχουμε 59 ασθενείς και έχουμε 9 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Την ανοίξαμε αυτή τη μονάδα για να βοηθήσουμε περισσότερο τους ασθενείς στη μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας, για να μην διασωληνωθούν και έρχονται εδώ στο Γενικό και αυξάνονται. Η μάχη που δίνεται είναι μεγάλη, είναι τιτάνια, και εμείς θα συνεχίσουμε ως το τέλος αυτή τη μεγάλη μάχη, που δίνουν καθημερινά τα νοσηλευτήρια, οι γιατροί, για να μπορούν αυτοί όλοι οι ασθενείς -που είναι ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι- να μπορούν να βγουν από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.»

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αυγούστου 2021 - 20:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Οκτωβρίου
Σουδάν: Τρεις νεκροί και 80 τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος
20:51
Στη δοξολογία στη Θεσσαλονίκη θα παραστεί αύριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
20:39
ΠτΔ: Επιδίωξη είναι η επίτευξη λύσης, η οποία θα οδηγεί σε κράτος πλήρως απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων
20:22
Δύο θάνατοι και εκατόν ογδόντα εννέα νέα περιστατικά κορονοϊου
19:46
Πώς η Πορτογαλία έκανε τον κορoνοϊό ενδημικό-Τα ποσοστά εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα
19:16
Σε δύο δείγματα από 279 εντοπίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα+
18:46
Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών αξιωματούχων του Σουδάν
18:16
Ελλάδα-κορονοϊός:3.937 νέα κρούσματα, 354 διασωληνωμένοι, 54 νέοι θάνατοι
18:01
Ασθενής σεισμική δόνηση με επίκεντρο κοντά στην Αθήνα
17:53
Ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και χρέους στο 100% του ΑΕΠ, προτείνει ο ESM
17:43
Ισπανία – Νεκρό παιδί πάνω σε πλεούμενο με μετανάστες
17:23
Στάνο: Θεωρούμε σοβαρό το ζήτημα με τους 10 πρέσβεις στην Τουρκία-Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις
17:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand