Ετοιμότητα Κύπρου για παροχή διευκολύνσεων σε Ευρωπαίους εταίρους υπό το φως εξελίξεων στο Αφγανιστάν

Την ετοιμότητά της Κύπρου για παροχή διευκολύνσεων, αν παραστεί ανάγκη, στους Ευρωπαίους εταίρους της, υπό το φως των εξελίξεων στο Αφγανιστάν εξέφρασε η Κύπρος, στο πλαίσιο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, την οποία συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο παρέμβασής του στην τηλεδιάσκεψη, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στην τηλεδιάσκεψη, λόγω απουσίας του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο εξωτερικό, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Κύπρου για τις ραγδαίες εξελίξεις και τα όσα τραγικά συμβαίνουν στο Αφγανιστάν.

Είπε πως αυτό που προέχει είναι η ανθρωπιστική διάσταση του θέματος και η παροχή προξενικής αρωγής και βοήθειας στους πολίτες, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου για παροχή διευκολύνσεων, αν παραστεί ανάγκη, προς τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ήγειρε επίσης την ανάγκη συζήτησης της μεταναστευτικής διάστασης και των συνεπειών αυτής της κρίσης από άποψης ασφάλειας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη εγρήγορσης για να μην υπάρξει εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από κάποιες συγκεκριμένες χώρες.

Ο κ. Κορνηλίου επεσήμανε πως θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι διασφάλισης της ηρεμίας, της αποφυγής βίας και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών πολιτών.

Ειδικότερα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Κύπρου για το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν να έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά και των μειονοτήτων. Υπογράμμισε δε ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να πράξει τα μέγιστα για διαφύλαξη των δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών, στέλνοντας ξεκάθαρα τα κατάλληλα μηνύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι η Κύπρος, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, εξετάζει, με πνεύμα αλληλεγγύης, το ενδεχόμενο ανταπόκρισης σε συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν ορισμένο αριθμό γυναικών και κοριτσιών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αυγούστου 2021 - 21:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση για πρωτοφανή ρωσοφοβία
21:53
Συμφωνία TotalEnergies - Qatar Energy για εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου
21:44
Ρωσία: Η Δούμα ενδέχεται να εξετάσει την προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία
21:00
Πάνω από 730 οι συλλήψεις στη Ρωσία σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης
20:24
Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Λουίζ Φλέτσερ, βραβευμένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της «Στη Φωλιά του Κούκου»
19:55
Αναβλήθηκε και πάλι η εκτόξευση του πυραύλου της αποστολής Artemis 1 για τη Σελήνη
19:47
Θετική και εύστοχη για τη ΔΗΠΑ η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:25
ΕΛΑΜ: "Τεράστιους κινδύνους εγκυμονεί η επιμονή του ΠτΔ στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία"
19:10
Δίωρη στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Πάφου επηρεάζει οκτώ πτήσεις
19:01
Ραϊσί: "Θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα όσοι αντιτίθενται στην ασφάλεια του Ιράν"
18:53
Ρωσία: Δεκαετής κάθειρξη σε λιποτάκτες ή όσους αρνούνται να πολεμήσουν
18:40
Το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις συζήτησαν Νίκος Αναστασιάδης και Ντέιβιντ Χάρις στη Νέα Υόρκη
18:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand