Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου, στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Ακανθιωτών, στην Ορόκλινη

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου, στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Ακανθιωτών, στην Ορόκλινη

Χρέος ιερό μας έφερε σήμερα εδώ για να μνημονεύσουμε και να αποδώσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους Ακανθιώτες, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά  κατά τους εθνικούς αγώνες.  Σήμερα ήρθαμε εδώ, γεμάτοι με αισθήματα ευλάβειας και εθνικής υπερηφάνειας, αλλά παράλληλα, έχοντας πλήρη συναίσθηση του ιστορικού μας χρέους τόσο προς την πατρίδα όσο και προς τους πεσόντες Ακανθιώτες.

Οι Ακανθιώτες έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι αγωνίζονται για την πατρίδα τους με μαχητικότητα, απαράμιλλο θάρρος, ψυχικό σθένος, και αξιοπρέπεια.  Ακανθιώτης είναι αυτός που προτάσσει τα στήθη του υπερασπιζόμενος διαχρονικές αξίες οι οποίες είναι συνυφασμένες με το καθήκον προς την πατρίδα και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. 

Πώς μπορεί να μην συγκινηθεί κάποιος και να θαυμάσει τη θυσία των ηρώων τους οποίους μνημονεύουμε σήμερα, οι οποίοι πίστεψαν με πάθος και έπεσαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, για ακόμη μία χρονιά βρισκόμαστε, προσωρινά, μακριά από την Ακανθού, για να τιμήσουμε την μνήμη των παλικαριών που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας, των παλικαριών που λάξευσαν με χρυσά γράμματα το όνομα τους στο Πάνθεον των Αθανάτων.  

Πρέπει κυρίες και κύριοι, να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας και στους νέους μας ότι βρισκόμαστε, προσωρινά, μακριά από την Ακανθού και τις κατεχόμενες περιοχές του τόπου μας. Η αταλάντευτη απόφαση μας για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες είναι αδιαπραγμάτευτη.  Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι ελεύθερες περιοχές.  Η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριλαμβάνει και την Ακανθού, και τον Καραβά, και το Ριζοκάρπασο, και τον Κορμακίτη, και την Κερύνεια και την Μόρφου και την Αμμόχωστο και όλα τα κατεχόμενα χωριά και πόλεις μας. Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους νέους μας, κυρίες και κύριοι, ότι η παρούσα κατάσταση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.   

Ευρισκόμενοι σήμερα εδώ, εκφράζουμε το σεβασμό της Πολιτείας για το μέγεθος της προσφοράς των ηρώων της Ακανθούς και τιμούμε, παράλληλα, τους οικείους και συγγενείς τους. Αυτή η προσφορά είναι συνυφασμένη με τους μακροχρόνιους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.  Σήμερα,  αντλούμε διδάγματα για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί. 

Είναι γνωστή η συνεισφορά της Ακανθούς στους δυο παγκοσμίους πολέμους, στους οποίους συμμετείχαν και πολλοί Κύπριοι προσμένοντας ότι η ελευθερία για την οποία πολεμούσαν θα άγγιζε κάποια στιγμή στη συνέχεια και την Κύπρο.

Πρώτος Ακανθιώτης ήρωας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σωτήρης Χατζηλοϊζή Κραμβή ο οποίος μαζί με άλλους 54 Ακανθιώτες εθελοντές κατατάχθηκε το 1916 στο Μακεδονικό Εκστρατευτικό Σώμα. Ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, νυμφευμένος με την Κυριακού Παπαγιώργη. Ο Σωτήρης τραυματίστηκε στο Μακεδονικό μέτωπο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου εξέπνευσε. Ετάφη στο κοινοπολιτειακό στρατιωτικό κοιμητήριο του Λαχανά, βόρεια της Θεσσαλονίκης.

Άλλος ήρωας της Ακανθούς που έδωσε τη ζωή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο Παύλος Σταυρή Τελεβάντος ο οποίος κατατάχθηκε το 1940. Νυμφευμένος με την Ελένη και πατέρας του Σωτήρη Τελεβάντου, συνελήφθη από τους Γερμανούς, βασανίστηκε και πέθανε στην αιχμαλωσία. Ετάφη στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Πράγας στη Τσεχία.

Ένας άλλος Ακανθιώτης, ο Σωτήρης Σωτηρίου κατατάχθηκε στο Κυπριακό Σύνταγμα το 1944 σε ηλικία 19 ετών. Έξι μήνες μετά, απεβίωσε στην υπηρεσία. Είναι θαμμένος στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Φαέντζα στην Ιταλία.

Από τορπίλη γερμανικού υποβρυχίου έχασε τη ζωή του το 1941 ο Γιακουμής Χατζησωτήρη, μηχανικός πλοίων. Εργαζόταν σε εμπορικό πλοίο που ξεκίνησε από την Αργεντινή κουβαλώντας σιτάρι για την Αγγλία. Στην πορεία, το πλοίο τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο και βυθίστηκε. Η σορός του Γιακουμή δεν ανευρέθηκε ποτέ. Τα γεγονότα εξιστόρησαν στην οικογένεια του Γιακουμή τρεις άλλοι Ακανθιώτες που βρίσκονταν στο ίδιο πλοίο.

Σήμερα τιμούμε και έναν Ακανθιώτη με ξεχωριστή προσφορά σε πολλούς αγώνες του Ελληνισμού, τον Δημήτρη Μαννούρη, ο οποίος δίκαια απεκλήθη δημόσια «ο δια βίου στρατιώτης του έθνους» και ήρωας, ενώ ήταν εν ζωή. Κατατάχθηκε σε ηλικία 19 ετών και πολέμησε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, στη μάχη του Δομοκού, όπου τραυματίστηκε. Συμμετέσχε αργότερα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα στη Μικρά Ασία. Έλαβε μέρος στη μάχη της Προύσας όπου τραυματίστηκε για 4η φορά. Το 1940 με την έκρηξη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου μεταφέρεται σε ηλικία 62 ετών στο βορειο-ηπειρωτικό μέτωπο και δαφνοστεφανωμένος εισέρχεται από τους πρώτους στην Κορυτσά. Τιμητικά προάγεται σε Ανθυπολοχαγό. Με την εισβολή των Γερμανών συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με σοβαρά προβλήματα στη υγεία του. Με τη λήξη του πολέμου καταφέρνει να επιστρέψει στην Κύπρο και στην αγαπημένη του Ακανθού, όπου τρία χρόνια αργότερα, το 1948, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 70 ετών.

Σήμερα τιμούμε  και το Λοχία Εμμανουήλ Ζαχαράτο από τη Νάξο, με την οποία ο Δήμος Ακανθούς αδελφοποιήθηκε το 1995, γόνο Κεφαλλονίτικης οικογένειας, που έπεσε το απόγευμα της 16ης Αυγούστου 1974 στη μάχη της ΕΛΔΥΚ.  Όταν τα πυρομαχικά είχαν εξαντληθεί, ο Μανώλης και οι σύντροφοί του βγήκαν έξω από τα χαρακώματα, στάθηκαν αγέρωχοι μπροστά από τα τουρκικά άρματα και πετώντας τα κράνη τους στον αέρα φώναξαν περήφανα: «Ζήτω η Ελλάδα». Η σορός του ενταφιάστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας. Μετά από 29 χρόνια, το 2003, τα οστά του αναγνωρίστηκαν και μεταφέρθηκαν  στην Ελλάδα.

Τιμούμε επίσης τη μνήμη του λεβεντονιού της Ακανθούς Νίκου Σχοινιού, της Χριστίνας και του Κυριάκου Αντάρτη Σχοινιού. Νέος με ζωγραφισμένη την ευγένεια και το ήθος στο πρόσωπο του, ενσάρκωνε πλήρως τα όνειρα που είχε γι’ αυτόν η οικογένεια του. Υπηρετούσε τη θητεία του σε μονάδα καταδρομών στο Μερσινίκι, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Αυγούστου 1968, πυροβολημένος στην καρδιά ύστερα από τραγικό λάθος συναδέλφου του, όπως ήταν η επίσημη εκδοχή. Σεβαστή είναι όμως και η θέση της οικογένειας του ότι επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια. Προς τιμή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ακανθούς καθιέρωσε, τον Αύγουστο του 2008, ως ελάχιστη ένδειξη χρέους και τιμής, το βραβείο ήθους και επίδοσης «Νίκος Σχοινιού».

Η Ακανθού πλήρωσε βαρύ τίμημα κατά την βάρβαρη τουρκική εισβολή και με τη θυσία άλλων κατοίκων της.

Ο Ηλίας Χ΄΄Χαμπής, 60 χρόνων τότε, άνθρωπος του μόχθου, πατέρας οκτώ παιδιών, πυροβολήθηκε από στρατιώτες του Αττίλα στις 19 Αυγούστου 1974.  Την ημέρα εκείνη μια ομάδα Ακανθιωτών, μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Χ΄΄Χαμπής, προσπάθησαν να διαφύγουν στις ελεύθερες περιοχές, επιβαίνοντας σε τρακτέρ. Λίγο έξω από το χωριό, έγιναν αντιληπτοί από Τούρκους που άρχισαν να τους καταδιώκουν και να τους πυροβολούν. Από τα δολοφονικά τους πυρά τραυματίστηκε βαριά ο Χ΄΄Χαμπή. Οι Τούρκοι στρατιώτες τον μετέφεραν αιμόφυρτο, μαζί με τους άλλους συγχωριανούς του στην Κερύνεια. Λίγο πριν νυχτώσει τον πήραν στο εκεί νοσοκομείο. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν. Το όνομα του συμπεριελήφθη στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων. Η οικογένεια του αποφάσισε να τελεί μνημόσυνο στη μνήμη του.

Ο Λούκας Γιαχούτη του Φώτη, 70 χρονών τότε, είναι και αυτός θύμα της τουρκικής θηριωδίας. Μετά την κατάληψη της Ακανθούς από τους Τούρκους, κρυβόταν στο αγροτικό του σπίτι. Κυκλοφορούσε όταν νύχτωνε για να τροφοδοτεί εθνοφρουρούς που είχαν αποκοπεί  στην περιοχή. Πολλές νύκτες κατέβαινε και στο χωριό για να εφοδιάσει με νερό τους λιγοστούς κατοίκους που είχαν απομείνει. Είναι βέβαιο πως παρέμεινε εκεί μέχρι τις 28 Αυγούστου 1974, όταν οι Τούρκοι μετέφεραν και τους τελευταίους κατοίκους της Ακανθούς στη Γύψου.  Σε μια από τις επόμενες νύχτες εντοπίστηκε από τους εισβολείς που τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Εθνοφρουροί που πέρασαν αργότερα από την περιοχή, ανέφεραν πως είδαν το άψυχο σώμα του Λούκα Γιαχούτη στην περιοχή «Στάζουσα».

Μνημονεύουμε επίσης τους Μιχαήλ Λοΐζου και Λοΐζο Λοΐζου, πατέρα και γιό, από τις Γούφες και την Ακανθού, που τα ονόματα τους περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοουμένων. Τα οστά τους εντοπίστηκαν και αφού ταυτοποιήθηκαν κηδεύτηκαν τον Φεβρουάριο πέρσι. Στις 15 Αυγούστου 1974 ένοπλοι Τουρκοκύπριοι εισέβαλαν στο σπίτι τους στις Γούφες και τους έθεσαν υπό περιορισμό. Τους επέτρεπαν μόνο να μεταβαίνουν στο σπίτι τους για περιποίηση των ζώων τους. Στις 22 Αυγούστου επέτρεψαν μόνο στη σύζυγο και μητέρα τους να μεταβεί για τα ζώα. Και όταν επέτρεψε, δεν βρήκε ούτε τον γιό ούτε το σύζυγο της. Τους εκτέλεσαν και τους έθαψαν σε σημείο που υπέδειξαν πολλά χρόνια μετά άλλοι Τουρκοκύπριοι που ήταν γνώριμοι της οικογένειας.

Η κατηγορία των πεσόντων του 1974 συμπληρώνεται με ακόμα δύο Ακανθιώτες, πατέρα και γιό επίσης, τον Στέφανο και τον Φίλιππο Χατζηκυριάκου. Ο Στέφανος γεννήθηκε το 1934 και εκτός από τον Φίλιππο είχε ακόμα δύο παιδιά. Μεγάλωσε στην Ακανθού, όπου μετά τα πρώτα σχολικά χρόνια εργαζόταν στα κτήματα. Αργότερα άρχισε να εργάζεται ως μηχανοδηγός στο λιμάνι της Αμμοχώστου, όπου και εγκαταστάθηκε μετά τον γάμο του. Στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής τα ίχνη του χάθηκαν σε σημείο κοντά στη Δερύνεια, ενώ βρισκόταν αιχμάλωτος.

Ο γιος του Φίλιππος έχει μια ξεχωριστή ιστορία στην οποία αποτυπώνεται όλο το δράμα των αγνοουμένων μας. Είναι ένας από πέντε αγνοουμένους συμπατριώτες μας που εικονίζεται στην πιο γνωστή ίσως φωτογραφία της εισβολής. Γονατιστοί οι πέντε, με τα χέρια στο κεφάλι, αντικρίζουν τους στρατιώτες τουρκικού άρματος που τους συνέλαβαν στην περιοχή μεταξύ Κυθρέας και Τζιάους. Ελάχιστα λεπτά μετά, τους εκτέλεσαν με ένα πυροβολισμό στο κεφάλι. Μαζί με τον Φίλιππο Χατζηκυριάκου, που είχε καταταχθεί εθελοντικά για τη στρατιωτική του θητεία, ήταν οι Αντωνάκης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής και Ιωάννης Παπαγιάννης. Τα οστά του Φίλιππου εντοπίστηκαν σε πηγάδι μαζί με τα οστά 19 άλλων συμπατριωτών μας που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Μνημονεύουμε ακόμα έξι Ακανθιώτες που πέθαναν στην αιχμαλωσία από τις κακουχίες και ετάφησαν σε πρόχειρους τάφους στην κατεχόμενη Γύψου. Είναι οι Παναγής Κελίρης, Γιωρκής Χατζηλοϊζή, Ηλίας Φράγκου, Χρυσταλλού Χατζηζαννέτου, Ελένη Πλατύ και Δέσποινα Αρέστη.

Τιμούμε ακόμη τον οραματιστή της ελευθερίας των λαών, τον Θεόφιλο Γεωργιάδη από την Ευρύχου, που νυμφεύθηκε την Ακανθιώτισσα Ελένη Κωστή και έπεσε στις 20 Μαρτίου 1994 από τις δολοφονικές σφαίρες ανδρών των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών έξω από το σπίτι του στην Αγλαντζιά. Τον τιμούμε για όλους τους αγώνες που έδωσε. Η δράση και η φωνή του βγήκαν έξω από τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας. Προσπάθησε να προβάλει την αλήθεια και το δίκαιο για την απελευθέρωση της Κύπρου, πάλεψε για το θέμα των αγνοουμένων, εμψύχωσε τον προσφυγόκοσμο και συστρατεύθηκε με τους αγώνες των Κούρδων.

Και φθάνουμε στην αποφράδα μέρα της 11ης Ιουλίου 2011, στην τραγωδία του Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους άδικα 13 συμπατριώτες μας.  Ανάμεσα τους και ο Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης που από τη θέση του Διοικητή της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, έδωσε μοναδικό παράδειγμα προσφοράς προς την πατρίδα, θάρρους και αυτοθυσίας. Ο Ανδρέας Ιωαννίδης νυμφεύτηκε την Ακανθιώτισσα Μαρία Κελίρη. Μαζί της απέκτησε τρία παιδιά και έγινε Ακανθιώτης, πιο πέρα από τους Ακανθιώτες, όπως ο ίδιος παινευόταν. Λεβεντάνθρωπος και πραγματικός ευπατρίδης αγαπήθηκε από όλους γνήσια και ανεπιτήδευτα.

Ένας άλλος καταξιωμένος αγωνιστής της ελευθερίας που μνημονεύουμε σήμερα είναι ο Νίκος Τσαρδελλής. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο από τα δικαστήρια της αποικιοκρατίας, αλλά αψήφησε  κυριολεκτικά το θάνατο και χλεύασε τον τότε κυβερνήτη Στρατάρχη Χάρτινγκ, όταν του ανακοινώθηκε πως του απένειμε χάρη το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1957,  μετατρέποντας σε ισόβια την εις θάνατο καταδίκη του. Ο Νίκος Τσαρδελλής ήθελε να βαδίσει λίγα μέτρα πιο μέρα για να αντιμετωπίσει την αγχόνη όπως την είχαν αντιμετωπίσει προηγουμένως έξι από τους εννέα απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ  με τους οποίους έζησε στα κελιά των μελλοθανάτων, τους Ζάκο, Πατάτσο, Μιχαήλ, Κουτσόφτα, Μαυρομμάτη και Παναγίδη. Ήθελε να πεθάνει όπως αυτοί για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της αφειδώλευτης προσφοράς τους προς την πατρίδα, οι Ακανθιώτες δεν δίστασαν να προσφέρουν τον εαυτό τους θυσία στο βωμό της ελευθερίας.  Ως απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής σε αυτή τη θυσία οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας, για την άρση της κατοχής και του εποικισμού.  Μόνο έτσι θα επέλθει η δικαίωση της θυσίας των ηρώων μας.

Η πατρίδα μας περνά δύσκολες στιγμές. Κάθε μέρα, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων, με πρόσφατα παραδείγματα την προκλητική απόπειρα του τουρκικού καθεστώτος να εκμεταλλευτεί την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της πατρίδας μας. Ο αγώνας μας απαιτεί ενότητα και προσήλωση στα ιδανικά του έθνους μας. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και αυτό ενοχλεί την Τουρκία η οποία αντιμετωπίζει παγκόσμιες αρχές και αξίες με αλαζονεία και αδιαλλαξία.  Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο έδαφος και τη θαλάσσια περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκεί κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να αναχαιτιστούν.  Στην επίλυση του Κυπριακού δεν χωράει η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις βασικές ελευθερίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται με αποφασιστικότητα καταβάλλοντας συστηματικές και επίμονες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, διαμορφώνοντας παράλληλα στρατηγικές συμμαχίες μέσα από τις οποίες θα μπορέσει να διασφαλιστεί η εθνική και φυσική μας επιβίωση στη γη των πατέρων μας. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν προτίθεται να δεχτεί, για χάρη της λύσης του Κυπριακού, οποιεσδήποτε απαράδεκτες και αναχρονιστικές θέσεις της Τουρκίας που αφορούν στη δημιουργία δύο κρατών στο νησί, στην παραμονή των στρατευμάτων κατοχής και στις εγγυήσεις από την Τουρκία με πρόσχημα την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.  Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι δέσμια των εγγυήσεων και των στρατευμάτων οποιασδήποτε τρίτης χώρας, ιδιαίτερα της κατοχικής Τουρκίας η οποία επιδιώκει ουσιαστικά να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την Κύπρο.

Η επιλογή μας αφορά μόνο σε μία δίκαιη και λειτουργική λύση. Μίας λύσης όπου θα επουλωθούν οι πληγές της εισβολής επανενώνοντας την πατρίδα μας θέτοντας και θεμελιώνοντας στέρεες βάσεις.  Μίας λύσης που θα προσφέρει διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και τερματισμό του εποικισμού. Μίας λύσης που θα εξασφαλίζει την ευημερία του λαού μας, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.  Αγωνιζόμαστε για εξεύρεση μίας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μίας λύσης που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό και όλους τους θεσμούς του κράτους.

Μνημονεύοντας τους νεκρούς και τους μάρτυρες μας, μαζί με την ευγνωμοσύνη μας προς αυτούς, καταθέτουμε και την πίστη μας στα δίκαια του αγώνα μας. Παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στο στόχο μας, διεκδικητικοί, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και επίμονοι στις προσπάθειες μας για επανένωση της πατρίδας μας και κατοχύρωσης της ασφάλειας και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μνημονεύοντας τους ήρωες της Ακανθούς, αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του τόπου μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Αυγούστου 2021 - 10:14

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.