Σαρλ Μισέλ: Εκτός συζήτησης για την ΕΕ η λύση δύο κρατών

Η λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης για τη ΕΕ τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενημερώνοντας σήμερα την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου μήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά  τη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Βαρωσίων
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε τα εξής: "η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλό σημάδι, αλλά πρέπει να εμβαθύνει η εποικοδομητική δέσμευση. Η δέσμευση με την Τουρκία με αναλογικό, σταδιακό και αναστρέψιμο τρόπο παραμένει η πολιτική μας. Εργασίες ξεκινούν σστο τεχνικό του επίπεδο προς τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας ΕΕ, και ταυτόχρονα, αυτό που πρέπει να εμβαθύνει είναι η αντιμετώπιση των υπαρχόντων σημείων τριβής".
"Η Κομισιόν έχει σκιαγραφήσει ένα ενδεικτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση Σύρων προσφύγων και κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της περιοχής", αναφέρει ο Πρόεδρος.
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει ότι το έργο αυτό θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση και, ως εκ τούτου, ζητούμε επίσημες προτάσεις της Κομισιόν", τόνισε.
Τόνισε ακόμα οτι "θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά τη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Βαρωσίων, και είμαστε πολύ σαφείς, μια λύση δύο κρατών είναι δεν αποτελεί σημείο εκκίνησης συζήτησης".
"Το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων παραμένει ένα βασικό μέλημα, ιδίως η στόχευση των πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης και ο διάλογος για τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτά τα θέματα παραμένουν σημαντικό μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας", κατέληξε ο Πρόεδρος.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιουλίου 2021 - 10:44

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Αύξηση 13% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία
18:30
Ανησυχία ΑΣΔΥΚ για μισθολογικές αυξήσεις και υποχρεωτικό εμβολιασμό
17:58
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο, λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ
17:16
Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε οτι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, είπε ο ΥΠΕΣ
17:14
Πυρκαγιά κοντά σε Άγιο Αμβρόσιο και Πάχνα Λεμεσού
17:11
Οξφόρδη για «Όμικρον»: Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση
16:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand