«Ταφόπλακα» στο Κυπριακό αν η Τουρκία προχωρήσει με τις απειλές της στα Βαρώσια, λέει ο ΠτΔ

Αν η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα Βαρώσια αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα στο Κυπριακό δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 245η επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και εν όψει της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 ζήτησε από τους παρόντες στην εκδήλωση επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών όπως μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους την ανάγκη «να τονίσουν στον κ. Ερντογάν να αποφύγει από το να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση μέσω των όποιων νέων παράνομων ενεργειών ειδικότερα όσον αφορά τα Βαρώσια».

«Αν η Τουρκία προχωρήσει με τέτοιες πράξεις- και επαναλαμβάνω ειδικότερα σε σχέση με τα Βαρώσια - αυτό θα είναι η ταφόπλακα, όχι μόνο για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά το σημαντικότερο, στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επανέλαβε ακόμη τις προτάσεις τις οποίες υπέβαλε για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), προκειμένου να αποπυροδοτηθεί η ένταση και αναφέρθηκε στα ΜΟΕ για την κατεχόμενη Αμμόχωστο, περιλαμβανομένου του λιμένα της, το παράνομο αεροδρόμιο, το πρόσθετο πρωτόκολλο και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη συνεχόμενη στήριξη των ΗΠΑ στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό επί της συμφωνημένης βάσης, δηλαδή μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Μία θέση η οποία επαναλήφθηκε από το Πρόεδρο Μπάιντεν μέσω της επιστολής τους στις 28 Μαΐου 2021, μία στήριξη ύψιστης σημασίας υπό το φως της θέσης τόσο της Άγκυρας όσο και της Τ/κ συμπατριωτών μας για μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.

Τέλος, υπενθυμίζοντας πως οι τουρκικές θέσεις όπως εκφράστηκαν στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης δεν επέτρεψαν στον ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει προς την συνέχιση των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε εκ νέου τη δέσμευσή του να εμπλακεί άμεσα στον διάλογο με πλήρη σεβασμό των παραμέτρων του ΟΗΕ, «δεδομένου ότι τηρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι απέχουν από τις όποιες παράνομες δραστηριότητες».

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα Πρέσβειρα Τζούντιθ Γκάρμπερ τόνισε «υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», προσθέτοντας πως στο ίδιο πνεύμα αισιοδοξίας που χαρακτήριζε την κυβέρνηση Κένεντυ, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να υποστηρίξει μια κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθεια, υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, είπε η κ. Γκάρμπερ, παραμένει πεπεισμένος ότι, όχι μόνο είναι δυνατή η λύση, αλλά ότι ένα επανενωμένο νησί θα ωφελέσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή.

Κάνοντας λόγο για ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, η κ. Γκάρμπερ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

«Και είμαστε περήφανοι που δύο από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες μας συνεχίζουν να επενδύουν στην Κύπρο, έτσι ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορούν μα επωφεληθούν ισότιμα από τους πόρους αυτούς», τόνισε.

Η κ. Γκάρμπερ μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην φονική πυρκαγιά που έπληξε το Σαββατοκύριακο την ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό, σημειώνοντας ότι «οι σκέψεις μας στρέφονται στους φίλους και τις οικογένειες εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και σε όσους έχασαν τις εστίες τους».

Τελευταιες Ειδησεις

09 Δεκεμβρίου
ΥΠΟΙΚ: Φορολογική μεταρρύθμιση, με αύξηση εταιρικού φόρου και εισαγωγή πράσινων φόρων
15:57
ΕΕ: Συμφωνία για την παράταση ως το 2032 της κατάργησης των τελών περιαγωγής για τις κινητές επικοινωνίες
15:49
Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας, στη Μαδρίτη
15:41
Τις πιθανές «επιλογές» στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια θα εξετάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
15:34
Κατασκευές: Ανοδικά οι άδειες οικοδομής, πτώση στην αξία το ενιάμηνο
15:14
Σχέδιο δράσης για στήριξη της συνδεσιμότητας στην ΕΕ ζητά η Κύπρος
15:06
Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
14:37
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Παρασκευή
14:27
Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ
14:15
Πιθανότητα «πολύ μεγαλύτερης» κορύφωσης κρουσμάτων και νοσηλειών Covid στο ΗΒ λόγω της Όμικρον
14:10
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη
14:06
Θα προωθηθεί η ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο
14:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand