Πρόταση για υιοθέτηση ψηφίσματος υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους

Πρόταση για υιοθέτηση ψηφίσματος υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υποβλήθηκε επισήμως από μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατόπιν πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας.

Η πρόταση ψηφίσματος συγκέντρωσε τις προαπαιτούμενες υπογραφές 20 μελών της Συνέλευσης και θα συζητηθεί στην ολομέλεια πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Η πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΜΒ Δρ. Βασίλη Μαύρου βρήκε αρωγό το μέλος της Συνέλευσης και βουλευτή του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Γκεραίντ Ντέιβις, ο οποίος συνέταξε την πρόταση ψηφίσματος με τη συνδρομή του Δρ Μαύρου και του Συνδέσμου.

Η πρόταση κατατέθηκε τελικά με τις υπογραφές ακόμα 21 μελών της PACE από τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών. Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ευχαριστεί ιδιαίτερα την κα. Ντόρα Μπακογιάννη για την «πολύτιμη» βοήθεια που παρείχε στην πλήρωση των προϋποθέσεων για την υποβολή της πρότασης ψηφίσματος.

Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ΜΒ τονίζει ότι είναι το πρώτο ψήφισμα αυτού του περιεχομένου που κατατίθεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα πρέπει να επαναβεβαιώσει τη στήριξή της σε μία συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, «σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό ακόμα δεν έχει επιτευχθεί».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην περίπτωση της Αμμοχώστου και των ανεκπλήρωτων ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου.

Τονίζεται ότι η Συνέλευση θα πρέπει να ενεργήσει όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που με το ψήφισμα της 26ης Νοεμβρίου 2020 για τα Βαρώσια καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή και προειδοποίησε ότι το μερικό «άνοιγμα» των Βαρωσίων αποδυναμώνει την προοπτική λύσης.

Το κείμενο του ψηφίσματος καταλήγει: «Υπογραμμίζοντας το κάλεσμα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και του Πλαισίου Έξι Σημείων της 30ής Ιουνίου 2017 και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, η Συνέλευση θα πρέπει:

  • να καλέσει την Τουρκία να ενεργήσει σύμφωνα με τα ψήφισμα του ΣΑ των ΗΕ και να επιστρέψει την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της,
  • να επαναβεβαιώσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους της προς όφελος όλου του λαού της Κύπρου,
  • να προτρέψει τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να συνεργαστεί και να απέχει από ενέργειες που δε συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουλίου 2021 - 13:43

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.