Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), η βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας συμμετείχε, χθες, σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, στη Βιέννη.

Σε παρέμβασή της η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τα κράτη που συνέδραμαν την Κύπρο στην κατάσβεσή τους.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό, η κα Χαραλαμπίδου στηλίτευσε την τουρκική προκλητικότητα, ειδικότερα την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής, κατά την οποία, όπως επεσήμανε προτίθεται να προβεί σε ανακοινώσεις για το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων.  Οι παράνομες αυτές ενέργειες, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου, αντίκεινται στα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα οδηγήσουν σε εξαιρετικά επικίνδυνα αποτελέσματα που θα επηρεάσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Παρά τις ξεκάθαρες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα, ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια.

Η κα Χαραλαμπίδου ενημέρωσε επίσης τα Μέλη της Επιτροπής για το κύμα μαζικών «πολιτογραφήσεων» Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα και για τις έντονες διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων για αυτές τις μεθοδεύσεις, οι οποίες στόχο έχουν, όπως ανέφερε, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου. 

Η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα ενάντια στην επιδίωξη της Τουρκίας να φιμώσει τρεις δημοσιογράφους συγκεκριμένης εφημερίδας που αποκάλυψε το ζήτημα των «πολιτογραφήσεων». Κάλεσε δε τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας να απαντήσει πώς αυτές οι ενέργειες συνάδουν με την ελευθερία του Τύπου.

Αντιδρώντας δε έντονα σε αναφορά του εν λόγω Τούρκου βουλευτή περί «ελληνοκυπριακής διοίκησης», η κα Χαραλαμπίδουτόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αυτό αρέσει στην Τουρκία είτε όχι, με τον Πρόεδρο της Συνέλευσης να επισημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι διεθνώς αναγνωρισμένες ονομασίες των συμμετεχόντων κρατών του Οργανισμού.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουλίου 2021 - 13:26

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Δεκεμβρίου
Θεόδωρος σε Κέρκεζ : "Αδελφική φιλία, καλή συνέχεια brate μου και εις το επανιδείν"
18:42
Δένδιας: Να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο
18:37
Κορονοϊός-Ελλάδα: 4.943 νέα κρούσματα, 714 διασωληνωμένοι, 116 νέοι θάνατοι
18:15
Θύρα 4: « Ασταμάτητος κατήφορος, στηρίζουμε παίκτες-προπονητή, η αιτία του κακού δεν προέρχεται από εκεί»
17:58
Υπουργείο Υγείας:Αύξηση στα κρούσματα σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από τις 27 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου
17:50
Ιαπωνία: Εκ βάθρων αλλαγή του αμυντικού δόγματος
17:39
Γερμανία: Οι Πράσινοι εγκρίνουν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση - Την Τετάρτη η εκλογή του Σολτς ως Καγκελάριου
17:26
Πέρασε με 100άρα από τη Λάρισα ο Ολυμπιακός, αγωνία για Φαλ
17:22
Διοικητής ΚΤΚ: Εκτόξευση 400% σε ετήσια βάση στις αναδιαρθρώσεις δανείων το εξάμηνο του 2021
17:02
Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών στην Πάφο συμμορφώνεται με το διάταγμα για μάσκες-rapid test
16:40
Οι κορυφαίοι της χρονιάς στο Cyprus Masters Cup 2021
16:36
Ετήσια αύξηση 100,6% αφίξεων στην Κύπρο το πρώτο δεκάμηνο 2021
16:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand