Nα λύσει άμεσα το θέμα ανελκυστήρων στους συνοικισμούς, καλεί η Επ. Προσφύγων την Κυβέρνηση

Πυροσβεστική για να κατεβάσει από διαμερίσματα προσφυγικών συνοικισμών εξαιτίας της έλλειψης ανελκυστήρων.

Αυτό ενημερώθηκε η Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Νίκος Κέττηρος, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να λυθεί το θέμα άμεσα. Είπε ακόμα πως η Επιτροπή ενημερώθηκε για την πρόθεση της Κυβέρνησης για εγκατάσταση 30 ανελκυστήρων ως το τέλος του έτους, σημειώνοντας πως θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Κέττηρος είπε πως η Επιτροπή ζητά λύσεις στο θέμα των ανελκυστήρων στα τεχνικά και νομικά προβλήματα, τα οποία επικαλούνται εδώ και πολλά χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες.   Μίλησε για επιβεβαίωση των πληροφοριών της Επιτροπής από την Πυροσβεστική, ότι έχει κληθεί πολλές φορές, ακόμη και πρόσφατα, για να κατεβάσουν από τους ορόφους υπέρβαρα και ηλικιωμένα άτομα, που χρειάζεται να μεταβούν για ιατρική φροντίδα ή οπουδήποτε αλλού.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλείται για να κατεβάσει υπερήλικες ή άτομα με κινητικά προβλήματα, ακόμα και νεκρούς παρακαλώ», είπε και πρόσθεσε: Θέλουμε να βρεθούν λύσεις στα τεχνικά και νομικά προβλήματα τα οποία επικαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Απαιτούμε να βρουν τον τρόπο». Είπε πως η Επιτροπή είναι στη διάθεση των υπηρεσιών αν βρουν τις λύσεις να τις ρυθμίσει νομοθετικά.   Ο κ. Κέττηρος είπε πως είναι απάνθρωπο να υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε ορόφους πολυκατοικιών και αν καθυστερήσουν ακόμα λίγα χρόνια, οι περισσότεροι θα έχουν πεθάνει.

«Η επιλογή της Κυβέρνησης είναι μια, είτε θα δώσει λύση τώρα είτε εμείς θα κάνουμε μεγάλη φασαρία», είπε.   Πρόσθεσε πως η Επιτροπή εξασφάλισε δέσμευση από την εκπρόσωπο του Τμήματος Πολεοδομίας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν εργασίες για εγκατάσταση 30 ανελκυστήρων και σημείωσε πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης και επιτόπου.  

Ο κ. Κέττηρος είπε στη συνέχεια πως το δεύτερο θέμα που συζήτησε η Επιτροπή είναι η πορεία έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας και των πιστοποιητικών μίσθωσης στους κυβερνητικούς οικισμούς και τους συνοικισμούς αυτοστέγασης.   Ανέφερε πως από τις 25 χιλιάδες μονάδες για τις οποίες έπρεπε να εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά μίσθωσης εκκρεμούν περίπου 9,5 χιλιάδες μονάδες, και σημείωσε πως μπορεί κάποιος να κατέχει ένα διαμέρισμα σε συνοικισμό εδώ και 30-35 χρόνια αλλά δεν μπορεί για παράδειγμα να το αξιοποιήσει και να το υποθηκεύσει για να πάρει, για παράδειγμα, ένα φοιτητικό δάνειο.

«Κάναμε μια πρώτη συζήτηση και θα παρακολουθούμε το ζήτημα συνεχώς για να εξασφαλίσουμε ότι προχωρεί», είπε και χαρακτήρισε ανησυχητική την τοποθέτηση Προέδρου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές είναι αυτές που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να γίνουν αποδεκτά τα πιστοποιητικά μίσθωσης ως υποθήκη και χρειάζεται να συνοδεύονται από κρατική εγγύηση. Συνεπώς, συνέχισε, η Επιτροπή ζήτησε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών να απευθυνθεί στον Υπουργό και σε επόμενη συνεδρία να συζητήσουν το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε πως το θέμα εγκατάστασης ανελκυστήρων αποτελεί ζήτημα δικαιώματος αξιοπρεπούς διαβίωσης ηλικιωμένων, που ζουν φυλακισμένοι σε διαμερίσματα προσφυγικών συνοικισμών.   Όπως είπε, ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δρομολογείται άμεσα η εγκατάσταση 30 ανελκυστήρων, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί την πρόοδο και θα επανέρχεται όπου θεωρεί ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση.   Ο κ. Σενέκης είπε πως το ίδιο ισχύει και για την πορεία υλοποίησης της τιτλοποίησης ακινήτων και της παραχώρησης πιστοποιητικών μίσθωσης.

Η Επιτροπή, πρόσθεσε, ενημερώθηκε ότι δρομολογούνται άμεσα 650 επιτόπιοι έλεγχοι για να προχωρήσει η τιτλοποίηση και συνεπώς θα παρακολουθεί την πρόοδο και θα επανέρχεται όπου υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση.   Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ότι βάσει των δεδομένων του Τμήματος Πολεοδομίας το πρόγραμμα της Κυβέρνησης αφορά στην εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 368 κυβερνητικούς οικισμούς. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, είπε, έχουν τοποθετηθεί μόνο το 30%», και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και προβλήματα προκύπτουν, είτε αυτά είναι νομοθετικά είτε γραφειοκρατικά.   Ο κ. Γιακουμή είπε πως το θέμα έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών και το γεγονός πως σε αυτές τις πολυκατοικίες διαμένουν πολλοί ηλικιωμένοι, αλλά και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, του δίνει τη διάσταση του κατ΄ επείγοντος.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων καλεί την Κυβέρνηση, όπως είπε, να βρει λύσεις ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγκατάστασης και συντήρησης των ανελκυστήρων.   Όσον αφορά το θέμα της τιτλοποίησης ακινήτων, ο κ. Γιακουμή είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 23.932 διαθέσιμους τίτλους εκδόθηκαν μόνο οι 15.500. Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών καλείται να επιταχύνει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες ως μια μορφή έμμεσης απάλυνσης του πόνου για την απώλεια περιουσίας των εκτοπισθέντων κατά την παράνομη τουρκική εισβολή», είπε και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο οι πρόσφυγες να αισθάνονται ότι μπορεί να ξαναγίνουν πρόσφυγες για 2η φορά.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουλίου 2021 - 13:49

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.